V Kubuntu 24.04 LTS a Krusaderu 2.8.1 mám záložku s obsahem
mtp:/a přes ní se hladce připojím k jakémukoliv telefonu, který umí pracovat s mtp protokolem a je právě na USB kabelu.
Přes Krusader lze s telefonem pracovat i via KDE Connect (záložka má tvar kdeconnect://unikatni_ID_zarizeni/).
Kromě toho se mi po fyzickém připojení telefonu samo nabízí otevření Dolphinu a tam si můžu rovnou vybrat dle připojení, které je k dispozici (mtp nebo kdeconnect).
Zřejmě by mtp i KDE Connect fungovaly i v Double Commanderu (nezkoušel jsem).
Edit: takže v KDE přes Double Commander a kabel to
nefunguje (osobně vyzkoušeno), tamtéž to nefunguje ani přes KDE Connect (důvody nehledány).
Pravda, Midnight Commander mě tedy nikdy nenapadl...no a když jsem ho v Kubuntu/KDE teď zkoušel, tak to nejde ani přes kdeconnect, ani přes mtp. Asi zase chybí GIO, protože v KDE se používá KIO a s tím si MC nerozumí (?).
Občas je na telefonu při požadavku na připojení (zejména přes kabel) nutné povolit přístup (obvykle to vypíše).
Obecně řečeno je to asi takto: v nativním správci souborů příslušném pro dané prostředí (např. Dolphin pro KDE, Nautilus pro Gnome atd.) by mělo připojení telefonu s Androidem fungovat prakticky "samo", tzn. telefon by se měl automaticky identifikovat a někde ve správci nabídnout jako ikona apod. Pokud si vyberu jiného správce (tím spíš když je z jiného prostředí), může to dělat problémy a někdy je funkce dokonce nemožná. Obvykle funkčnost záleží především na tom, zda je v prostředí používáno KIO nebo GIO a jak s nimi umí zvolený správce pracovat.