Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: KDE nebo GNOME?  (Přečteno 28287 krát)

Phoenix

• Aktivní člen
  • *
KDE nebo GNOME?
« kdy: 27 Dubna 2007, 21:09:51 »
Co používáte vy? Já jsem si nedávno četl jeden článek na nejmenovaném blogu, který označoval uživatele gnome za idioty. Nainstaloval jsem si kde (kdysi dávno jsem kde současně s gnome měl, ale nepoužíval) abych zjistil, jestli je na tom alespoň trošku pravdy. Po dni používání jsem rád přešel zpět ke gnome.

Autor blogu říká, že gnome se brání novinkám a tudíž je nepoužitelné. Já zase říkám, že mi gnome přijde přehlednější. Každému však vyhovuje něco víc a něco míň. Ovšem použít výraz "gnome je jen pro idioty" mi přijde velice přehnaný.

Jaký na to máte názor vy?
Notebook FUJITSU-SIEMENS Amilo PRO V3505 - Intel Core 2 Duo, 1 GB DDR2 533 MHz, GMA950, 160 GB disk, Ubuntu 7.10

Robin M.

• Aktivní člen
  • *
    • http://zkratak.xf.cz
KDE nebo GNOME?
« Odpověď #1 kdy: 27 Dubna 2007, 21:21:19 »
já kde nesnáším, gnome je super..
> Problémy s Windows -  Reboot.
> Problémy s Linux       - Be root.
tatranky.rar - energie zbalena na cestu

Jiří :Kačer: Voseček

• Stálý člen
  • **
  • občasný návštěvník
    • Můj weblog
KDE nebo GNOME?
« Odpověď #2 kdy: 27 Dubna 2007, 21:32:33 »
Citace: Phoenix
Já jsem si nedávno četl jeden článek na nejmenovaném blogu, který označoval uživatele gnome za idioty.
Nejmenovaný blog píše často nesmysly, ač používám KDE. Zkusil jsem obojí, KDE mi přišlo o něco rychlejší, více se to podobalo Windows tou lištou, na které jsem byl zvyklý a teď se mi líbí myšlenka KDE, když programy jsou podobné, skvělá věc je Katapult KDE spouštěč.
Všechno co k životu skutečně potřebujeme, můžeme vcelku levně koupit, jen zbytečnosti jsou drahé. Hrajte frisbee - www.frisbee.cz

Marp

• Moderátor
  • Závislák
  • Moje práce není probudit ovce, ale shromáždit vlky
    • Marek Marp Pszczolka
KDE nebo GNOME?
« Odpověď #3 kdy: 27 Dubna 2007, 21:40:28 »
Citace: juhuuu
já kde nesnáším, gnome je super..
Moje řeč - když si Gnome (nyní ve Feisty již ve verzi 2.18) upravíš, je to někdy k nepoznání od KDE a Windows :) - tímto chci naznačit, že KDE je moc windowsácký a vlastně nutí člověka - začátečníka, aby používal to stejný, jako ve Windows...
KDE jsem vyzkoušel v Mandrivě 2007 One a v Kubuntu 6.10 a velice rychle jsem to smáznul. Podotýkám, že na ntb mám jak Windows, tak Ubuntu a dospěl jsem k názoru, že Gnome je více uživatelsky přívětivé a zdá se mi i více "GUI konfigurovatelné".
Marek *Marp* Pszczolka
--------------------------------------------
Lenovo IdeaPad 5, CPU: 8jádrový AMD Ryzen 7, 16GB RAM, GPU: AMD ATI Renoir, 512GB SSD + Debian GNU/Linux Bookworm/Sid - Kernel: 5.18

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
KDE nebo GNOME?
« Odpověď #4 kdy: 27 Dubna 2007, 22:25:38 »
Podle mě je to silně subjektivní - mě se víc líbí Gnome, ale nemohu říci, že KDE nebo třeba Xfce jsou špatné - prostě jsou jiné.

PS: Upozorňuji diskutující, ať si dávají pozor, aby se to tady nezvrhlo ve flamewar - v tomto případě bych toto téma byl nucen uzavřít.

Marp

• Moderátor
  • Závislák
  • Moje práce není probudit ovce, ale shromáždit vlky
    • Marek Marp Pszczolka
KDE nebo GNOME?
« Odpověď #5 kdy: 27 Dubna 2007, 22:42:56 »
Neříkám, že KDE je špatné - jistě má svoje, ale nepoznal jsem to, resp. mi toto prostředí naprosto nevyhovovalo. Osobně mi přijde Gnome uživatelsky přívětivější...

Není to flame, ale moje osobní zkušenost!
Marek *Marp* Pszczolka
--------------------------------------------
Lenovo IdeaPad 5, CPU: 8jádrový AMD Ryzen 7, 16GB RAM, GPU: AMD ATI Renoir, 512GB SSD + Debian GNU/Linux Bookworm/Sid - Kernel: 5.18

Robin M.

• Aktivní člen
  • *
    • http://zkratak.xf.cz
KDE nebo GNOME?
« Odpověď #6 kdy: 27 Dubna 2007, 22:43:54 »
tak tak, je ale pravda, že spousta mých známích řadí KDE k wokením uživatelům...
> Problémy s Windows -  Reboot.
> Problémy s Linux       - Be root.
tatranky.rar - energie zbalena na cestu

Jony

• Stálý člen
  • **
KDE nebo GNOME?
« Odpověď #7 kdy: 27 Dubna 2007, 22:47:49 »
Jak píše Vojtěch, je to silně subjektivní =)

Mě osobně KDE už připadá jako "omalovánky"..  osobně mi vyhovuje GNOME... jen lehce upravené... bez 3D Berylu apod...

... Inu někdo rád blondýnky, jiný brunetky a další rusovlásky... někdo anorexie, jiný boubelky a dalčí ty mezi tím =)

PS ... stejně je nejhezčí "komandlajna"

Miko10

• Stálý člen
  • **
KDE nebo GNOME?
« Odpověď #8 kdy: 27 Dubna 2007, 22:56:37 »
Skusil som aj KDE aj Gnome a ostal som pri Gnome. V KDE sa mi stavala jedna nemila vec, ktora mi strasne vadila. Niekedy, ked som spustil program, zacalo mi ho nacitavat a potom sa vypol. Ako pad aplikacie. Toto sa mi v Gnome nikdy nestalo. Graficky sa mi ale KDE pacilo viac, az kym som si trochu neprisposobil Gnome a potom je to uz jedno :), kazdemu podla jeho chuti.
Fujitsu-Siemens V6535, CD T3200, 3GB RAM, 320 GB HDD, Wifi Atheros 242x, Ubuntu 10.10

nikola

• Stálý člen
  • **
    • http://home.tiscali.cz/nikola
KDE nebo GNOME?
« Odpověď #9 kdy: 27 Dubna 2007, 23:07:09 »
Nechápu, proč má někdo pořád touhu rozjíždět nějaký flame. Každému vyhovuje něco jiného. Gnome je jistě vhodnější pro uživatele, kteří chtějí systém prostě používat. Jednoduché, bez větších možností nastavení, resp. voleb, které mohou někdy i zavádět. Z toho vzniklo i ono překroucené tvrzení o idiotech. Kdo sledujete dění v Linuxu, víte že původně šlo o narážku Linuse Torvaldse na vývojáře Gnome, aby nepovažovali své uživatele za idioty
Citace: Linus Torvalds
I personally just encourage people to switch to KDE.

This "users are idiots, and are confused by functionality" mentality of Gnome is a disease. If you think your users are idiots, only idiots will use it. I don't use Gnome, because in striving to be simple, it has long since reached the point where it simply doesn't do what I need it to do.
Please, just tell people to use KDE.

Linus
Naproti tomu KDE je pro hračičky. Konfigurovatelné je tam téměř všechno (pro zajímavost, všimněte si, co je v diskuzích vláken na téma, jak v Gnome udělat to nebo ono, neboť tam je to, oproti KDE, problémem). Navíc díky intenzivnějšímu vývoji a dnes i menší hardwarové náročnosti je jako prostředí i svížnější. Promiň marpe, ale v podstatě nevíš, o čem píšeš. Gnome má totiž konfigurovatelné pouze GUI a z tohoto hlediska je více windowsácké než KDE. V každém případě si myslím, ať si každý používá, co mu vyhovuje a netroufal bych si vynášet podobné soudy o "přívětivosti" a "nesnášení" toho či onoho. Ještě nám tu chybi Xfce a další okenní manažery. Je jenom dobře, že je v linuxu taková rozmanitost. Zdravá konkurence je hnacím motorem každého vývoje. I kvality jednotlivých prostředí a proto buďte rádi, že tady jsou. S podobným flamem budeme pouze za trotly před uživateli jiných OS.

Michal Breškovec

• Stálý člen
  • **
  • skill :: aggressive-llama
    • MojeID
KDE nebo GNOME?
« Odpověď #10 kdy: 27 Dubna 2007, 23:42:56 »
Maximální souhlas s nikolou. Osobně mám raději KDE, ale je to jen moje osobní preference a navíc mám vzhled nastavený tak jako je to v GNOME, tzn jednu lištu s menu a systrayem nahoře a panel s plochami a pruhem úloh dole. Nakonec je jedno co člověk používá, vzhled se dá vždycky přizpůsobit požadavkům. Důležitější spíše bude, zda jsou vaše oblíbené aplikace určené pro to nebo ono prostředí. I když jdou samozřejmě KDE aplikace spouštět pod GNOME a obráceně, tak to skýtá i jisté nevýhody.

Mimochodem, tím, že je primární distribucí Ubuntu s GNOME, bude asi toto výhodnější pro začátečníky, protože je lépe odladěno a má různé fajn tooly. Nicméně Kubuntu asi zase přijde spíše vhod lidem, kteří už si umí a chtějí se svým desktopem trošku pohrát.
Kubuntu forever :-)

honzik

• Návštěvník
KDE nebo GNOME?
« Odpověď #11 kdy: 28 Dubna 2007, 04:16:50 »
Budme radi, ze si muzeme vybrat jestli KDE, Gnome a nebo neco totalne jineho.... ve woknech, zadna moznost neni.... no neni to super ??? ja pouzivam Gnome, ale az budou novy KDE tak je urcite zkusim.

XomboX

• Aktivní člen
  • *
KDE nebo GNOME?
« Odpověď #12 kdy: 28 Dubna 2007, 09:08:38 »
Ja jsem se ze zacatku taky nemohl rozhodnout. Na stolnim PC jsem me KDE a na notasoj GNOME. Nakonec jsem zustal u gnome.
Myslim, ze kazdej zacatecnik s ubuntu nejdriv tihne ke KDE, protoze mu vic pripomina windowsy, ale nakonec vetsinou zkonci u GNOME ;)

Jinak mrkni na tuhle sajtnu, je tam docela dobry srovnani:
http://www.psychocats.net/ubuntu/kdegnome
Asus A6JC-Q003, Ubuntu
Jabber: xombox@jabbim.cz
Ubuntu User number is #12210  Monday, applications choke Tuesday, Wednesday, RAID set's broke Thursday, let out the magic smoke but on Friday, I patch bugs Monday, my xorg conf is toast Tuesday, Wednesday, CPU roasts Thursday, it won't even POST but on Friday, I patch bugs

TIBOR

• Závislák
  • Som uzivatel linuxovej distribucie, som linuxak?
KDE nebo GNOME?
« Odpověď #13 kdy: 28 Dubna 2007, 09:32:51 »
Presne ako pises (XomboX) kazdy sa snazi zacat s kde lebo sa viac podoba na win. ale lahko sa v nom clovek strati pri tolkych moznostiach nastavenia. Ja osobne som na kde neostal preto ze mi (na starsom testovacom pc na ktorom som si skusal linux) zamrzal a mrzla mi tam mys. Ked som skusal ovladat kde klavesnicou bolo to dost zlozite a potom som vyskusal gnome a zistil som ze ma skoro rovnake ovladanie klavesnicou ako win. a kym som spojazdnil vsetko co som potreboval uz som si na gnome zvykol.
Este ze na normalnom pc mi skoro vsetko funguje.
HP Laptop 17-ca1xxx Ubuntu Mate 24.04 FF 64bit.
Asus X751LB-TY014H Ubuntu Mate 20.04.1 FF 64bit.
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.(V dokumente Revolution OS)

Martin Böhm

• Návštěvník
    • osobni stranky
KDE nebo GNOME?
« Odpověď #14 kdy: 28 Dubna 2007, 17:57:03 »
Já používám hlavně KDE, ale GNOME se nebráním (mám na sekundárním počítači) - ale začátečník rozhodně nejsem. Pokud jde o vzhled, tak GNOME jde určitě přenastavit, aby vypadalo jako KDE a naopak. KDE (Kubuntu) používám hlavně kvůli aplikacím, které jsou v KDE přítomny. Podle mého názoru nemají třeba Kontact, Amarok, Katapult nebo Kdevelop v GNOME srovnatelnou konkurenci (ano, leckdy najdeme konkurenci jinde, jako třeba Eclipse, ale GNOME to pokud vím není). Navíc jsem si zvykl na KWin správce oken, který umí vyladit výchozí nastavení oken přesně podle přání uživatele.

Na druhou stranu jsou i aplikace, které na počítači mám, ač závisí na GTK/GNOME knihovnách, jako třeba Firefox, GIMP či Inkscape. Díky modulů gtk-qt-engines mají moje GNOME aplikace stejný styl jako ty z KDE (obráceně myslím žádný modul neexistuje).

Také na KDE oceňuji to, že skoro každá věc se dá upravit k obrazu mému. Vždy, když pracuji s GNOME, tak mám pocit, že těch možností konfigurace a úprav je mnohem méně. Trochu mne mrzí jakási "chaotičnost" a "nevyladěnost" KDE, ale snad se to s KDE4 spraví.

Ale každý má své dva centy, tak ať si vybere podle nich :-)

romi

• Stálý člen
  • **
KDE nebo GNOME?
« Odpověď #15 kdy: 28 Dubna 2007, 18:43:15 »
Citace: Martin "mhb" Böhm
Já používám hlavně KDE, ale GNOME se nebráním (mám na sekundárním počítači) - ale začátečník rozhodně nejsem. Pokud jde o vzhled, tak GNOME jde určitě přenastavit, aby vypadalo jako KDE a naopak. KDE (Kubuntu) používám hlavně kvůli aplikacím, které jsou v KDE přítomny. Podle mého názoru nemají třeba Kontact, Amarok, Katapult nebo Kdevelop v GNOME srovnatelnou konkurenci (ano, leckdy najdeme konkurenci jinde, jako třeba Eclipse, ale GNOME to pokud vím není). Navíc jsem si zvykl na KWin správce oken, který umí vyladit výchozí nastavení oken přesně podle přání uživatele.

Na druhou stranu jsou i aplikace, které na počítači mám, ač závisí na GTK/GNOME knihovnách, jako třeba Firefox, GIMP či Inkscape. Díky modulů gtk-qt-engines mají moje GNOME aplikace stejný styl jako ty z KDE (obráceně myslím žádný modul neexistuje).

Také na KDE oceňuji to, že skoro každá věc se dá upravit k obrazu mému. Vždy, když pracuji s GNOME, tak mám pocit, že těch možností konfigurace a úprav je mnohem méně. Trochu mne mrzí jakási "chaotičnost" a "nevyladěnost" KDE, ale snad se to s KDE4 spraví.

Ale každý má své dva centy, tak ať si vybere podle nich :-)
taky tak :)

pouzivam KDE koli aplikaciam, ktore mi viac pasuju
a ze KDE pripomina wokna? kde je lubovolne prisposobitelne, tak ako gnome..takze vyzera presne tak, ako si to user praje...
randy [HP nc6320 -- Ubuntu Gutsy Gibbon with KDE]
== linuxove minimum ==

Fox

• Aktivní člen
  • *
    • LMK Vsetín
KDE nebo GNOME?
« Odpověď #16 kdy: 28 Dubna 2007, 19:01:21 »
Citace: Jony
Jak píše Vojtěch, je to silně subjektivní =)

Mě osobně KDE už připadá jako "omalovánky"..  osobně mi vyhovuje GNOME... jen lehce upravené... bez 3D Berylu apod...

... Inu někdo rád blondýnky, jiný brunetky a další rusovlásky... někdo anorexie, jiný boubelky a dalčí ty mezi tím =)

PS ... stejně je nejhezčí "komandlajna"
IMHo tato diskuze je zbytečná - každý ať zkusí co mu vyhovuje a u toho ať zůstane.

Fred Rooks

• Aktivní člen
  • *
KDE nebo GNOME?
« Odpověď #17 kdy: 28 Dubna 2007, 19:04:46 »
Používám a mám rád GNOME, protože aplikace které nejčastěji používám (Gedit, Firefox, Epiphany, Gnome-Terminal :-), Gnumeric, Inkscape, Gimp, gThumb, Gaim, X-Chat, Evolution, Quod Libet, atd.) se do něj lépe hodí. Kile a kBibTex mi siice v GNOME trochu straší, ale jsou v menšině. S KDE si hraju každou chvíli, ale jestli přejdu tak nejdřív na KDE 4, nebo spíš KDE 5. KDE vede v rychlosti a má skvělé QT -- GTK a GNOME mají co dohánět -- nicméně nejdůležitější je použitelnost aplikací a celková odladěnost a ergonomie než rychlost překreslování apod. Taky se mi nepodařilo v KDE přepnout na Emacsové zkratky, a bez nich je desktop pro mě nepoužitelný.
Promise her anything, but give her GNU.

Jan Nekvasil

• Stálý člen
  • **
KDE nebo GNOME?
« Odpověď #18 kdy: 28 Dubna 2007, 20:12:31 »
Citace: Martin "mhb" Böhm
...obráceně myslím žádný modul neexistuje...
Neexistuje, ale lze nainstalovat téma polymer a pomocí qtconfig jej i barevně doladit se vzhledem ostatních GTK+ aplikací.
Mimochodem, používám GNOME. KDE je pro mne příliš "BLING-BLING, BABY!", nicméně některé užitečné funkce mu tiše závidím. Proti jeho uživatelům nic nemám.

Jakub Lucký

• Závislák
    • Jakub Lucký
KDE nebo GNOME?
« Odpověď #19 kdy: 28 Dubna 2007, 20:35:21 »
Já osobně taky používám Gnome, Qt se mi nelíbí ale uznávám, že KDE je dobré...

Gnome mi vyhovuje po stránce grafické i ovládací, ale některé aplikace mu prostě chybí...
Krusader mi přijde nedostižný, co se podobnosti k Total Commanderu týče, dlouho (dobře, 4 měsíce) jsem používal Kopete, občas zapnu Kgpg...
Některé věci, které jsou v KDE se musí v Gnome ohekovávat, nebo prostě nejdou...
FAQ-Často kladené otázky   Návody(wiki)     
Jakub@Life:~$ Ubuntu změnilo váš život, přejete si změny uložit?(Y/N)?
Děkujeme, že nekrmíte trolly Blogísek  :wq

Vojtin

• Host
KDE nebo GNOME?
« Odpověď #20 kdy: 28 Dubna 2007, 21:20:39 »
Používal jsem KDE a po roce jsem přešel na Gnome, teď mám oboje. Dost uživatelů KDE si stěžuje na horší konfiguraci Gnome, mě to tak nepřipadá, spíš mi připadá, že KDE má nastavení míň přehledný. Je to na každym komu co vyhovuje a KDE vs. Gnome slouží spíše na flame :)

Miko10

• Stálý člen
  • **
KDE nebo GNOME?
« Odpověď #21 kdy: 28 Dubna 2007, 22:23:24 »
Tato diskusia ma doviedla k opatovnemu vyskusaniu Kubuntu, ale nastastie uz FF. Je tu vidno poriadny pokrok co sa tyka spustania aplikacii, celkovej sviznosti a jednoduchosti nastavenia.
Fujitsu-Siemens V6535, CD T3200, 3GB RAM, 320 GB HDD, Wifi Atheros 242x, Ubuntu 10.10

uf

• Aktivní člen
  • *
KDE nebo GNOME?
« Odpověď #22 kdy: 30 Dubna 2007, 11:07:07 »
ja pouzivam uz vyse roka prostredie Gnome....povedal som si ze je vhodny cas spoznat aj ine prostredia tak som schmatol po KDE a moje prve dojmy su pozitivne.....

co sa tyka nastaveni a vzhladu je na tom KDE ovela lepsie (niekde som cital ze Gnome vyzera proste ako Win 3.11)

zacinam porovnavat - vzhlad, nastavovanie, programy (amaroK atd) a utilitky (yakuake atd) --- moj prechod na KDE je VELMI pravdepodobny.....

zatial tolko 8)

Miko10

• Stálý člen
  • **
KDE nebo GNOME?
« Odpověď #23 kdy: 30 Dubna 2007, 11:46:09 »
Dva dni pouzivania KDE a som spat na GNOME :D.
Neviem preco, ale mam s KDE stale problemy so spustanim aplikacii, cim dlhsie ho pouzivam tym castejsie sa stava ze sa mi niektora aplikacia nespusti. A to uz ani nehovorim, ked sa chcem pri nastavovani prepnut do rezimu administratora, to sa mi niekedy podari az na treti krat. Neviem ci mam niekde chybu ja, alebo je problem s KDE. Je pravda ze ma lepsie moznosti nastavenia, lepsie vyzera, ale trpiet nico take co mi robi, to nikdy! Zatial ostavam na gnome a som spokojny.

Jakub Zelenka

• Aktivní člen
  • *
KDE nebo GNOME?
« Odpověď #24 kdy: 30 Dubna 2007, 23:05:46 »
Ja používám GNOME, ale i s ním se dá udělat lepší design než v KDE...
KDE je podle mne takové moc Wokeňácké :)
Mainboard DFI Infinity nF4 Ultra-U, AMD Athlon 64 3200+ 939, MSI nVidea NX7300GT, 2×512 MB RAM  Kingston HyperX , 80 + 250 GB HDD ,
Ubuntu 6.10 -> Ubuntu 7.04 -> Debian Unstable -> Fedora 8

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.