Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Co si mohu dovolit bez obav smazat v adresáři: /snap  (Přečteno 485 krát)

Dr Fuss

• Stálý člen
  • **
Co si mohu dovolit bez obav smazat v adresáři: /snap
« kdy: 17 Srpna 2026, 15:15:17 »
Dobrý den.
Adresář /snap mi za roky výrazně " nakynul " ( má nyní asi 35 GB ) což se mi zdá až nenormální velikost.
Co si můžu dovolit v / smazat, nebo čím v terminálu pročistit celý kořenový adresář od nepotřebného balastu ?

Zatím jsem z opatrnosti přetáhl na jinou 65 GB flash 8 GB flash kterou jsem v / kdysi zálohoval.
Ta  záloha už tam opravdu není, ale ncdu mi ukazuje stále stejnou velikost. Očekával jsem že mi ncdu /  ukáže o těch 8 GB méně. Avšak ncdu hlásí stále stejné velikosti !!!  Snad se nemystifikuju.
Mám z toho zamotanou hlavu.

Dr Fuss

• Stálý člen
  • **
Re:Co si mohu dovolit bez obav smazat v adresáři: /snap
« Odpověď #1 kdy: 18 Srpna 2026, 08:54:49 »
Možná jsem se mýlil, když jsem tu psal že terminálový příkaz (utilita) ncdu velikost  /   ukazuje stále stejnou i po odstranění těch 8GB.

Stavový řádek příkazu ncdu ( úplně dole ) ukazuje pro mě ne příliš jasné údaje:   Total disk usage a Apparent size.
Total disk usage bych ještě chápal  ale Apparent size už ne.

Apparent size by měla být jakási zdánlivá velikost ???  (tento údaj nechápu  a nevím jak mám na něj nahlížet ).
Zná někdo příkaz ( utilitu ) ncdu  a může mi pojem Apparent size vysvětlit ?

K úbytku místa v:  / ( kořenovém adresáři ) ale skutečně došlo o čemž jsem se přesvědčil.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Jiný příkaz je už daleko srozumitelnější, protože dá jednoznačnou odpověď 138G  /    ( a k tomu už žádné Apparent size )
Tento Terminálový příkaz mi oznámí velikost kořenového  adresáře /
Je to příkaz:   sudo du -sh /

Nebo příkaz: sudo du -h --max- depth=1 / kterým poznáme to samé, navíc který soubor v onom kořenovém adresáři  / zabírá nejvíc místa.
Odstupňováno od těch největších souborů po ty nejmenší. ( Na posledním místě je vždycky údaj o velikosti celého adresáře ).
Pochopitelně že přikaz můžeme použít k výpisu velikosti libovolného adresáře, ne jen /

« Poslední změna: 18 Srpna 2026, 10:52:11 od Dr Fuss »

Dr Fuss

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #2 kdy: 22 Srpna 2026, 15:55:50 »
Terminálový příkaz: snap list mi sice vypíše desítky souborů, ( programy které bych měl mít nainstalované ) ale jejich názvy mi nic neříkají. Možná tak 10 % a to se jen domnívám že je to ono.

Jak se zbavit nepotřebného obsahu,  aniž bych si umazal něco co umazat nesmím ? Jak to ten Canonical má vymyšlený ?
Adresář /snap má na mém Ubuntu největší objem. 35 GB !!! Jak velký tento adresář máte vy ? AI tvrdí že /snap mívá zhruba 8 až 10 GB ?
« Poslední změna: 22 Srpna 2026, 16:38:48 od Dr Fuss »

TIBOR

• Závislák
  • Som uzivatel linuxovej distribucie, som linuxak?
« Odpověď #3 kdy: 22 Srpna 2026, 16:44:34 »
Pozri kopie tych programov. Kazdy program by si tam mal mat vo viacerych verziach. Normalne by sa to tusim malo same udrzovat tak ze z kazdeho programu by mali byt posledne dve najaktualnejsie verzie.
Ak tam mas viac tak tie starsie mozes odinstalovat(nie mazat).
https://itsfoss.com/remove-snap/
Pozor odkaz je aj na zmazanie samotneho snap balicka tak to nekopiruj bezhlavo do konca.

P.s. Mozno by sa malo riesit aj to preco system nemaze stare snap verzie programov, ale s tym uz ja neporadim.
Lenovo Ideapad Slim 5 Ubuntu Mate 24.04 FF 64bit.
HP Laptop 17-ca1xxx Ubuntu Mate 24.04 FF 64bit.
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.(V dokumente Revolution OS)

Dr Fuss

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #4 kdy: 22 Srpna 2026, 20:14:28 »
Pro: TIBOR

Děkuju za podnět. Ten odkaz - návod v angličtině není zrovna jednoduchej, ale pokusím se. Nic jiného mi snad ani nezbývá.
Těch minimálně 20 GB mě motivuje. Se snapy si raději ani nezačínat ! Sice je instalace poměrně jednoduchá a rychlá, ale žere to místo na HDD.

Jen tak pro zajímavost. Kolik GB má tvůj adresář:  /snap

regine

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #5 kdy: 23 Srpna 2026, 07:01:19 »
 ??? Nevím, zda jsi již četl, přesto uvádím dva místní příspěvky z 2022 a 2023:
https://forum.ubuntu.cz/index.php?topic=85943.msg578812#msg578812
a následný by měl řešit diskutovaný problém:
https://forum.ubuntu.cz/index.php?topic=86190.0
Možná vznikly i spec. GUI aplikace.
« Poslední změna: 23 Srpna 2026, 07:31:34 od regine »