Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Jak na malý domácí server - HW?  (Přečteno 5139 krát)

Dancer

• Aktivní člen
  • *
  • .
Jak na malý domácí server - HW?
« kdy: 07 Prosince 2007, 10:00:27 »
Plánuji do budoucna malý domácí server, který by měl splňovat následující požadavky:
  • Domácí umístění = tedy nebude vystaven povětrnostním vlivům
  • Běh 356*24 = nízká energetická náročnost
  • Firewall
  • Síťové služby (Routování, NAT atd.).
  • Zálohování + datové úložiště - z toho vyplývá běh Samby (stanice v domácí síti budou jak Win, tak lin) a nutnost připojit pevný disk (nejlépe SATA rozhraním.

Tohle jsou hlavní požadavky, ale ne všechny - ty ostatní jsou ale podružné.

To, co mne zajímá, je HW stránka věci.

Máte někdo něco takového doma postaveno? Jakou máte HW konfiguraci, na kolik přišla a jaké máte zkušenosti s provozem (spolehlivost, vytížení, teplota komponent v souvislosti s umístěním serveru (někde zastrčený v komoře apod.).
Už jsem si v tomto směru nějaké možnosti ověřoval, ale data jsou jedna věc (zvlášť prezentovaná výrobcem komponent) a praktické zkušenosti věc druhá.

Díky moc za odpovědi.
« Poslední změna: 07 Prosince 2007, 11:24:21 od Dancer »
これはなんですか。 Ubuntu です。

GlidingFLY

• Stálý člen
  • **
Re: Jak na malý domácí server - HW?
« Odpověď #1 kdy: 07 Prosince 2007, 13:31:01 »
Můj případ je podobných požadavků a řešil jsem to asi takto:
Kabelový internet + modem -> nějaký levný router (SMC Wireless-G Barricade Router 4xLAN, 1xWAN nebo v mém případě DLink DI-524UP -> PC s procesorem VIA C3, pro starší intelovské desky typu PIII nebo obecně na bázi MB VIA Epia s alespoň 512MB RAM s integrovanou grafikou. K tomu ještě malou UPS, v mém případě APC Back-UPS CS 350.
Mám to propojeno tak, že na UPS mám připojen kromě serveru jak modem tak i router. Tiskárnu připojuji na USB printserver routeru.
Celkový příkon je standartně asi 60W kompletně.
Na serveru běží Samba server, ProFTPD server, Apache2, Courier Mail server, Postfix SMTP, MySQL, DNS server BIND a související podpora pro antiviry a antispamy + APCUPSD v3.12.4. Celé to spravuji vzdálenou plochou pomocí VNC z jiného počítadla. Systém pod kterým běží server je Dapper 6.06.1 LTS.
Je to spolehlivé, stabilní s dostatečným výkonem pro potřeby jak z lokálu tak i z exteriéru pomocí veřejné IP adresy.
« Poslední změna: 07 Prosince 2007, 13:32:51 od GlidingFLY »
» Linux Mint on mini-ITX boards «

Sešívaný

• Stálý člen
  • **
    • Osobní stránky
Re: Jak na malý domácí server - HW?
« Odpověď #2 kdy: 07 Prosince 2007, 13:42:53 »
Mám doma postavený datový server, síťové služby mám na vlastním routeru. Akorát máme doma jen Linux, takže používám NFS.
Hlučnost a spotřeba byly mými prioritami. Původně jsem to chtěl postavit na ITX od Via, ale cenově to nevycházelo moc příznivě, takže jsem se rozhodl pro klasické ATX. Krabici mám od starého stolního počítače, procesor PIII 500MHz (myslím, že by stačil i slabší), RAM má 128MB, ale klidně by bohatě stačilo i polovic, průměrně má obsazených 25-30MB. Jako disk jsem koupil nový Western Digital 320GB. Procesor měl původně aktivní chlazení, ale nechal jsem mu pouze pasivní a bohatě to stačí, na zdroji mám 12cm větrák, který to v pohodě utáhne, navíc má málo otáček, takže je relativně tichý. Kromě tohoto tam mám ještě starou síťovou kartu a jinak nic. Spotřebu jsem nikdy neměřil, ale myslím, že nebude vysoká. Hlučnost tam jakási je, přes den v normálních ruchu nejde vůbec slyšet, v noci, kdy je absolutní klid trochu slyšet jde.

Jinak jako distribuci jsem použil Debian - mini instalaci a jsem s ním nadmíru spokojený. Ten server už běží půl roku a prostě funguje. Spravuju ho přes Webmin.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.