Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: starší plečka a hraní pod Wine  (Přečteno 7960 krát)

Rawen

• Aktivní člen
  • *
starší plečka a hraní pod Wine
« kdy: 24 Srpna 2007, 12:08:11 »
přešel jsem na Ubuntu (Feisty) před půl rokem a nechal si dual boot na WinXP kvůli StrongDC++ a hraní - StrongDC++ jsem rozjel i pod Wine a během svého uživatelského počínání na Linuxu jsem zkoušel rozjíždět spoustu her, kterýma bych mohl (přes svůj starý hardware) osvěžit svou práci v Linuxu - napíšu tedy seznam her, které na svém prastarém 800Mhz stroji běžně pod wine provozuji bez zásadnějších problémů a byl bych rád, kdyby jste připojili i své zkušenosti, protože zprvu (pod dojmem že Wine je emulátor Windows, i když ve skutečnosti je to vlastně interpreter windows aplikací) jsem spoustu her ani nezkoušel rozjíždět - z toho důvodu, že jsem si říkal - to je blbost, mám pomalý komp a ještě něco emulovat, to by bylo naprosto nehratelné... Takže pro inspiraci - na mé sestavě (viz níže) se dá v pohodě hrát:

- Football Manager 2007 (pro mě největší překvapení, zbrusu nová hra a jede jak ďas, jen je třeba přepnout v zápase na poloviční zobrazení, pak je zápas dostatečně rychlý)
- NHL Eastside Hockey Manager 2007 (bez problémů)
- Counterstrike 1.6 No-Steam (nezkoušel jsem multiplayer ale myslím že by fungoval, 640x480 rozlišení, ve winecfg nutno nastavit zvukový ovladač OSS, pod ALSOU to bylo moc pomalé - fps kolem 20-30)
- Fallout 2 (mírně pomalejší animace, ale v pohodě hratelné)
- Heroes of Might and Magic III (trhaný zvuk, bez zvuku bez problémů)
- Deep Fritz 8 (jen 2D zobrazení - dle mého názoru kvalitní náhrada Chessmastera 10, který mi pod wine jede taky, ale má problémy se zobrazováním)

Tím pádem přepínám do WinXP už jen kvůli Pro Evolution Socceru 6 a taky by se šikl Morrowind, ten jsem ani nezkoušel z toho důvodu že se mi tak tak vleče už na XP... Máte nějakou osvědčenou starší (nebo i novější) gamesu, kterou paříte ve wine na ne moc rychlém počítači?
« Poslední změna: 19 Října 2007, 14:26:18 od Anna Taliánová »
Linux je pro borce, který se dokáží sami rozhodovat!

boon

• Aktivní člen
  • *
starší plečka a hraní pod wine
« Odpověď #1 kdy: 24 Srpna 2007, 12:27:01 »
Mno, být vámi, zkusil bych tyto hry:

Diablo 2
Warcraft 3 (ten bude mít možná problémy, ale na druhou stranu za pokus nic nedáte)
Arx Fatalis (možná náhrada za Morrowind, ale samozřejmě má jiné pravidla, jinak se hraje atp)
Quake3 Arena
Enemy Territory
no a nakonec rozhodně StarCraft (Warcraft ve vesmíru, dodnes vynikající strategie)

Víc her mě moc nenapadá, Enemy a Quake jsou přímo dělány pod Linux, s Diablem momentáílně řeším problém, avšak mělo by to jet normálně. Warcraft 3 by se vám sekat mohl, na druhou stranu rozjel jsem to poměrně hratelně (na nejnižší detaily i rozlišení) na jednom dosti starém PC. Arx Fatalis není moc známá hra a tak vám možná pod wine ani nepůjde, ale nezkoušel jsem. Všechny ty hry jsou kvalitní, ono ostatně kdo dnes nezná Diablo 2. Pokud vás však nebaví střílečky, strategie a akční rpg jako Diablo, pak jsem vám moc nepomohl, ale vzhledem k tomu, že neznám váš vkus nic lepšího momentálně vymyslet nemohu :-)

Edit: A samozřejmě MIght and Magic + Half-Life(1), což jsou i dnes skvělé hry
Ubuntu 7.10 GG  user, little Windows user (in shame)
C2Q 6600 (2,4 Ghz), 4Gb ram, Radeon HD3870 512mb

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
« Odpověď #2 kdy: 24 Srpna 2007, 12:33:13 »
Dřív jsem hrával pod wine bezproblémů Caesara III a Pharaoh (není nutný žádný extra nastavení, stačí rpostě nainstalovat a hrát...). Jsou to starší hry, ale mě tenhle typ hrozně baví...

boon

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #3 kdy: 24 Srpna 2007, 12:36:43 »
Citace: vojtech.t
Dřív jsem hrával pod wine bezproblémů Caesara III a Pharaoh (není nutný žádný extra nastavení, stačí rpostě nainstalovat a hrát...). Jsou to starší hry, ale mě tenhle typ hrozně baví...
staré hry jsou povětšinou zárukou kvality. Dnešní hry se snaží pouze o co nejlepší grafiku (většinou) a jen málo her se snaží přijít s dobrou hratelností. Resp. snaží se hodně her, ale málo jich uspěje

Vico.B

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #4 kdy: 24 Srpna 2007, 12:40:10 »
Já mám pod Wine odzkoušený i Fallout I, jinak ale používám Wine jen na pár programů co mi v linuxu chybí... Na hraní mi stačí DosEmu, ScummVM a OpenTTD :D
Ještě nejsem tak starý abych si nechal vykat...

Toshiba Satellite M100-165, T2300, 2x2048, ATI X1400 powered by Ubuntu 8.04 Hardy Heron

Rawen

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #5 kdy: 24 Srpna 2007, 13:06:07 »
Citace: boon
Mno, být vámi, zkusil bych tyto hry:

Diablo 2
Warcraft 3 (ten bude mít možná problémy, ale na druhou stranu za pokus nic nedáte)
Arx Fatalis (možná náhrada za Morrowind, ale samozřejmě má jiné pravidla, jinak se hraje atp)
Quake3 Arena
Enemy Territory
no a nakonec rozhodně StarCraft (Warcraft ve vesmíru, dodnes vynikající strategie)
Quake3arena mám nativní pod linuxem a Enemy Territory mi nejde (zřejmě kvůli nedostatku RAMky) - ten Arx Fatalis je dobrý nápad, vím co je to zač.

mycz

• Aktivní člen
  • *
  • Lysergic acid diethylamide
« Odpověď #6 kdy: 24 Srpna 2007, 13:10:49 »
Tak ja pod Wine poustim Warcraft III a Operaci Flashpoint a jsou problemy jenom s trhanym zvukem....

OT: konecne nekdo z Frydku-Mistku :)
Píchali bychom si i vitamín C, kdyby to bylo ilegalní!

qUAKER

• Host
« Odpověď #7 kdy: 24 Srpna 2007, 13:13:11 »
to rawen81:me jede skoro vsecko co mam(a mam toho dost) trebas zrovna morrowind jede skvele,staci mit nejnovsi patch. arx fatalis jsem hral,je to good hra. me jela slusne na celeronu533,geforce2mx a 128MB RAM.a morrowind jede pod linuxem a wine lip nez pod xp kdyz nastavis na nej mod windows98 - minimal naroky pro 98 jsou 500mhz p3,128mb ram a grafika,na xp chce 256mb ram.takze kdyz si nastavis mod win98,tak ti morr pojede dobre.

Rawen

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #8 kdy: 24 Srpna 2007, 13:25:03 »
Citace: mycz
Tak ja pod Wine poustim Warcraft III a Operaci Flashpoint a jsou problemy jenom s trhanym zvukem....

můžu se zeptat jakou verzi Operace Flashpoint používáš? slyšel jsem že na tom hodně záleží

boon

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #9 kdy: 24 Srpna 2007, 13:25:13 »
Citace: qUAKER
to rawen81:me jede skoro vsecko co mam(a mam toho dost) trebas zrovna morrowind jede skvele,staci mit nejnovsi patch. arx fatalis jsem hral,je to good hra. me jela slusne na celeronu533,geforce2mx a 128MB RAM.a morrowind jede pod linuxem a wine lip nez pod xp kdyz nastavis na nej mod windows98 - minimal naroky pro 98 jsou 500mhz p3,128mb ram a grafika,na xp chce 256mb ram.takze kdyz si nastavis mod win98,tak ti morr pojede dobre.
Jak na nastavení módu win 98 ve wine? Přes nějaký konfigurák, nebo v grafickém nastavení?

Rawen

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #10 kdy: 24 Srpna 2007, 13:25:53 »
beru tě za slovo a jdu to zkusit nainstalovat

Rawen

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #11 kdy: 24 Srpna 2007, 13:27:03 »
Citace: boon
Jak na nastavení módu win 98 ve wine? Přes nějaký konfigurák, nebo v grafickém nastavení?
myslím že bylo myšleno winecfg

qUAKER

• Host
« Odpověď #12 kdy: 24 Srpna 2007, 13:32:22 »

mycz

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #13 kdy: 24 Srpna 2007, 13:39:35 »
Citace: rawen81

můžu se zeptat jakou verzi Operace Flashpoint používáš? slyšel jsem že na tom hodně záleží
Pouzivam verzi 1.96

Vico.B

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #14 kdy: 24 Srpna 2007, 13:55:14 »
No jo, i když né úplně ;)
Ještě nejsem tak starý abych si nechal vykat...

Toshiba Satellite M100-165, T2300, 2x2048, ATI X1400 powered by Ubuntu 8.04 Hardy Heron

boon

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #15 kdy: 24 Srpna 2007, 13:59:20 »
jj,winecfg.tady jsou podrobnosti. http://appdb.winehq.org/appview.php?iVersionId=3329&iTestingId=14890
tak wine.cfg (i wine.cfg.save) jsem našel, ale je v pořádku, že jsou oba dva soubory úplně prázdné? Ještě jsem je nenastavoval, avšak něco by tam být mělo, ne?

mycz

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #16 kdy: 24 Srpna 2007, 14:20:04 »
spus v terminalu winecfg a tam to nastavis

Rawen

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #17 kdy: 24 Srpna 2007, 15:01:22 »
takže bohužel podle předpokladů - Morrowind sice jede, ale na mém strojku rychlostí asi 1 snímek/s (1024x768) - při pokusu o změnu rozlišení se sekne (i s posledním patchem), no nic, co už

boon

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #18 kdy: 24 Srpna 2007, 16:28:23 »
spus v terminalu winecfg a tam to nastavis
Už to mám, myslel jsem, že to bude textový soubor :). Děkuji.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.