Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Pomalé Ubuntu 7.04 a Gnome  (Přečteno 2611 krát)

Qar

• Návštěvník
Pomalé Ubuntu 7.04 a Gnome
« kdy: 27 Května 2007, 19:38:58 »
Zdravím,
tak nějak jsem byl docela nadšený z verze 7.04, ale začínám zjišťovat, že tahle verze má nějak moc nemocí.
Protože se to ale týká především Gnome, dal jsem to do pracovních prostředí.

První problém (a zásadní):
Dřív jsem si toho nevšiml, protože jsem byl vždycky připojený k internetu. Dnes byla u nás bouřka, tak jsem poprvé pustil počítač bez připojení k internetu a zjistil jsem, že úvodní "načítací" obrázek (název Ubuntu s grafickým ukazatelem) se chová tak, že ukazatel (tj. ta čára) najede asi do 3/4 a pak obrázek zmizí, místo něj se objeví textové informace o startu systému (prostě jako kdyby systém neměl žádnou úvodní obrazovku, ale hned vypisoval co dělá při startu za operace). Když jsem připojený k internetu, obrázek - ukazatel - dojede až do konce a pak naskočí políčko s loginem (v grafice). Když teda dojede "textový" start systému do konce, naskočí políčko s loginem (také v grafice). Jakmile se přihlásím, je to totální katastrofa. Přihlášení trvá tak pět minut (s internetem je to pár sekund). Po těch pěti minutách mi najede plocha bez nastaveného pozadí, najedou i ikony, ale to přihlašovací okno (takovýto jak říká, co právě se spouští - třeba Nautilus...) zůstane překreslené přes plochu. Pak za nějakou minutu naskočí i nastavené pozadí, stále ale přihlašovací okno visí přes plochu. Mezitím nefungují ikony, ani třeba vypínání počítače. Když toto okno konečně zmizí, vypadá to, že všechno je v pořádku, ale není. Stačí spustit termínál, dole na liště se objeví nápis "Spouštím Terminál...", který po chvíli zmizí a nic. Pak asi za pět minut se najednou spustí opravdu terminál. A takhle je to s každým programem.

Nevíte co s tím? Když ve kterýkoliv fázi připojím kabel od sítě (net), okamžitě začne systém (Gnome) reagovat svižně a bez problémů. Zřejmě to způsobuje něco, co se snaží někam připojit a něco ověřit nebo nastavit síť a to něco si nedá pokoj, dokud se na síť nedostane. Tím je ale systém nepoužitelný. Třeba ve fluxboxu to nedělá, tam to jede hned i bez netu.
Předtím jsem měl Ubuntu 6.06.1 a tohleto to nedělalo.

Problém druhý:
Tu a tam se mi přehazují ikony v horní liště. Prostě hodiny s datem se třeba prohodí s tlačítkem na vypnutí systému a podobně. Dělalo občas i v Ubuntu 6.06.1.

Problém třetí:
Mám nastavené přepínání české a anglické klávesnice, takže na horní liště se zobrazuje buď "Čes" nebo "USA". V 50 procentech se ale stane, že se místo toho objeví buď "cs" nebo "us" a při kliknutí na ikonku pravým tlačítkem a po výběru položky "Nastavení klávesnice" to oznámí chybu, že nenastartoval jakýsi gnome-něco-něco (název si nepamatuju, ale můžu kdyžtak dodat). V Ubuntu 6.06.1 nedělalo.

Nejvíc mě trápí problém 1 a 3, ale i druhý dokáže znepříjemnit práci.

Díky za vaše odpovědi a náměty.

TIBOR

• Závislák
  • Som uzivatel linuxovej distribucie, som linuxak?
« Odpověď #1 kdy: 27 Května 2007, 20:13:03 »
1. Skus toto http://forum.ubuntu.cz/viewtopic.php?id=6607
2. mas ikony uzamknute? Pravym klik na ikonu a uzamknut na panel.
3. napis co je to "gnome-něco-něco" pripadne to skus preinstalovat, prenastavit.

Este ten start bez grafiky. Nebola to len kontrola disku po x startoch?
HP Laptop 17-ca1xxx Ubuntu Mate 24.04 FF 64bit.
Asus X751LB-TY014H Ubuntu Mate 20.04.1 FF 64bit.
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.(V dokumente Revolution OS)

Qar

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 27 Května 2007, 20:22:29 »
Dík za odpověď.
1. Odkaz zkusím. (Jinak teda netuším, jak je možný, že já když to tady na fóru hledám, tak nikdy nic nenajdu:-/ )
2. Ikony jsou zamknuté. O to je to horší, protože když je chci přesunou zpátky, tak musím všechny odemknout, přesunout a zase zamknout.
3. Napíšu hned, jak budu na tom počítači. Jinak instalace celého systému, tj. Ubuntu 7.04 je stará asi tři dny. Za tu dobu jsem jen aktualizoval nabídnuté aktualizace, plus několik málo programů (Opera atd.)

Kontrola disků to není, dělá to vždy, když je kabel od netu odpojený.

Jakub Lucký

• Závislák
    • Jakub Lucký
« Odpověď #3 kdy: 27 Května 2007, 20:31:10 »
To sekání už se tu kdysi řešilo...
Bylo to něco se synchronizací času nebo podobná volovina
FAQ-Často kladené otázky   Návody(wiki)     
Jakub@Life:~$ Ubuntu změnilo váš život, přejete si změny uložit?(Y/N)?
Děkujeme, že nekrmíte trolly Blogísek  :wq

Qar

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 27 Května 2007, 21:18:48 »
To sekání vypadá na problém popisovaný v tom odkazu od TIBORa (díky TIBORe). Synchronizaci času mám vypnutou. To ostatní netuším.

Jakub Lucký

• Závislák
    • Jakub Lucký
« Odpověď #5 kdy: 27 Května 2007, 21:42:06 »
Tak sem hoď obsah souboru /etc/hosts
FAQ-Často kladené otázky   Návody(wiki)     
Jakub@Life:~$ Ubuntu změnilo váš život, přejete si změny uložit?(Y/N)?
Děkujeme, že nekrmíte trolly Blogísek  :wq

Qar

• Návštěvník
« Odpověď #6 kdy: 28 Května 2007, 11:05:50 »
Tak problém 1 vyřešen, opravdu stačilo přidat do /etc/hosts řádek s adresou a jménem počítače.

Problém 2:
Ikony pořád lítají, jak chtějí. Ne vždycky, ale tak jednou za deset spuštění jsou přeházený (a všechny jsou do panelu zamknutý).

Problém 3:
Při pokusu o vyvolání nastavení klávesnice se objeví okno s textem:
"Nemohu spustit správce nastavení gnome-settings-daemon .............. tato chyba může naznačovat problém se systémem Bonobo........."
(tečky označují nepodstatnou omáčku kolem). Systém je čerstvě nainstalovaný od pátku.

TIBOR

• Závislák
  • Som uzivatel linuxovej distribucie, som linuxak?
« Odpověď #7 kdy: 28 Května 2007, 17:51:24 »
Bod2 skus vytvorit novy panel nanho si daj co potrebujes a ten kde sa stale prehadzuju odstran. Inak tohto problemu sa asi uplne nezbavis a aj mne sa tak raz do mesiaca(dvoch) ikony prehadzu. Ja to pripisujem zlyhaniu spustania Beryl-u pri starte.
HP Laptop 17-ca1xxx Ubuntu Mate 24.04 FF 64bit.
Asus X751LB-TY014H Ubuntu Mate 20.04.1 FF 64bit.
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.(V dokumente Revolution OS)

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.