Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Jaký zájem Microsoft je skryt za WSL?  (Přečteno 218 krát)

regine

• Stálý člen
  • **
Jaký zájem Microsoft je skryt za WSL?
« kdy: 24 Července 2026, 07:37:46 »
Microsoft Windows Subsystem for Linux (WSL). V čem je podnět a zájem Microsoft užívat WSL? Neznám procento využití, ale v diskuzích nejsou nakloněni WSL ve srovnání se dvěma klasickými metodami užítí o.s. na jednom stroji - start přes UEFI/BIOS nebo dual-boot s Grub.
Microsoft Loves Linux
https://learn.microsoft.com/cs-cz/windows/wsl/about
Obecně souhlasím s názorem, že při WSL se ztrácí výhoda Linux pro náročnost na HW. Osobně preferuji jednoduché a spolehlivé spuštění Linux využitím UEFI.
Poznámka. Na koupeném kompu nechávám předinstalovaná Windows, ať jsem v obraze a občasným testům. WSL dosud jsem nepoužil.
Doplněno 9.8.2026
Generováno AI, příprava na přechod?

https://www.youtube.com/watch?v=ObP2TZLcRFM
Microsoft současným zdůvodněním podpory vývoje na obou platformách, chce nejspíše předejít nedostatku aplikací, jak se již stalo u pokusu ovládnout mobily. Microsoft má licenci na Xenix
https://en.wikipedia.org/wiki/Xenix
« Poslední změna: 09 Srpna 2026, 15:28:10 od regine »
Ubuntu 16.04 LTS 32bit, 22.04 LTS, 24.04 LTS

Kamil Landa

• Návštěvník
    • Akmalu
Re:Jaký zájem Microsoft je skryt za WSL?
« Odpověď #1 kdy: 24 Července 2026, 16:47:44 »
Nevím nakolik bude tato úvaha relevantní, kdyžtak jí ber s rezervou jak velkou by bylo potřeba :-).

Co má Linux a co Windows ne? A co má Windows a Linux ne?

Linux má:
- fungující a odbornou podporu uživatelů, byť třeba v rámci dobrovolnických fór
- běží v pohodě i na starším a slabším hw
- příjemný průbeh práce (byť pro někoho třeba až později když si najde ten "svůj" Linux)
- základní apky integrovány už od začátku - přehrávač hudby co vše přehraje (nebo alespoň to běžné/časté), to samé s videem, printscreeny obrazovky apod.
- pohoda bez registrací
- normálka oflajn
- není cpaná AI
- bez zadních vrátek (snad)

Windows má:
- neustálé fízlování a cpaní reklam
- nutnost pořizovat novější hw
- pracuj "v prohlížeči" a pronajímej si "apky"
- čím dál víc natvrdo registrovanej a online
- furt čím dál větší "házení klacků pod nohy" pro uživatele kteří nechtějí přistoupit na online, ani na pronajímání si "apek", ani na reklamy
- plevelení AI ať se to uživateli líbí nebo ne
- všelijaká zadní vrátka

Takže co nějaký ten "linux" pod Windows tutově bude mít?
- neustálé fízlování
- odchytávaná hesla
- i móresy na ten zbytek plus tutově něco nechutného navíc

MS má již asi nějakou dobu obavy, že Linux by mu mohl odlákat některé uživatele ze kterých má buď nějaký příjem, nebo z nich "doluje data" apod. A v rámci "prevence" a zachování enormních příjmů i z kšeftování s osobními daty, se asi snaží s tím "něco udělat", byť třeba taktikou zkoušet alespoň něco než vůbec nic, i když to třeba ani moc nevychází. Nevím nakolik je v tom i snaha mít nějaká "společenská zadní vrátka", třeba kdyby mělo dojít zase na nějaké "převlékání kabátů" (jak se říkalo v raných devadesátkách). Ostatně ohledně Win se pořád někde objevovávají nějaká zadní vrátka (asi i kvůli válečnému "využití"), tak bych se divil kdyby i tohle nebyly jedny z nich.
A nejen MS taky musí poslouchat všechny ty tajený i veřejný agentůry. Kdysi mi říkal jeden kámoš kterej dělal na tehdejším ministerstvu informatiky -> u všeho byla BISka a měli vždy dvě podmínky 1) chceme tam mít přístup 2) chceme aby o tom nikdo nevěděl. Ukazuje se to jako axiom těch různých agentůr :-)

ramael

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #2 kdy: 08 Srpna 2026, 07:21:03 »
Já si myslím, že MS chce pomalu opustit vlastní počiny a postavit Wokna na nějakém *nix jádru. Dokonce zaměstnávali Lennarta Pötteringa (strůjce systemd, pulseaudio, avahi) na proces integrace WSL. Také nejspíš chtějí přitáhnout linuxové administrátory.

Já bych byl s tím šmírováním a není cpaná AI do linuxu docela opatrný. Protože https://www.omgubuntu.co.uk/2026/04/ubuntu-ai-features dost mění. A s tím šmírováním je to možná moje paranoia, ale systemd už má implementován age-verification. A zkrátka už jsem dost stár na to abych uvěřil v dobro, že jde JEN o ochranu dětí. Pak třeba spolupráce ubuntu s google https://ubuntu.com/blog/tag/google
A je známo, že co udělá ubuntu, ostatní distribuce by se přetrhli a snaží se to také naopičit (od slova opice). Hele, nechci tady založit nějaké flameware a následně jaká distribuce je nejlepší (nejbezpečnější) atd. Každému se pasuje něco jiného. Jen se teď v tom našem linux dvorečku děje dost svatých válek a taková Wayland vs X už začíná být prkotina oproti zbytku.

Doslova „pod čarou“
Po různých testech na rychlost systému, údržbu, výdrž baterie na laptopu, možnosti volby, minimální závislosti jsem dospěl k rozhodnutí že život bez distribuce se systemd je jednodušší.
Lenovo: ThinkPad X380 Yoga Joutůůůůb
Codeberg  GitHub

sabraq

• Závislák
  • Bootloader-není téma k hovoru,ani zbytný prostor
« Odpověď #3 kdy: 08 Srpna 2026, 19:18:53 »

Doslova „pod čarou“
Po různých testech na rychlost systému, údržbu, výdrž baterie na laptopu, možnosti volby, minimální závislosti jsem dospěl k rozhodnutí že život bez distribuce se systemd je jednodušší.
Doslova souhlasim.
PP v kolečku - není licence,pouze upozornění na reklamu
"Dress code" - oblečení podle předpisu(ne kódované oblečení)
CC v kolečku - je licence,značí,že se někdo nesmírně snaží

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.