Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Gimp 3.x centrovaná okénka  (Přečteno 204 krát)

alhexth

• Aktivní člen
  • *
Gimp 3.x centrovaná okénka
« kdy: 20 Července 2026, 19:16:56 »
Zdravím, v Ubuntu 26.04 mi programy Gimp dělají (krom jiného) děsně otravnou věc: nepamatují si pozici panelů pro funkce, třeba Křivky, nebo Histogram atd. Zapnuté volby k ukládání pozice mám, zkusil jsem samosebou i "uložit teď" ale do .config/GIMP/3.2/sessionrc se zapisují stále výchozí hodnoty. Děje se to ve verzi instalované přes Centrum aplikací (latest stable 3.2.4) a děje se to i když použiju appimage nižší verze (3.0.0 nebo 3.0.6). Zkusil jsem to konzultovat s Leo AI, ale ani smazání konfiguráku a jeho čisté vytvoření nepomohlo. Ani když jsem Gimp odinstaloval, zkusil vyčistit systém od balíčků a znovu instalovat přes Centrum aplikací, nic se nezlepšilo. M"že být něco blbě rovnou v Gimpu? protože si nepamatuje pozici okna ani v průběhu jedné relace. Jako, není to fatální, jen děsně ubíjející, když člověk pořád musí všechna okna tahat do strany aby nezacláněla na práci. Věděl by někdo nějaké kouzelné řešení, prosím?

Kamil Landa

• Návštěvník
    • Akmalu
Re:Gimp 3.x centrovaná okénka
« Odpověď #1 kdy: 20 Července 2026, 20:16:00 »
Mám sice Ubuntu 25.10 , ale stáhl jsem z Centra Aplikací utilitu Vyladění, to je rozšířené Nastavení Gnome. A v něm jsou volby Okna > Vázat modální dialogová okna, Nová okna na střed. Ty vypnout by mohlo pomoci.

alhexth

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #2 kdy: 21 Července 2026, 10:09:28 »
Děkuji za tip, utilitku mám ale nepomohlo to.
Udělal jsem ještě pokus a zrušil Režim jednoho okna. Tam se dají paletky rozmístit různě a schovat/ukázat přes Tab. Jenže stisk Tab je všechny (úplně všechny) namrskal doprostřed obrazovky. Takže buď je rozbitý Gimp, nebo nějaký exces v jeho integraci do prostředí (satanžel mám Wayland a Gnome. nekamenujte mě za to).  Konzultoval jsem otázku ještě s unrestricted URV AI, a řekl mi prakticky totéž.
Takže jsem si prozatím ve Virtualboxu udělal instanci MX Libretto s Xfce, kde Gimp běží jak víno.

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #3 kdy: 21 Července 2026, 10:55:03 »
Mám to vyzkoušené jen pro jednookenní aplikace, tak uvidíš.
https://extensions.gnome.org/extension/8149/smart-auto-move-ng/
Existují i alternativy.

alhexth

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #4 kdy: 24 Července 2026, 13:12:38 »
Díky moc, stáhl jsem, ale to je pro mě "španělská vesnice", naprosto netuším co s tím pak. Nicméně, když jsem ty stažené soubory pročítal, navedlo mě to na rozšíření správa extenzí, kde se kupodivu dá do Ubu stáhnout doplněk "Put Windows". Pak se musí otevřít ne správa rozšíření, ale jen "rozšíření", kde se u "Put Windows" dá otevřít nastavení, a tam jsem si určil zkratku "Super+Y" (využívám princip levá ruka klávesnice pravá myš a pro tohle nemusím levačkou hýbat) aby mi hodila aktuální okénko do pravého horního rohu. Což je přesně to co jinak dělám ručně myší. Ještě je třeba tam nastavit volbu "Moving to corner" na hodnotu "Never change size" jinak se to okénko roztáhne klidně přes půl obrazovky. Čili ne, není to řešení mého původního problému, ale jako berlička mi to vyhovuje, stejně jsem měl okénka v Gimpu právě v tom rohu. Každopádně děkuji všem respondentům za ochotu a prozatím to považuji za vyřešené.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.