Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Mám rád Linux, ale ...  (Přečteno 94 krát)

LiberSoft

• Návštěvník
Mám rád Linux, ale ...
« kdy: 08 Července 2026, 01:52:29 »
Mám rád Linux, ale dlouhodobě mi na jeho (a obecně unixovém) modelu nelíbí pár věcí, především:

• myšlenka "everything is file". Historicky to asi dávalo smysl, ale dnes často potřebujeme různé reprezentace všech možných systémových prostředků (např. ve formě serializovaných objektů apod.)
  • mi přijde, že házet do jedné stromové struktury soubory na disku, zařízení, procesy, sockety, systémové informace apod. je dost nepřehledné.
  • navíc v této struktuře povolovat kamkoliv mount pointy, které při odmountování pak ukazují u stejné cesty na jiné zařízení, mi přijde skoro až nebezpečné (např. po restartu se nenamountuje nějaké úložiště a místo toho služby začnou ukládat na systémový disk apod. (jasně, dá se tomu nějak předejít, ale to už jsou workaroundy)

... a pár dalších věcí.

Proto jsem si položil otázku: Kdybych OS navrhoval od nuly, jak bych to dělal jinak?
A tak jsem si navrhnul a vyvinul vlastní kernel a userspace a výsledkem je můj experimentální open-source systém - LiberSystem :-)

- mikrokernelový OS napsaný v Rustu, založený na typovaných objektech, capability-based bezpečnosti, izolovaných službách/ovladačích a explicitních volumes místo klasických mountpointů.

Neberu to jako náhradu Linuxu, spíš jako takový experiment.

Zajímalo by mě: dává vám takový směr smysl, nebo je pro Vás unixový model pořád to nejlepší?

Více info o mém projektu: https://libersystem.com
Zdrojáky: https://github.com/libersoft-org/libersystem

ramael

• Stálý člen
  • **
Re:Mám rád Linux, ale ...
« Odpověď #1 kdy: Včera v 23:30:57 »
Prohlédl jsem si to celé. Myšlenka zajímavá. Práce to dalo určitě hodně a ještě dá.
Inspiroval jsi se u minix? Asi částečně ano.
Jestli jsem to dobře pochopil tak konečné gui aplikace budou postavené na browserech? Nebo ten WASM má jinou úlohu?
Asi jsem to přehlédl, ale podporuje to i IPV6?
Proč se trápit s bootloaderem, nebylo by lepší jít na to cestou UKI? Stejně to poběží jen na HW s UEFI. UKI podle mne vyřeší i problémy se secureboot.
Hele, mě se to líbí ač jsem už stará konzerva. Začal jsem ten projekt sledovat na GitHub. Držím pěsti.
Lenovo: ThinkPad X380 Yoga Joutůůůůb
Codeberg  GitHub

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.