Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: RDP pro Kubuntu  (Přečteno 147 krát)

Abby

• Závislák
RDP pro Kubuntu
« kdy: 05 Července 2026, 14:21:28 »
Zdravím, potřebovala bych něco, co mi umožní používat RDP vzdálenou plochu v Kubuntu 26.04. Mám ho nainstalované ve VM v Proxmoxu, konzole noVNC funguje dobře, ale nefunguje tam sdílená schránka ani sdílení souborů, tak bych ráda podporu něčeho, co sdílenou schránku a přenos souborů umí, což je RDP, to používám s Windows. Ale Google poměrně zarytě mlčí, jako by to nikdo nepoužíval. Máte nějakou radu? Děkuji.
Dolehla na mě krize. Piju stará vína, jím plesnivé sýry a jezdím v autě bez střechy.

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
Re:RDP pro Kubuntu
« Odpověď #1 kdy: 06 Července 2026, 11:13:05 »
AI:
1. Fix Windows RDP Client SettingsIf you are using the native Windows Remote Desktop app (mstsc) and it is failing:Open the RDP client on Windows.Click Show Options.Go to the Local Resources tab.Make sure the Clipboard box is checked.

2. Fix the noVNC Clipboard (Web Browser)If you are accessing your Kubuntu system via a web browser (like in Proxmox), the native Ctrl+C / Ctrl+V shortcuts may fail.Look to the left side of your noVNC window to open the noVNC side menu.Click the Clipboard button.Paste your text into the text box and it will sync directly into your Kubuntu VM.

3. Install Linux Clipboard AgentsIf native copy-paste is failing directly across your RDP connection, the Kubuntu system may be missing its clipboard translator.Open the Kubuntu terminal.Install the Spice Agent and QEMU Guest Agent:sudo apt updatesudo apt install spice-vdagent qemu-guest-agentRestart Kubuntu to apply the changes.

A protože Wayland, ještě to vyblilo tohle:
Install Wayland Clipboard UtilitiesFor background processes to successfully pass data into Plasma's Wayland compositor (KWin), the proper translation tools must be installed on your Kubuntu system.Open the Kubuntu terminal.Run the following command:bashsudo apt update && sudo apt install wl-clipboard xwayland
Při použití kódu buďte obezřetní.Restart your remote session. This allows X11-dependent tools (like spice-vdagent or xrdp-chansrv) to talk to the Wayland session via wl-clipboard bridging.Option 2: Run a Wayland-Compatible Clipboard Sync ServiceBecause noVNC and RDP servers rely on older X11 clipboard mechanisms, you can use a small daemon inside your Kubuntu session that synchronizes the standard Wayland clipboard to the background Xwayland layer automatically.Install pip and the clipboard-sync utility:bashsudo apt install python3-pip
pip install clipboard-sync
Při použití kódu buďte obezřetní.Start the service inside your terminal:bashclipboard-sync &

Abby

• Závislák
Re:RDP pro Kubuntu
« Odpověď #2 kdy: 07 Července 2026, 22:57:05 »
Tohle mi AI radí taky, problém je, že to nefunguje... Tedy kromě toho bočního menu, to funguje, ale je to tedy krajně otravné, navíc jen jednosměrné.
Dolehla na mě krize. Piju stará vína, jím plesnivé sýry a jezdím v autě bez střechy.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.