Mám doma postavený datový server, síťové služby mám na vlastním routeru. Akorát máme doma jen Linux, takže používám NFS.
Hlučnost a spotřeba byly mými prioritami. Původně jsem to chtěl postavit na ITX od Via, ale cenově to nevycházelo moc příznivě, takže jsem se rozhodl pro klasické ATX. Krabici mám od starého stolního počítače, procesor PIII 500MHz (myslím, že by stačil i slabší), RAM má 128MB, ale klidně by bohatě stačilo i polovic, průměrně má obsazených 25-30MB. Jako disk jsem koupil nový Western Digital 320GB. Procesor měl původně aktivní chlazení, ale nechal jsem mu pouze pasivní a bohatě to stačí, na zdroji mám 12cm větrák, který to v pohodě utáhne, navíc má málo otáček, takže je relativně tichý. Kromě tohoto tam mám ještě starou síťovou kartu a jinak nic. Spotřebu jsem nikdy neměřil, ale myslím, že nebude vysoká. Hlučnost tam jakási je, přes den v normálních ruchu nejde vůbec slyšet, v noci, kdy je absolutní klid trochu slyšet jde.
Jinak jako distribuci jsem použil Debian - mini instalaci a jsem s ním nadmíru spokojený. Ten server už běží půl roku a prostě funguje. Spravuju ho přes Webmin.