Zdravím,
tak nějak jsem byl docela nadšený z verze 7.04, ale začínám zjišťovat, že tahle verze má nějak moc nemocí.
Protože se to ale týká především Gnome, dal jsem to do pracovních prostředí.
První problém (a zásadní):
Dřív jsem si toho nevšiml, protože jsem byl vždycky připojený k internetu. Dnes byla u nás bouřka, tak jsem poprvé pustil počítač bez připojení k internetu a zjistil jsem, že úvodní "načítací" obrázek (název Ubuntu s grafickým ukazatelem) se chová tak, že ukazatel (tj. ta čára) najede asi do 3/4 a pak obrázek zmizí, místo něj se objeví textové informace o startu systému (prostě jako kdyby systém neměl žádnou úvodní obrazovku, ale hned vypisoval co dělá při startu za operace). Když jsem připojený k internetu, obrázek - ukazatel - dojede až do konce a pak naskočí políčko s loginem (v grafice). Když teda dojede "textový" start systému do konce, naskočí políčko s loginem (také v grafice). Jakmile se přihlásím, je to totální katastrofa. Přihlášení trvá tak pět minut (s internetem je to pár sekund). Po těch pěti minutách mi najede plocha bez nastaveného pozadí, najedou i ikony, ale to přihlašovací okno (takovýto jak říká, co právě se spouští - třeba Nautilus...) zůstane překreslené přes plochu. Pak za nějakou minutu naskočí i nastavené pozadí, stále ale přihlašovací okno visí přes plochu. Mezitím nefungují ikony, ani třeba vypínání počítače. Když toto okno konečně zmizí, vypadá to, že všechno je v pořádku, ale není. Stačí spustit termínál, dole na liště se objeví nápis "Spouštím Terminál...", který po chvíli zmizí a nic. Pak asi za pět minut se najednou spustí opravdu terminál. A takhle je to s každým programem.
Nevíte co s tím? Když ve kterýkoliv fázi připojím kabel od sítě (net), okamžitě začne systém (Gnome) reagovat svižně a bez problémů. Zřejmě to způsobuje něco, co se snaží někam připojit a něco ověřit nebo nastavit síť a to něco si nedá pokoj, dokud se na síť nedostane. Tím je ale systém nepoužitelný. Třeba ve fluxboxu to nedělá, tam to jede hned i bez netu.
Předtím jsem měl Ubuntu 6.06.1 a tohleto to nedělalo.
Problém druhý:
Tu a tam se mi přehazují ikony v horní liště. Prostě hodiny s datem se třeba prohodí s tlačítkem na vypnutí systému a podobně. Dělalo občas i v Ubuntu 6.06.1.
Problém třetí:
Mám nastavené přepínání české a anglické klávesnice, takže na horní liště se zobrazuje buď "Čes" nebo "USA". V 50 procentech se ale stane, že se místo toho objeví buď "cs" nebo "us" a při kliknutí na ikonku pravým tlačítkem a po výběru položky "Nastavení klávesnice" to oznámí chybu, že nenastartoval jakýsi gnome-něco-něco (název si nepamatuju, ale můžu kdyžtak dodat). V Ubuntu 6.06.1 nedělalo.
Nejvíc mě trápí problém 1 a 3, ale i druhý dokáže znepříjemnit práci.
Díky za vaše odpovědi a náměty.