Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Jaký LCD monitor koupit?  (Přečteno 5435 krát)

XomboX

• Aktivní člen
  • *
Jaký LCD monitor koupit?
« kdy: 12 Září 2007, 15:52:43 »
Chtěl bych si koupit nový LCD monitor.  Avšak řeším tři otázky:

1) Jak velkou úhlopříčku?
2) Širokoúhlý nebo standart 4:3
3) Jakou značku?

ad. 1:
Monitor by byl ode mě vzdálen na pracovním stole asi 50cm. Používal bych ho na běžné surfování, ale i sledování filmů a také na sledování TV. Na stole by se mi líbil 19ti palcový monitor s poměrem stran 4:3. Co mi ale vrtá hlavou je "malé rozlišení" těchto devatenáctek. 1280x1024 mi na tak velký monitor příjde prostě málo.
Navíc bych chtěl aby monitor pár let vydržel,ani ne za dva roky na něm budu sledovat digitální TV a za pár let určitě i HDTV, čili televizi s vysokým rozlišením. Která je schopná rozlišení až 1600x1080. A ja o tuto kvalitni podivanou nechci byt ochuzen jenom kvuli tomu, ze moje max. rozliseni je onech 1280x1024.

Čili zbývá zvolit monitor o palec větší, tedy nějakou 20tku. Mate nekdo zkušenosti s takto velkým monitorem? Dá se na něm dobře i pracovat (kancelářské aplikace, surfování)? Ještě také zdůrazňuji, že můj pracovní stůl není příliš hluboký, monitor umístím nejdále těch 50cm od hrany stolu. Nechci si zase připadat jako borec v kině na filmu s titulkama, který sedí v první řadě. Bohužel žádný 20ti palcový monitor na půjčení a odzkoušení nemám, tak se ptám na vaše zkušenosti. Prosím, poraďte.

ad. 2:
Jak je to s podporou širokoúhlých monitorů v linuxu? Co jsem tak četl, tak s nima bývají problémy.

ad. 3:
Rozhoduji se mezi značkami Dell, Samsung, HP. Máte někdo zkušenosti s těmito značkami?

Od monitoru samozřejmě požaduji vstup DVI, kompatibilitu s linuxem:-)

Děkuji za vaše tipy, rady, informace!
Asus A6JC-Q003, Ubuntu
Jabber: xombox@jabbim.cz
Ubuntu User number is #12210  Monday, applications choke Tuesday, Wednesday, RAID set's broke Thursday, let out the magic smoke but on Friday, I patch bugs Monday, my xorg conf is toast Tuesday, Wednesday, CPU roasts Thursday, it won't even POST but on Friday, I patch bugs

Pavel Půlpán

Jaký LCD monitor koupit?
« Odpověď #1 kdy: 12 Září 2007, 19:53:32 »
1. Uhlopricka, to je na vas. Ja bych dnes uz na desktopu pod 19" nesel.
2. Nezalezi na aspektu monitoru, ale ovladacich graficke karty.
3. Mam jen ty nejlepsi zkusenosti se znackou Samsung.

Edit: Firma ve ktere jsem nejaky cas delal prodavala Fujitsu-Siemens. A taky maji svou kvalitu.

Dancer

• Aktivní člen
  • *
  • .
Jaký LCD monitor koupit?
« Odpověď #2 kdy: 12 Září 2007, 21:35:12 »
V podstatě dnes záleží jen na množství peněz, které hodláte investovat. Poměr stran je věcí vlastních preferencí a ovladačů. Je ale patrný trend přechodu na formát 16:9 (Eizo dokonce u některých modelů 19:10).
Při výběru bych se držel zejména pravidla, že max. kontrast by měl být alespoň dvojnásobkem max. jasu. Podstatné je také zjistit si, kolik vadných bodů považuje výrobce za důvod k reklamaci.
Monitor bych koupil tam, kde si případný kousek budu moci ještě před zaplacením vyzkoušet.
Pokud chcete opravdovou kvalitu, ne jen tu "papírovou" z propagačních materiálů, vybírejte u značek jako Eizo, Nec.

Asi bych se vyhnul HP - ne snad pro parametry HP LCD-ček, ale pro naprosto strašný přístup k reklamacím (platí pro pražský servis).

Vlastní zkušenost:
Mám již více než dva roky 19" LCD Eizo a nemohu si stěžovat - kupoval jsem ho přímo od místního zastoupení firmy, takže jsem si ho před koupí vyzkoušel. Jedná se sice o "drahého" výrobce, ale na druhou stranu za své peníze dostávam i něco navíc:
- záruka 5 let
- podsvícení má automatickou regulaci, která koriguje pokles svítivosti výbojky v čase
- při reklamaci není třeba hledat záručák ani fakturu, neboť firma si eviduje výrobní číslo každého monitoru
- 10-ti bitové interní zpracování obrazu

Tolik reklama spokojeného uživatele. :-D
これはなんですか。 Ubuntu です。

Luban

• Závislák
Jaký LCD monitor koupit?
« Odpověď #3 kdy: 12 Září 2007, 21:42:08 »
Připojuji se s velkou spokojeností s Eizo.

XomboX

• Aktivní člen
  • *
Jaký LCD monitor koupit?
« Odpověď #4 kdy: 12 Září 2007, 22:18:17 »
Kluci, ted jste me jeste vic rozhoupali. Ja do Eiza moc nechci, cetl jsem na ty levnejsi modely dost kritiky:

Citace: " "
levné EIZO jako je model 1931 jsou nanic, konkurence nabízí lepší kvalitu, vyšší rozlišení a nižší cenu (HP LP2065).. Pokud EIZO, tak model kolem 50t +. Navíc osobně si nemyslím, že převod 8 bitových barev na 10 bitů, a poté následný převod zpět, nějak extrémně prospívá. Samotné panely jsou jen 8 bitové, a co jsem viděl EIZO panely, tak jejich barevné podání není nijak zásadně odlišné od kvalitních S-PVA panelů HP či Samsungu...
Citace: " "
měl jsem EIZO, 18" model za 80.000 Kč, a nejsem od té doby jejich příznivce, nabízejí slušnou kvalitu za neslušnou cenu. HP, Dell či FujitsuSiemens dělá to samé o 40% levněji. Panely jim stejně dodává Samsung, EIZO dělá jen obslužnou elektroniku monitoru..
Asus A6JC-Q003, Ubuntu
Jabber: xombox@jabbim.cz
Ubuntu User number is #12210  Monday, applications choke Tuesday, Wednesday, RAID set's broke Thursday, let out the magic smoke but on Friday, I patch bugs Monday, my xorg conf is toast Tuesday, Wednesday, CPU roasts Thursday, it won't even POST but on Friday, I patch bugs

Pavel Půlpán

Jaký LCD monitor koupit?
« Odpověď #5 kdy: 12 Září 2007, 22:45:36 »
Jen pro upresneni... aspekt je u monitoru v drtive vetsine 16:10.

Dancer

• Aktivní člen
  • *
  • .
Jaký LCD monitor koupit?
« Odpověď #6 kdy: 13 Září 2007, 10:34:00 »
No, ono samotné tvrzení "Eizo dělá JEN obslužnou elektroniku..." je celkem úsměvné, protože ta obslužná elektronika je právě to, co dělá rozdíly mezi dobrými a špatnými. Výrobců LCD panelů je opravdu pouze několik a od nich všichni nakupují, ale to, co se děje s panelem potom rozhoduje, zda je výsledný výrobek dobrý, nebo ne (systém kontrol kvality, použité součástky a návrh elektroniky, záruka).

Pokud mohu něco doporučit, tak bych udělal následující:
 - určil bych si si cenový limit
 - vybral bych si podle svých preferencí dejme tomu tři konkrétní typy LCD
 - našel bych si prodejnu, kde mne na vybrané typy nechají podívat (nejlepší je si přinést notebook a na něm spustit aplikace/ film, hru, kterou používám a KONKRÉTNÍ kousky si vyzkoušet). Tím lze totiž jak zhodnotit barevné podání na vlastní oči, tak si i ověřit, že LCD nemá žádný vadný bod a pak si ten jeden konkrétní otestovaný kus odnést.
これはなんですか。 Ubuntu です。

Luban

• Závislák
Jaký LCD monitor koupit?
« Odpověď #7 kdy: 13 Září 2007, 10:58:20 »
Možnost ozkoušet si LCD skoro jak dlouho chci na prodejně, použít různé dostupné testy a přístup prodejce mě přesvědčil ke koupi. Nema žádný vadný pixel ani subpixel.
Vybíral jsem dlouho a radik jsem se na fóru www.grafika.cz. V hledáčku jsem měl ještě Fujitsu a Samsung (na konkrétní modely si nevzpomenu - je to více než 2 roky).
Plný souhlas s doporučením Dancera. Kus od kusu může být rozdílny.

Radek Hulán

• Aktivní člen
  • *
  • Vista x64
Jaký LCD monitor koupit?
« Odpověď #8 kdy: 13 Září 2007, 13:00:38 »
Eizo je nesmysl, za stejnou cenu vždy méně muziky, u levných panelů jen 6bitové barvy a dithering.

Doporučuji ke čtení toto:
http://radekhulan.cz/item/jaky-si-koupit-lcd-monitor

Jinak si kup S-PVA či S-IPS panel s co největším rozlišením, jaké ti dovolí peníze. Tedy třeba 30" HP LP3065 za 30.000 Kč  a rozlišením 2560x1600 :-) Ideální volba cena/výkon je dnes IMHO 24" HP LP2465, tedy 24" S-PVA panel s rozlišením 1920x1200 a cenou 17.000 Kč (včetně DPH). Obecně bych nešel do ničeho menšího než je 24", to krásné rozlišení je znát a zvyšuje produktivity práce, protože  vedle sebe vidíš dokument, editor i další aplikace, nepřepínáš se.

Sám mám právě objednané 30" LCD, protože i 24" začalo být "malé" :-)

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
Jaký LCD monitor koupit?
« Odpověď #9 kdy: 13 Září 2007, 17:01:03 »
Člověk chvíli fórum nehlídá a takhle to dopadne...

Diskuse byla promazána - nádherný to příklad flamewar.
Tato diskuse byla také uzavřena, aby to její účastníky "nelákalo" pokračovat.
Zároveň upozorňuji uživatele radekhulan, rolif a Dancer, aby se příště podobných diskusí vyvarovali, jinak budou administrátoři nuceni sáhnout k represivním prostředkům.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.