Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Proč MC ani GC nevidí mobilní telefon  (Přečteno 626 krát)

Dr Fuss

• Stálý člen
  • **
Proč MC ani GC nevidí mobilní telefon
« kdy: 01 Srpna 2026, 10:10:57 »
Gnome Commander ani Midnight Commamder nevidí,můj mobilní telefon.

Pouze když dám volbu MÍsta, tak tam mezi USB zařízeními je.

Kopírovat z něho fotky přes Místa je dost neobratné, pracné a časově zdlouhavé.
Jak " domluvit " Commanderům aby mobil viděli též.

Děkuju za odpověď.

« Poslední změna: 01 Srpna 2026, 10:50:56 od Dr Fuss »

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
Re:Proč MC ani GC nevidí mobilní telefon
« Odpověď #1 kdy: 01 Srpna 2026, 11:29:33 »
V MC přejděte do složky /run/user/1000/gvfs/. Stiskněte klávesovou zkratku Ctrl + \ (otevře se seznam rychlých záložek). Vyberte možnost Přidat aktuální (Add current).
Čirou náhodou jsem si to rozcházel včera.
« Poslední změna: 01 Srpna 2026, 11:36:51 od Roman Vacho »

ikx

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #2 kdy: 01 Srpna 2026, 12:06:29 »
Citace
V MC přejděte do složky /run/user/1000/gvfs/. Stiskněte klávesovou zkratku Ctrl + \ (otevře se seznam rychlých záložek). Vyberte možnost Přidat aktuální (Add current).

...po pripojeny usb káblom na ploche nevidiš telefon???... ::) ::) ::)
...máš android???... :o :o :o
« Poslední změna: 01 Srpna 2026, 12:10:13 od ikx »

Dr Fuss

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #3 kdy: 01 Srpna 2026, 13:30:24 »
Pro: Roman Vacho
Děkuju za návod.
A jak na to v Gnome Commanderu ?

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #4 kdy: 01 Srpna 2026, 15:53:07 »
Citace

...po pripojeny usb káblom na ploche nevidiš telefon???... ::) ::) ::)
...máš android???... :o :o :o
Vidím, ale ještě nedávno jsem neviděl. :)

Dr Fuss

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #5 kdy: 01 Srpna 2026, 17:44:28 »
Pro: Roman Vacho. Nemám tam Přidat aktuální !  Mám tam pouze Přidat stávající. Odklepl jsem to a nic se nezměnilo
« Poslední změna: 01 Srpna 2026, 17:59:15 od Dr Fuss »

Dr Fuss

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #6 kdy: 01 Srpna 2026, 18:25:56 »

Udělal jsem to samé v Gnome Commanderu a najdu to v prapodivném adresáři:

/run/user/1000/gvfs/mtp: host = DOOGEE_S35_TE585B1ZM16280278/interní sdílené úložiště

( DOOGEE_ S35 je název onoho mobilního telefonu s Androidem )
« Poslední změna: 01 Srpna 2026, 18:28:57 od Dr Fuss »

Dr Fuss

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #7 kdy: 01 Srpna 2026, 18:43:08 »

Dostanu se tam v obou Commanderech, ale je to zrovna tak zdlouhavé jako to kopírovat přes volbu Místa.
Prostě je to běs, běs a běs.
To abych jsem si ten postup ( cestu ) napsal na papírek !
« Poslední změna: 01 Srpna 2026, 18:46:27 od Dr Fuss »

Dr Fuss

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #8 kdy: 02 Srpna 2026, 13:21:29 »
A to to v Gnome Commanderu je dalo by se říci " jednodušší " než v Midnight Commanderu.
Obojí je ale opruz. Nehledě na pomalost tam ta cesta nezůstává trvale ale je nutno si ji zapamatovat nebo spíš napsat.

Nicméně, dostanu se tak do svého mobilu na fotky v obou Commanderech a nemusím používat volbu Místa.
Dá se tam ta cesta nějak zadat, aby si jí to zapamatovalo, abych jen na cosi kliknul a byl tam ?

Pardon, opravuju: snáze pochopitelnější to je v MC nikoliv v GC.
Očekával jsem že si prostě vyberu médium DOOGEE S35 a bude to. Ale zacházení s tím je poněkud složitější,
a nebo jsem to nějak nepochopil.
« Poslední změna: 02 Srpna 2026, 13:52:52 od Dr Fuss »

ikx

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #9 kdy: 02 Srpna 2026, 14:14:53 »
Citace
Vidím, ale ještě nedávno jsem neviděl.

...a vies to rozkliknut,a dostat sa do telefonu???...pri androide to funguje... :) :) :)

sabraq

• Závislák
  • Bootloader-není téma k hovoru,ani zbytný prostor
« Odpověď #10 kdy: 02 Srpna 2026, 16:01:27 »
Nic proti midnightu, ale v double-commanderu se mi telefon připojí skrz MTP protokol a v tu ránu jsem na transflešce, aniž bych v konzoli sjížděl tuny logů, co se kde připojilo. Přikládám obrázek, funguje to hezky.
PP v kolečku - není licence,pouze upozornění na reklamu
"Dress code" - oblečení podle předpisu(ne kódované oblečení)
CC v kolečku - je licence,značí,že se někdo nesmírně snaží

ikx

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #11 kdy: 02 Srpna 2026, 16:36:39 »
...mne to nikdy nenapadlo android telefon otvarat v commanderu...pripojim cez usb,telefon sa objavý na ploche,rozkliknem,vidim vsetky polozky,a mozem pridavat hudbu,fotky,videa,pozadia,zvonenia...aj vybrat nafotene fotky,vymazat nepotrebné subory...cez commander som to prvykrat videl teraz... :o :o :o

sabraq

• Závislák
« Odpověď #12 kdy: 02 Srpna 2026, 17:55:15 »
...mne to nikdy nenapadlo android telefon otvarat v commanderu...pripojim cez usb,telefon sa objavý na ploche,rozkliknem,vidim vsetky polozky,a mozem pridavat hudbu,fotky,videa,pozadia,zvonenia...aj vybrat nafotene fotky,vymazat nepotrebné subory...cez commander som to prvykrat videl teraz... :o :o :o
No ono je to při třídění a porovnávání někdy lepší, než si přenastavovat okna Nautilu/Thunaru podle velikosti/času. Občas se nevrátí do původního nastavení, v rychlém postranním panelu mám občas  mišmaš a nevím jak to rychle zpátky přenastavit, než smazáním adresářů v /home/.config/, tolik má zkušenost.

Já bral sejmutí plochy jako důkaz, aby někdo nenapsal, že si vymýšlím, protože chci být zase zajímavý.

JirkaZ

• Moderátor
  • Závislák
  • Dlouholetý uživatel Linuxu a open source obecně.
« Odpověď #13 kdy: 02 Srpna 2026, 20:52:52 »
V Kubuntu 24.04 LTS a Krusaderu 2.8.1 mám záložku s obsahem

Kód: [Vybrat]
mtp:/
a přes ní se hladce připojím k jakémukoliv telefonu, který umí pracovat s mtp protokolem a je právě na USB kabelu.

Přes Krusader lze s telefonem pracovat i via KDE Connect (záložka má tvar kdeconnect://unikatni_ID_zarizeni/).

Kromě toho se mi po fyzickém připojení telefonu samo nabízí otevření Dolphinu a tam si můžu rovnou vybrat dle připojení, které je k dispozici (mtp nebo kdeconnect).

Zřejmě by mtp i KDE Connect fungovaly i v Double Commanderu (nezkoušel jsem).

Edit: takže v KDE přes Double Commander a kabel to nefunguje (osobně vyzkoušeno), tamtéž to nefunguje ani přes KDE Connect (důvody nehledány).

Pravda, Midnight Commander mě tedy nikdy nenapadl...no a když jsem ho v Kubuntu/KDE teď zkoušel, tak to nejde ani přes kdeconnect, ani přes mtp. Asi zase chybí GIO, protože v KDE se používá KIO a s tím si MC nerozumí (?).

Občas je na telefonu při požadavku na připojení (zejména přes kabel) nutné povolit přístup (obvykle to vypíše).

Obecně řečeno je to asi takto: v nativním správci souborů příslušném pro dané prostředí (např. Dolphin pro KDE, Nautilus pro Gnome atd.) by mělo připojení telefonu s Androidem fungovat prakticky "samo", tzn. telefon by se měl automaticky identifikovat a někde ve správci nabídnout jako ikona apod. Pokud si vyberu jiného správce (tím spíš když je z jiného prostředí), může to dělat problémy a někdy je funkce dokonce nemožná. Obvykle funkčnost záleží především na tom, zda je v prostředí používáno KIO nebo GIO a jak s nimi umí zvolený správce pracovat.
« Poslední změna: 02 Srpna 2026, 22:01:23 od JirkaZ »

sabraq

• Závislák
« Odpověď #14 kdy: 03 Srpna 2026, 00:19:01 »
V Xfce jsem doinstaloval double-commander, v tel.přepnul z mtp->ptp->mtp a v dc se okamžitě zviditelnil obsah. V thunaru to funguje obdobně, přes blút út zatím nevím, ale to jsme na úplně jiným rozhraní. Myslím, že kdyby to někdo rozjel aspoň takhle přes ten kabel, tak si vystačí.

... a nyní nastupuje František Koudelka, čtvrtý KIO...

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #15 kdy: 03 Srpna 2026, 13:07:49 »
Podotknu, že pro MC jsem nemusel dělat vůbec nic. Jen najít složku kam se to mountuje.

sabraq

• Závislák
« Odpověď #16 kdy: 03 Srpna 2026, 18:04:38 »
Tak každý dělá asi podle toho, jak mu to vyhovuje. Já nevím jak to, ale obvykle něco udělat musím.

Jak jsem předpokládal, v mc se neotevře nic, pokud na telefon předtím odněkud nesáhnu, ale i tak otevřu pouze prázdnou složku nadepsanou mtp:/. Druhá věc je v nastavení v telefonu, tam to bude asi dost variabilní, aneb co dosáhnu s jediným určitým telefonem, už nedosáhnu s jiným. I tak byl Android chvíli fajn, ale tu úroveň kompatibility mohli udržet jen těžko.

ikx

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #17 kdy: 03 Srpna 2026, 18:20:13 »
...zbytocne to komplikujete,pritom je to také jednoduché...zapnut na telefone ladenie USB,potvrdit,potom pripojit k pocitaci,na telefone zakliknut prenos suborov mtp...klikk na telefon,a vsetko más na ploche,bez commandera...ja som commander teraz zacal pouzivat,HIFIle manager,ale nie k telefonu... :) :) :)
« Poslední změna: 03 Srpna 2026, 18:21:58 od ikx »

sabraq

• Závislák
« Odpověď #18 kdy: 04 Srpna 2026, 12:34:21 »
...zbytocne to komplikujete,pritom je to také jednoduché...zapnut na telefone ladenie USB,potvrdit,potom pripojit k pocitaci,na telefone zakliknut prenos suborov mtp...klikk na telefon,a vsetko más na ploche,bez commandera...ja som commander teraz zacal pouzivat,HIFIle manager,ale nie k telefonu... :) :) :)
Dobrý, ale abys zapnul ladění USB, tak musíš nějak promáčknout telefon do vývojářského ladění, ne? To si myslím, že pokud nebudeš opravdu nějak "ladit" parametry, je zase další kosmetická záležitost. No nevím.  Já si teď nevzpomenu, jaký jsou možnosti při spojení přes bluetooth, ale jsou tam myslím 3. Nějak se mi to slívá a něco fungovalo spolehlivěji, možná to byl bluetooth spoj přes samostatnou bluetooth klíčenku, z důvodu stacionárního PC. Ne přes tu integrovanou.

ikx

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #19 kdy: 04 Srpna 2026, 14:06:32 »
Citace
Dobrý, ale abys zapnul ladění USB, tak musíš nějak promáčknout telefon do vývojářského ladění, ne? To si myslím, že pokud nebudeš opravdu nějak "ladit" parametry, je zase další kosmetická záležitost. No nevím.  Já si teď nevzpomenu, jaký jsou možnosti při spojení přes bluetooth, ale jsou tam myslím 3. Nějak se mi to slívá a něco fungovalo spolehlivěji, možná to byl bluetooth spoj přes samostatnou bluetooth klíčenku, z důvodu stacionárního PC. Ne přes tu integrovanou.

...ano,musis sa stat vyvojarom...a tam sa to zapina...zapnute ladenie usb neni podmienené stym ze musis aj ladit,a ziadna kozmetická zalezitost to neni...este si to nevyskusal,a uz zbytocne to komplikujes...pozn.-nie vzdy su tie krkolomné riesenia najlepsie riesenia... :o :o :o

sabraq

• Závislák
« Odpověď #20 kdy: 05 Srpna 2026, 04:25:10 »
Citace

...ano,musis sa stat vyvojarom...a tam sa to zapina...zapnute ladenie usb neni podmienené stym ze musis aj ladit,a ziadna kozmetická zalezitost to neni...este si to nevyskusal,a uz zbytocne to komplikujes...pozn.-nie vzdy su tie krkolomné riesenia najlepsie riesenia... :o :o :o
No prostě, řekněme, že oficiálně bez podpory nefunguje skoro nic. Na všechno je uvalen nějaký poplatek, aby někdo nepřišel zkrátka, a nikdo už se ničemu nediví. Kdo byl u toho, když se tohle domlouvalo, nevím, já to nebyl.

Jasně, že nemusíš ladit, ale stačí, když zapomeneš. Pak se to otočí a telefon ladí tebe. A až budeš dobře naladěn, přijde čas na bluetooth. Bluetooth řešení není krkolomný a vážně se dá použít namísto kabelu. Nezáleží na verzi bluetooth, akorát je to pomalejší než kabel. O kolik, ať si každý srovná.

ikx

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #21 kdy: 05 Srpna 2026, 07:15:57 »
Kritérium                                                            Kábel (USB)                                                                                                                 Bluetooth
Rýchlosť prenosu    Extrémne vysoká (30 MB/s až viac ako 500 MB/s)                                                                    Veľmi nízka (cca 0,1 – 0,4 MB/s)
Vhodný na                    Videá, celé albumy fotiek, zálohy, filmy                                                                                           Jedna fotka, textový dokument, kontakt
Spôsob pripojenia    Fyzický kábel (USB-C)                                                                                                                            Bezdrôtové spárovanie (Pairing)
Stabilita                    Maximálna, bez výpadkov                                                                                                                    Náchylný na rušenie a vzdialenosť
Batéria                            Počas prenosu telefón nabíja                                                                                                            Vybíja batériu oboch zariadení

...porovnanie pre ostatnych...prenos 1GB dát cez kábel trva asi minutu,cez bluetooth 45 minut,a bluetooth moze vypadnut...opacne to tiez funguje,mozte dat svoje fotky,zvonenia,pozadia do telefonu,aj vytvorit samostatnu zlozku... :o :o :o

« Poslední změna: 05 Srpna 2026, 07:31:58 od ikx »

sabraq

• Závislák
« Odpověď #22 kdy: 05 Srpna 2026, 12:30:32 »
(předem tohoto příspěvku bych rád vyzdvihnul tvoji práci s tabulátorem, je až neskutečná :D a samozřejmě během psaní tohoto příspěvku nezahynula žádná moucha, ani jiný živočich, ať už vinou vysokých teplot, nebo mrazu:))

Tak jsem si říkal, že se vyhneme jakékoliv propagaci. Jasně, troška teorie neškodí v jakémkoliv množství :).
Samozřejmě, pokud budu potřebovat zálohovat data z několik let používaného telefonu, použiju k tomu kabel, ne blutetooth. Pokud budu potřebovat stáhnout z telefonu 20 fotek, fakturu za ledničku a doklad o zaplaceném pobytu na horské chatě, můžu u někoho na posezení klidně použít bluetooth, když kabel nemám u sebe. Samozřejmě ale počítám i s tím, že když mám nějaký doklad elektronicky, i všude jinde, hlavně kde jsem platil, už ho maj taky:).

ikx

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #23 kdy: 05 Srpna 2026, 16:59:36 »
...toto riesenie je pre pokrocilejsich pouzivatelov,ktory chcu mat telefon pod kontrolou,bez abrakadabrovania v commanderoch...a hlavne pre tych,ktory vedia,a pochopili,o čom som pisal... ;) ;) ;)

sabraq

• Závislák
« Odpověď #24 kdy: 05 Srpna 2026, 19:02:38 »
...toto riesenie je pre pokrocilejsich pouzivatelov,ktory chcu mat telefon pod kontrolou,bez abrakadabrovania v commanderoch...a hlavne pre tych,ktory vedia,a pochopili,o čom som pisal... ;) ;) ;)
Hahaha:D Připomíná mi to, když si někdo zamění v autě nemrznoucí směs do chladiče, která se do nedávna kupovala podle barvy (není totiž nad to, když se někdo splete, přesně podle manuálu). Není to samozřejmě jediná tekutina, která se lije do auta a má nějakou výraznou rozlišovací barvu :). Tak k tomu tvému menu vývojáře ještě sežeň něco, ne pro zasmání, ale třeba dokumentaci :). A ještě mi to připomíná situaci s legendárním a nezbytným "servisním menu" u tlačítkových telefonů.

Nevím, co je na instalaci double-commanderu složitého, ale připadá mi to jednodušší než fušování do řemesla vývojářům Androiidu. Ale chápu, tady se uvedli 2 fungující způsoby, jak otevřít složky Androidu, aniž by se musel ten telefon přiotevírat ještě nějakým jiným "zaručeným" způsobem, jenže někdo to potřebuje přes konzolový terminál (třeba kvůli přístupu po síti) a to mu zrovna nejde.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.