Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Nastaveni prav pripojovanych svazku [vyřešeno]  (Přečteno 6307 krát)

r52

• Návštěvník
Nastaveni prav pripojovanych svazku [vyřešeno]
« kdy: 07 Dubna 2007, 01:58:58 »
Dobry den,
Jsem zacatecnik. Mam problem s Ubuntu 6.10. Me Ubuntu je nainstalovano na 160G hdd kde mam 20G ext3 partition pro roota a 2G pro swap. Na tom samem disku mam taky Vistu ktera funguje bez problemu.
Snazil jsem se v Ubuntu zmenit prava k sekundarnimu 14G disku ktery mam jenom pro data a zformatovan jako FAT32. Ten jsem uspesne namountoval prikazem sudo mount /dev/hdb1 /dev/media akorat se mi pripojoval pod rootem a nemoh jsem do nej zapisovat (jenom cist).
Hledal jsem reseni/navod jak zmenit vlastnika disku nebo prava a jedna z veci ktere jsem zkusil byl prikaz :
sudo mount /dev/hdb1 /home/uzivatel.
Po restartovani grafickeho rozhrani se mi pri pokusu o prihlaseni vypise :

“Vas domovsky adresar je uveden jako :
/home/uzivatel
Ale zda se ze neexistuje. Chcete se prihlasit s adresarem “/” jako vasim domovskym adresarem ? Je nepravdepodobne ze bude neco fungovat pokud nepouzijete zachranne sezeni.“

Jestlize zvolim Ano tak mi vypise :

“Vas soubor $Home/.dmrc ma nespravne opravneni a je ignorovan. To brani k ulozeni implicitniho sezeni a jazyka. Soubor by mel byt vlastnen uzivatelem a zakazan zapis pro ostatni uzivatele.“

Jestlize kliknu na “Budiz” – (jedina moznost) tak se po chvili objevi :

“Vase sezeni trvalo mene nez 10 sekund. Pokud jste se neodhlasili sami, muze to znamenat problem s instalaci nebo ze nemate volne misto na disku. Pokud chcete zkusit tento problem vyresit, zkuste se prihlasit pod jednim ze zachrannych sezeni.”

Kdyz u stejny hlasky kliknu na detaily vypise se jeste :

“Unable to create ~/.gnome2 directory: Permission denied
Could not create per-user gnome configuration directory /home/.gnome2/': Permission denied”

Nevim co se stalo ani kde zacit. Snazil jsem se hledat googlem a ve forech ale vzdycky jsem nasel odpoved jen na cast problemu a porad mi to nefunguje.. Zkusil jsem vytvorit noveho uzivatele ale ten ma stejny problem, zkousel jsem odpojit hdb1 ale zatim nic nezabralo. Dokaze mi s tim nekdo pomoct ? Snazil jsem se o problemu napsat co nejvic hlavne veci ktery se zdaly byt relevantni.

Mockrat dekuji.
« Poslední změna: 22 Dubna 2008, 10:39:11 od Anna Taliánová »

dumi

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #1 kdy: 07 Dubna 2007, 02:44:44 »
dobre rano :). skusim popisat co budem vediet:
1, disk ste namountoval takmer spravne, akurat korektne by ten prikaz mal vyzerat takto
Kód: [Vybrat]
sudo mkdir /media/hdb1
sudo mount /dev/hdb1 /media/hdb1
vasim prikazom ste pripojil disk do /dev/media, co moze robit nejaku neplechu, avsak nedovolim si to s istotou tvrdit. v ubuntu sa standardne vsetky zariadenia mountuju do /media/zariadenie.
2, disky moze vzdy mountovat iba root, nikdy ich nenamountujete ako obycajny uzivatel. ak nemozte na ne zapisovat, moze to byt sposobene dvoma faktormi:
   a/ disk je mountnuty "ro", teda read only, co by znamenalo, ze ani ako root na ne nic nezapise. to asi nie je vas pripad, disky FAT32 sa standardne pripojuju "rw" - cize read and write.
   b/ ako bezny uzivatel nemate dostatocne pristupove prava. to sa da samozrejme menit cez parameter chmod, napr. prikazom
sudo chmod 777 /media/hdb1  -Rzmenite pristupove prava tak, ze vsetci budu mat prava na citanie a zapisovanie na mountnuty disk.
3, co ste to vlastne spravil? prikazom "sudo mount /dev/hdb1 /home/uzivatel" ste povedali systemu, ze vas domovsky priecinok je disk hdb1. a ako som uz ukazal v bode 2, tak k nemu nemate dostatocne pristupove prava a navyse sa tam nic z vasich osobnych udajov nenachadza. takze system nema jednak pravo upravovat subory co sa tam nachadzaju (chybova hlaska "Unable to create ~/.gnome2 directory: Permission denied") a jednak tam ziadne potrebne informacie nenajde.
4, co s tym? tu uz si nie som taky isty a moj postup nemusi viest k ziadanemu vysledku. ale ja by som spustil zachranne sedenie (je to jedna z moznosti, ktoru ponuka pri zavadzani GRUB - recovery mode) a v nom zadal
umount /home/uzivateltym by sa mal odpojit zle namountovany disk hdb1 a potom staci uz iba zadat
shutdown -r nowa system sa restartuje a malo by vam normalne nabehnut graficke prostredie a tam sa zalogovat a mohlo by to fungovat. potom staci postupovat podla bodov 1, a 2, a disk sa urcite podari spravne namountovat. good luck.
« Poslední změna: 22 Dubna 2008, 10:42:54 od Anna Taliánová »
AMD Sempron 2500+, GF 5200FX, 1,5GB RAM, Ubuntu 8.04

mirak

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #2 kdy: 07 Dubna 2007, 03:02:28 »
btw. nazvy temat by mely co nejvystizneji popisovat vas problem, v tomto pripade "?" mnoho nenapovida ;)
Omnia sponte fluant, absit violentia rebus.
Maple  ;)

r52

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 07 Dubna 2007, 04:36:00 »
Dekuji za podrobnou odpoved, zkusil jsem co jste doporucil v bodu 3 a 4.

po zadani "umount /home/uzivatel" v recovery mode se vypsalo:

'umount: /home/uzivatel: not mounted'  -nejsem si jist jestli to znamena ze je disk odpojen nebo spis ze neni co odpojovat ?

po zadani 'shutdown -r now' se Ubuntu sice restartuje, nicmene pri pokusu o prihlaseni neni videt zadnou zmenu.

r52

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 07 Dubna 2007, 06:51:08 »
maly update :

Nabootovanim do Live CD jsem zjistil ze ma puvodni system partition pro Ubuntu se nachazi na hda2, hda3 je muj swap. V recovery mode jsem pak zkusil :

1.) mount dev/hda2

A dostal jsem :

mount: cant find dev/hda2 in /etc/fstab or /etc/mtab

2.) mount dev/hda2 /home/uzivatel

pak hlasku :

mount special device dev/hda2 does not exist

pak shutdown –r now ale po restartu to samy.
« Poslední změna: 22 Dubna 2008, 10:48:06 od Anna Taliánová »

olbrait

• Stálý člen
  • **
  • Registered User #452059
« Odpověď #5 kdy: 07 Dubna 2007, 10:39:09 »
Pozri sa do /etc/fstab. Mal by si tam mať

/dev/hda2       /               ext3      defaults,errors=remount-ro    0       1
/dev/hda3       none         swap    sw              0       0

to je základ, aby sa ti systém spustil.  Hdb zatial necháme tak. Ten primountuješ kedykoľvek tak ako písal "dumi"
sudo mkdir /media/hdb1
sudo mount /dev/hdb1 /media/hdb1
Pokiaľ si nerobil žiadne zásahy do /etc/fstab, tak ten hdb sa ti po reštarte nemountuje automaticky. Pre zistenie zmien treba reštartovať celý systém - shutdown -r now

Ak by si sa nedostal do grafického prostredia,  /etc/fstab si pozrieš príkazom

sudo nano /etc/fstab

ukladá sa Ctrl+o zatvára sa Ctrl+x
« Poslední změna: 22 Dubna 2008, 10:49:41 od Anna Taliánová »
laptop: HP COMPAQ 6735s, AMD QL-60, ATI HD3200, Ram 1754 MB, HDD 250 GB, Ubuntu 9.04 64bit, Debain Squeeze 64bit. ...Ubunt 9.10 64bit šlo do /dev/null/
desktop: MB SV KT 400, AMD Athlon 2000XP, MSI GeForce MX 440 64 MB, Ram 512 MB, HDD Maxtor 80 GB, Ubuntu 8.04.3
 Linuxák v mojom okolí

dumi

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #6 kdy: 07 Dubna 2007, 11:38:37 »
Citace: r52
maly update :

Nabootovanim do Live CD jsem zjistil ze ma puvodni system partition pro Ubuntu se nachazi na hda2, hda3 je muj swap. V recovery mode jsem pak zkusil :

2.) mount dev/hda2 /home/uzivatel

pak hlasku :

mount special device dev/hda2 does not exist

pak shutdown –r now ale po restartu to samy.
aha, tak to uz prosim nerobte! ako som pisal, mountnutim do domovskeho adresara kam to vobec nepatri nas problem zacal, teraz sa ho snazime riesit..
pozrite sa do toho fstabu ako radi olbrait. ak vsetko mate tak ako ma byt, tak hda2 a hda3 vobec nemountujete, ale robi to system pri spusteni automaticky.
« Poslední změna: 22 Dubna 2008, 10:50:39 od Anna Taliánová »

LS

• Závislák
    • http://linux.euweb.cz
« Odpověď #7 kdy: 07 Dubna 2007, 12:01:34 »
pro zmenu prav pripojovanych svazku pouzivejte prislusne paramatery uid, gid atd., viz. napr. http://forum.ubuntu.cz/viewtopic.php?id=7482
« Poslední změna: 22 Dubna 2008, 10:51:12 od Anna Taliánová »

r52

• Návštěvník
« Odpověď #8 kdy: 07 Dubna 2007, 18:32:08 »
Vypada to ze mou prioritou je odstranit hdb1 z meho domovskeho adresare. Zkusil jsem vse co bylo doporuceno, m.j; sudo umount dev/hdb1 /home/uzivatel mi vypise ze hdb1 neni pripojeno a to samy s /home uzivatel.
Dival jsem se do /etc/fstab, mam tam neco jako : /dev/hda2 / ext3 defaults,errors=remount-ro 0 1 /dev/hda3 none swap sw $ 0 0 - vypada to ze tam je vsechno v poradku.

Porad se ovsem nemuzu prihlasit.
Dekuji

r52

• Návštěvník
« Odpověď #9 kdy: 07 Dubna 2007, 18:35:47 »
btw; tenhle problem jsem nastinil i na foru abclinuxu: http://www.abclinuxu.cz/forum/show/175674#4 zatim jsem zkusil vse co bylo doporuceno na obou forech. :(

dumi

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #10 kdy: 07 Dubna 2007, 20:21:53 »
aha, tak sme zatial prisli na to, ze vsetci vieme kde je problem :). co samozrejme je pozitivne, relativne..
mate vytvoreneho aj nejakeho ineho pouzivatela? ani pod neho sa nemozete prihlasit? lebo pravda je ta, ze co nie je zapisane vo fstab, tak to sa automaticky nenamountuje. a ak vy mate vo fstab iba hda2 a hda3, tak to, ze ste blbo namountoval hdb1 by na to nemalo mat vplyv a restartovanim by sa to malo automaticky odmountovat a uz nepripajat.. to by vysvetlovalo, preco prikazy
umount /dev/hdb1
umount /home/uzivatel
nefunguju, nakolko sa nema co odpojit (btw. v zachrannom sedeni nemusite pouzivat prikaz "sudo", nakolko znak # oznacuje, ze ste pripojeny ako root).  tak potom neviem, preco sa nemozete prihlasit. skusal ste zadavat tieto prikazy aj s pripojenym aj odpojenym tym hdb1 diskom (myslim teraz fyzicky odpojenym z napajania a IDE kabla)?

r52

• Návštěvník
« Odpověď #11 kdy: 07 Dubna 2007, 20:36:20 »
hdb1 jsem vypnul v BIOSu. zkusim vsechno jeste jednou, zatim tapu, ale moc si vazim vasi snahy pomoct. mozna blba otazka ale stejne se zeptam: existuje v Ubuntu utilita podobna 'system restore' ve Windows ? :-)
« Poslední změna: 22 Dubna 2008, 11:01:37 od Anna Taliánová »

dumi

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #12 kdy: 07 Dubna 2007, 21:13:05 »
ak sa nemylim, tak bohuzial neexistuje. existuju iba Systemove zaznamy (System > Sprava).
ako je to s tym dalsim uzivatelom? da sa prihlasit ci ako? mozete sem dat cely vypis z fstab?

olbrait

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #13 kdy: 07 Dubna 2007, 21:16:58 »
ok, takže systém sa načíta, ale grafické prostredie sa nespustí. Prepni sa do konzoly Ctrl+Alt+Del, zaloguj sa pod svojím menom, zruš Gnome sedenie príkazom:

sudo rm /tmp/.X0-lock

a spusti ho znovu príkazom:

startx

Nespsutí ti ho ani tak, ale v konzole budeš mať aspoň chybové hlásenie. Ak je problém v tomto
Vase sezeni trvalo mene nez 10 sekund. Pokud jste se neodhlasili sami, muze to znamenat problem s instalaci nebo ze nemate volne misto na disku. Pokud chcete zkusit tento problem vyresit, zkuste se prihlasit pod jednim ze zachrannych sezeni.mal by to napraviť príkaz:

sudo mv .Xauthority .Xauthority.old

a následne reštartovať systém. Myslím, že pri tejto chybe
Vas soubor $Home/.dmrc ma nespravne opravneni a je ignorovan. To brani k ulozeni implicitniho sezeni a jazyka. Soubor by mel byt vlastnen uzivatelem a zakazan zapis pro ostatni uzivatele.
stačí urobiť to isté s .dmrc:

sudo mv .dmrc .dmrc.old a resťartovať

to hdb1 by si nemal mať primountované vôbec, tam by som chybu nehladal, ale môžeš to skontrolovať príkazom ls čo ti vypíše súbory, ktoré sú v domovskom priečinku. Správne by tam nemalo byť nič, čo je na hdb1.
« Poslední změna: 22 Dubna 2008, 11:14:14 od Anna Taliánová »
laptop: HP COMPAQ 6735s, AMD QL-60, ATI HD3200, Ram 1754 MB, HDD 250 GB, Ubuntu 9.04 64bit, Debain Squeeze 64bit. ...Ubunt 9.10 64bit šlo do /dev/null/
desktop: MB SV KT 400, AMD Athlon 2000XP, MSI GeForce MX 440 64 MB, Ram 512 MB, HDD Maxtor 80 GB, Ubuntu 8.04.3
 Linuxák v mojom okolí

r52

• Návštěvník
« Odpověď #14 kdy: 07 Dubna 2007, 21:56:23 »
Citace: dumi
ak sa nemylim, tak bohuzial neexistuje. existuju iba Systemove zaznamy (System > Sprava).
ako je to s tym dalsim uzivatelom? da sa prihlasit ci ako? mozete sem dat cely vypis z fstab?
Kdyz se prihlasim do zachranneho sezeni pod svym primarnim uzivatelem prikazova radka vypada takhle:

uzivatel@uzivatel - desktop: /$

kdyz se prihlasym pod druhym uzivatelem (ktereho jsem vytvoril az kdyz byl problem na svete pres recovery mode) vypise se jenom:

sh-3.1 $

a tady je muj fstab:

# /etc/fstab: static file system information
#
# <file system> <mount point> <type> <options> <dump> <pass>
proc                   /proc                 proc       default      0            0
# /dev/hda2
UUID=37ec4490-3595-4afc-ad5a-5e28da4bf020 /    ext3      defaults,erro$,errors=remount -ro 0 1
# /dev/hda3
UUID=6ef7b732-955d-4ddb-aba7-a472ac 055556 none swap sw $ 0 0

/dev/hdc /media/cdrom0 udf, iso9660 user, no auto 0 0
/dev/hdd /media/cdrom1 udf, iso9660 user, no auto 0 0
/dev/hdb1/media/disk vfat defaults 0 0

PS : hdb1 jsem v BIOSu opet zapnul
« Poslední změna: 22 Dubna 2008, 11:13:33 od Anna Taliánová »

olbrait

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #15 kdy: 07 Dubna 2007, 22:01:55 »
hdb1 je nastavené dobre, mountuje sa do /media/disk a nie do /home ako si si myslel
 Linuxák v mojom okolí

r52

• Návštěvník
« Odpověď #16 kdy: 07 Dubna 2007, 22:27:18 »
Citace: olbrait
hdb1 je nastavené dobre, mountuje sa do /media/disk a nie do /home ako si si myslel
nejspis jsem to upravil zadavanim doporucenych prikazu. (umount a mount).

paradoxne hdb1 vypada ze by nemelo zpusobovat zadny potize az na to ze muj problem s prihlasovanim zacal kdyz jsem se pokusil zmenit prava prave k tomuto disku.
« Poslední změna: 22 Dubna 2008, 11:24:55 od Anna Taliánová »

r52

• Návštěvník
« Odpověď #17 kdy: 07 Dubna 2007, 22:43:56 »
Citace: olbrait
ok, takže systém sa načíta, ale grafické prostredie sa nespustí. Prepni sa do konzoly Ctrl+Alt+Del, zaloguj sa pod svojím menom, zruš gnome sedenie príkazom

sudo rm /tmp/.X0-lock          a spusti ho znovu príkazom "startx". Nestputí ti ho ani tak, ale v konzole budeš mať aspoň chybové hlásenie. Ak je problém v tomto
Vase sezeni trvalo mene nez 10 sekund. Pokud jste se neodhlasili sami, muze to znamenat problem s instalaci nebo ze nemate volne misto na disku. Pokud chcete zkusit tento problem vyresit, zkuste se prihlasit pod jednim ze zachrannych sezeni.mal by to napraviť príkaz

sudo mv .Xauthority .Xauthority.old         a následne reštartovať systém. Myslím, že pri tejto chybe
Vas soubor $Home/.dmrc ma nespravne opravneni a je ignorovan. To brani k ulozeni implicitniho sezeni a jazyka. Soubor by mel byt vlastnen uzivatelem a zakazan zapis pro ostatni uzivatele.stačí urobiť to isté s .dmrc

sudo mv .dmrc .dmrc.old               a resťartovať

to hdb1 by si nemal mať primountované vôbec, tam by som chybu nehladal, ale môžeš to skontrolovať príkazom "ls" čo ti vypíše súbory, ktoré sú v domovskom priečinku. Správne by tam nemalo byť nič, čo je na hdb1

po zadani ls mi vypsalo tohle :

bin           dev     initrd             lib                 mnt     uzivatel     srv     usr     vmlinuz.old
boot        etc      initrd.img       lost+found    opt     root          sys     var     
cd rom    home  initrd.img.old         media  proc      sbin          tmp    vmlinuz

kdyz jsem zkusil :

rm /tmp/.X0-lock

dostal jsem:

rm :v remove write protected regular file '/tmp/.X0-lock' ?      Y
rm: cannot remove '/tmp/.X0-lock' : operation not permited

kdyz jsem to same zkusil v recovery mode jako root tak mi to jednoduse napsalo ze soubor neexistuje.
« Poslední změna: 22 Dubna 2008, 11:25:50 od Anna Taliánová »

dumi

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #18 kdy: 07 Dubna 2007, 23:37:30 »
ok, ujednotme sa na pojmoch:
recovery mode - sedenie vyberane z GRUB menu
zachranne sedenie - sedenie vyberane pri starte X servera.
som z toho uz cely zblbnuty, rovnako neviem, kedy prikazy zadavate ako root a kedy ako uzivatel a ci sa vobec ako uzivatel v zachrannom sedeni dokazete prihlasit. ten vypis "ls" je vypis coho? pretoze tie adresare a subory co ste napisal su v korenovom adresari (cize /) a olbrait ziadal ls z domovskeho priecinka. ci v domovskom priecinku vam to hadze toto? pre ten vypis domovskeho priecinku treba zadat
cd /home/uzivatel
ls
p.s.:to sa vazne do systemu prihlasujete ako "uzivatel"?
p.s.2: este jednu vec som si vsimol, moj korenovy adresar vyzera roznako ako co ste vypisali prikazom ls az na to, ze tam nemam zlozku uzivatel. mozte poslat vypis ls aj z nej?
p.s.3: co to hodi ked v zachrannom sedeni (prihlaseny ako uzivatel) zadate "sudo rm /tmp/.X2-lock"?

r52

• Návštěvník
« Odpověď #19 kdy: 08 Dubna 2007, 08:56:22 »
Citace: dumi
ok, ujednotme sa na pojmoch:
recovery mode - sedenie vyberane z GRUB menu
zachranne sedenie - sedenie vyberane pri starte X servera.
som z toho uz cely zblbnuty, rovnako neviem, kedy prikazy zadavate ako root a kedy ako uzivatel a ci sa vobec ako uzivatel v zachrannom sedeni dokazete prihlasit. ten vypis "ls" je vypis coho? pretoze tie adresare a subory co ste napisal su v korenovom adresari (cize /) a olbrait ziadal ls z domovskeho priecinka. ci v domovskom priecinku vam to hadze toto? pre ten vypis domovskeho priecinku treba zadat
cd /home/uzivatel
ls
p.s.:to sa vazne do systemu prihlasujete ako "uzivatel"?
p.s.2: este jednu vec som si vsimol, moj korenovy adresar vyzera roznako ako co ste vypisali prikazom ls az na to, ze tam nemam zlozku uzivatel. mozte poslat vypis ls aj z nej?
p.s.3: co to hodi ked v zachrannom sedeni (prihlaseny ako uzivatel) zadate "sudo rm /tmp/.X2-lock"?

Omlouvam se jestli jsem neco nevylicil uplne presne, jsem z toho sam trochu zmatenej.. 
Myslim ale ze zatim si docela rozumime;

pod Recovery Mode mam na mysli sezeni vybrany v GRUB menu (cerna obrazovka)
pod zachrannym sezenim start X servru (grafika s prihlasovacim oknem)

Pokud tomu spravne rozumim tak v recovery mode jsem vzdycky prihlasen jako root -
na obrazovce mam :
root@uzivatel - desktop : ~ #

a v zachrannym sezeni (terminalu) jako uzivatel  (je to jedine u kteryho lze neco delat) -
tam to vypise :
uzivatel@uzivatel - desktop

Ve slozce uzivatel jsem po zadani cd /home/uzivatel a pak ls nasel adresare:
Desktop, Examples a Usr
« Poslední změna: 22 Dubna 2008, 11:28:14 od Anna Taliánová »

r52

• Návštěvník
« Odpověď #20 kdy: 08 Dubna 2007, 09:07:33 »
jo a taky jsem zkusil v zachrannym terminalu zadat :

sudo rm /tmp/.X2-lock

reakce :

rm : cannot remove '/tmp/.X2-lock : No such file or directory
« Poslední změna: 22 Dubna 2008, 11:28:46 od Anna Taliánová »

r52

• Návštěvník
« Odpověď #21 kdy: 08 Dubna 2007, 09:17:51 »
Jeste jeden postreh;

dumi psal:
"p.s.2: este jednu vec som si vsimol, moj korenovy adresar vyzera roznako ako co ste vypisali prikazom ls az na to, ze tam nemam zlozku uzivatel. "

je mozny ze prave tohle zpusobuje ma omezena prava a tim i problem s nalogovanim ?? je mozny ze muj uzivatel v rootu je jakysi nechteny duplikat ktery to tam vsechno mate ?

r52

• Návštěvník
« Odpověď #22 kdy: 08 Dubna 2007, 10:05:02 »
Zdravim vsechny; vypada to ze problem je vyresen:

udelal jsem 2 veci ;

1. adresar uzivatel v rootu jsem prejmenoval aby se neplet s adresarem uzivatel v home /i kdyz si nejsem uplne jist nakolik to pomohlo/

2. zmenil jsem prava k home na 777 /taky nevim jestli je tohle nejlepsi reseni ale uz se muzu prihlasit uplne v pohode.

Dekuji mockrat za skvely napady a navigaci, hlavne dumimu a olbraitovi ! Patri Vam to.

dumi

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #23 kdy: 08 Dubna 2007, 12:46:16 »
to som rad. este aby to bolo v sulade s kostolnym poriadkom:
1, pozrite sa co obsahuje ta zlozka /uzivatel, teda uz vlastne je premenovana. nemalo by to byt nic, bez coho by ste sa nevedel zaobist. ak nechcete, aby vam zaberala miesto na disku, odstranite ju prikazom
sudo rm -r /uzivatelak myslite, ze ma vplyv na chod systemu, neodstranujte ju!
2, mat prava na 777 je sice fajn, ale znamena to, ze vase dokumenty su pristupne na citanie, menenie, mazanie a pridavanie vsetkym. standardne by mali byt prava 755. ak teda chcete mat standardne prava (vsetci okrem vas by mali prava iba na citanie) odporucam ich zmenit prikazom
sudo chmod 755 /home  -Rnic tym nepokazite.
3, viem, ze tato vasa skusenost pre vas bude ponaucenim, preto by som odporucil pozriet si nieco viac o prikazovom riadku napriklad tu a o jeho zakladnom fungovani a prikazoch, napriklad tu, hlavne funkcie cd, ls, cp, mv, rm, rmdir, pwd, mount, chmod, man... (na rychle vyhladavanie v clankoch je dobre pouzit / {lomitko - nachadza sa nad numerickou klavesnicou} a potom napisat hladany vyraz, napriklad: /chmod).
4, vela zazitkov s ubuntu prajem :)

r52

• Návštěvník
« Odpověď #24 kdy: 09 Dubna 2007, 08:54:55 »
Prava jsem zmenil. Jeste jednou dik.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.