Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: RAID 0 alebo 1 - postup/navod  (Přečteno 314 krát)

drobec255

• Návštěvník
RAID 0 alebo 1 - postup/navod
« kdy: 14 Srpna 2026, 11:28:13 »
Zdravim, mam menši problém, nedá sa mi nainštalovat Linux aby s 2x SSD bežal na RAID 0 alebo 1.

Keď podľa youtube spravim čo treba, zlučim alebo zrkadlím particie na md0, po reštarte mi nenabootuje systém. Objaví sa GRUB terminál a neviem ako dalej.
Skúšal som aj Raid 0 aj 1

Napíśete mi sem pls návod ako na to ????

ikx

• Stálý člen
  • **
Re:RAID 0 alebo 1 - postup/navod
« Odpověď #1 kdy: 14 Srpna 2026, 13:40:25 »
Tento problém pri inštalácii Linuxu na softvérový RAID (mdadm) stretne takmer každého, kto sa spolieha len na štandardný grafický inštalátor.

Dôvod, prečo po reštarte skončíš v čiernej obrazovke GRUB terminálu, je dvojaký:

UEFI BIOS nevie čítať mdadm RAID: Základná doska nerozumie softvérovému RAIDu v Linuxe. Ak inštalátor umiestnil EFI oddiel (/boot/efi) priamo na /dev/md0, UEFI po reštarte nevie, odkiaľ má spúšťač systému načítať.

Inštalátoru chýba mdadm v initramfs: Štandardné GUI inštalátory (ako napr. v Linux Mint či Ubuntu) pri ručnom vytvorení RAIDu síce súbory nakopírujú, ale do bootovacieho obrazu (initramfs) nepribalia balík mdadm a vytvorené pole neskonfigurujú. Po reštarte tak systém nevie pole "poskladať".

Náprava vyžaduje, aby EFI oddiel ostal mimo RAID poľa a po inštalácii sa cez chroot dohrabal RAID ovládač do zavádzača.

...alojz napisal aj riesenie,komplikované to nie je,len zdlhavé,s vysvetlenim kazdeho kroku... :D :D :D

drobec255

• Návštěvník
Re:RAID 0 alebo 1 - postup/navod
« Odpověď #2 kdy: 16 Srpna 2026, 12:15:43 »
zistil som ze v BIOSE sa mi neda namiesto AHCI nastavit Raid, ani po zapnuti pokrocilych funkcii biosu klavesami "Fn+R+N".

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.