Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Kubuntu 8.04 64bit a KDE4 - první pocity  (Přečteno 5507 krát)

honorguard

• Host
Kubuntu 8.04 64bit a KDE4 - první pocity
« kdy: 15 Dubna 2008, 23:59:06 »
Takže jsem si již nainstaloval HH s KDE4 a sleduji první změny. Mnoha lidem HH sprovoznilo grafickou kartu (zejména uživatelé ATI). Mě také karta nefungovala a již funguje. Dále také pozoruji že nový systém je rychlejší. Navíc nejspíš i méně náročný na procesor. Alespoň tak soudím podle superkaramby.

Ohledně KDE4
KDE4 je stále ještě nedodělané, ale to jsem věděl, protože jsem ho používal na GG. Přijde mi v podstatě stejné, akorát je méně stabilní.
Na ovládání zvuku se používá kmix-kde4 který se strašně dlouho loaduje. Navíc toho neumí tolik jako starý kmix, i když u něj sleduji pokrok. Kmix jsem si tedy nainstaloval starší a ten nový jsem odinstaloval. nicméně stejně u něj není tolik funkcí jako v GG (asi je to tím že nemám KDE3).

Akcelerovaný kwin funguje bezvadně. Sice (alespoň u mě) některé efekty neběží, nicméně ty důležité fungují na výbornou. Použitelný je zejména Present windows (obdobný expo) a desktop grind který ukáže všechny 4 plochy a vy můžete mezi nimi přetahovat okna nebo se překliknout na jinou plochu. Neměl bych taky zapomenout na lupu.

Bohužel se u mě s akcelerovaným kwinem nedají pouštět OpenGL aplikace, protože potom kwin padá. Proto když jdu hrát nějakou hru nebo třeba pracovat s Blenderem tak musím efekty vypnout. Co jsem slyšel tak na NVidia kartách to funguje i při efektech a možná i na jiných Intelech než mám já...

Aplikace které zatím vyšly pro KDE4 jsou zdařilé. Kate je přehlednější a umí lépe zvýrazňovat bloky kódu. Gwenview se mi líbí více než minulý. Hodně dělá také ikonkové téma oxygen. Přibylo také nějaké drobné aplikace, jako například amor (postavička pobíhající po liště, která dělá různé blbosti a také radí :-)), nebo kteatime, který vám ohlídá jak dlouho máte louhovat váš čajík..

Dolní lišta vypadá dobře, ale nedá se nijak moc extra přispůsobovat... nejspíš tyto vlastnosti budou teprve portovány. Zatím se dá pouze dát na jinou stranu, nebo změnit velikost. změna pozadí, zkrytí lišty, nebo dokonce její vypnutí je zatím tabu.

Co se týče plasmy, tak doporučuji nainstalovat balíček extragear-plasma. Sice pár plasmoidů v základu je, ale to jsou jen ty úplně nejzákladnější. Plasmoidy jde různě rotovat atp., ale to již nejspíš všichni víte. Je jedna chyba co mi v plasmě docela vadí a tou je system tray. Bohužel ještě některé ikony nefungují tak jak by měly. Dobrá, beru že nefunguje ikona pidgina nebo Opery, i když po takové době od první stable release KD4 zrovna u těchto aplikací je to docela na pováženou... Co mi ale vyrazilo dech bylo když jsem zjistil že nefunguje tray ikona od balíčku "superkaramba-kde4", protože jsem asi hlupák čekal že když je to spec. pro KDE4 tak to bude na KDE4 fungovat správně.. :-)))

Přechod na HH se určitě po vydání stable release vyplatí. Mě to ušetřilo docela dost problémů. Rozhodně však nedoporučuji přecházet na KDE4 a to hlavně lidem kteří nejsou zvyklí dělat kompromisy... Systém přeci jen ještě může být lehce chybový, ale s KDE4 už by to mohla být smrtelná kombinace, protože tam stále plno věcí nefunguje jak má...

To je snad vše co jsem chtěl říct. Pokud máte někdo také zkušenosti s 8.04 a KDE4 tak připisujte dolů :)

Juraj

• Stálý člen
  • **
Re: Kubuntu 8.04 64bit a KDE4 - první pocity
« Odpověď #1 kdy: 16 Dubna 2008, 07:44:55 »
Přibylo také nějaké drobné aplikace, jako například amor (postavička pobíhající po liště, která dělá různé blbosti a také radí :-)), nebo kteatime, který vám ohlídá jak dlouho máte louhovat váš čajík..

Len taky detajl, Amor a kteatime su jedny z najstarsich KDE aplikacii, pamatam si ich este na KDE 0.90 (tusim RedHat 4.2), teda Amor urcite. Inak pekne zhrnutie. Osobne sa mi KDE 4 nepaci, ale proti gustu ziaden disputat.

honorguard

• Host
« Odpověď #2 kdy: 16 Dubna 2008, 07:46:56 »
Když pamatuješ takhle staré KDE, tak to by jsi mi mohl říct, jak dlouho zůstavalo vždycky staré KDE v repozitářích po tom co vyšlo nové... docela by mě to zajímalo...
Jinak, za ty aplikace sry, ale objevil jsem je až v metabalíku kde4...

Juraj

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #3 kdy: 16 Dubna 2008, 08:00:53 »
Kazda distribucia to ma inak. Ale pocitaj s tym, ze KDE3 tu este nejaky cas bude. Major verzie ako KDE 1,2,3 boli funkcne niekolko rokov. KDE 3 bolo doposial najlepsie vyladene vo verzii 2 asi najmenej, ta bola dost rychlo nahradena. Pamatam si ale ze po prechode na KDE 3 nebolo tolko problemov ako s prechodom na tuto stvorkovu verziu. Tam mi skoro vsetko fungovalo od rannych podverzii. Napriklad take KDE 3.0.3 sa funkcne neda zrovnat s KDE 4.0.3. Je to vsak uz tusim viac ako 5 rokov co bola trojkova verzia novinkou, takze som mohol na nieco aj zabudnut, co mi vtedy nefungovalo.

Ak si chces OS udrzat aktualny, KDE 3 by ti malo vydrzat este asi rok alebo o nieco viac.

wam]Spider007

• Host
« Odpověď #4 kdy: 16 Dubna 2008, 08:56:14 »
pekna recenzia :)
mohol by niekto, kto skusil ubuntu 8.04 (teda gnome prostredie) napisat nieco podobne, aby som vedel, ci sa mi oplati ist uz na HH.

Jiří :Kačer: Voseček

• Stálý člen
  • **
  • občasný návštěvník
    • Můj weblog
« Odpověď #5 kdy: 16 Dubna 2008, 11:50:54 »
Když to tak čtu, tak vydržím do prázdnin na 4.1, nedávno jsem zkoušel 4.0.3 a není to moc použitelné. A nejde ani tak o kompromisy, spíše o zjevně nedodělané věci.
Všechno co k životu skutečně potřebujeme, můžeme vcelku levně koupit, jen zbytečnosti jsou drahé. Hrajte frisbee - www.frisbee.cz

nikola

• Stálý člen
  • **
    • http://home.tiscali.cz/nikola
« Odpověď #6 kdy: 16 Dubna 2008, 15:17:06 »
Ono otázkou zůstává, co je vlastně nedodělané. Používám Kubuntu HH od první verze, která vyšla s KDE4. Oproti KDE4, které šlo před tím doinstalovat, šlo o velký skok. Prostředí je stabilní (grafiku mám od Nvidie, takže žádné pády i s akcelerací desktopu  :)), rychlé a příjemné, už dobře použitelné pro běžnou práci. Ale pořád nevím, co na něm je tak strašně nedodělané, jak čtu v mnoha diskusích - stejně nedodělané je KDE3.5.x, Gnome2.22.x a další., protože jejich vývoj stále probíhá. Problém totiž nevězí v "nedodělcích". Součásti KDE4 fungují jak mají. Problém je v nedostatku "nativního" softwaru. A to bohužel nevyřeší KDE 4.1, na které všichni čekají. Spíš vidím jako cestu velkou uživatelskou základnu, která "dotlačí" vývojáře k portaci softu na Qt4. Až nebudu muset mít nainstalované knihovny pro KDE3, pak to bude ono. A je mi jedno, jestli to bude v KDE 4.0.4 nebo 4.1  ;)

Juraj

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #7 kdy: 16 Dubna 2008, 15:49:38 »
Jednou z veci, na ktoru som bol alergicky v novom KDE4 su tie plasmoidy, neviem tomu prist na chut, miesto toho, aby sa veci minimalizovali a stavali sa prostriedkom, dostavaju sa do popredia a ich vzhlad sa co najviac maximalizuje. Je to taka hracka, ktora moze marketingovo zaposobit ale pri dlhodobom uzivani to skor otravuje. Tiez aplikacie, na ktore su zavesene niektore funkcie, ktore tam nemaju co hladat. Odporuje to filozofii *nixu/Linuxu o jednoucelnosti kazdej aplikacie a vzajomnej interoperabilite. Uz roky lavirujem medzi KDE a Gnome resp. fvwm a fluxboxom, ale zda sa, ze KDE to u mna nadobro prehralo aj ked prave na nom som staval svoje zaciatky v GNU/Linuxe. Viem ze vyvoj ide dopredu, ale pokrok v znameni graficky nabubralych navzajom nekonzistentnych aplikacii s mnozstvom funkcii, ktore sa napriec systemom duplikuju ma velmi nelaka.

Skor som za konzistentny jednoduchy system bez duplicit, kde kazda aplikacia robi presne to, co ma a nic ine. V tomto ohlade je mi momentalne blizsie Gnome. Je to len moj nazor, v ziadnom pripade nechcem nikoho od KDE odradzat, ved kolko ludi, tolko chuti a je dobre, ze existuju alternativy.

mnnn

• Návštěvník
« Odpověď #8 kdy: 16 Dubna 2008, 16:27:46 »
a čo je zlé na KDE3 preboha. Veď o rok max. 2 bude KDE4 stabilné a kvalitné ako KDE3 imho.
MB Gigabyte G33-DS3R, Intel Core 2 Duo E6550 (no overclock), 2x1GB Kingston 667, Sapphire HD2600Pro 512MB (DDR2), HDD 80GB Maxtor, 60GB Seagate Barracuda (+ bad sectors :), 250GB Western Digital (SATA) 16MB cache, X-Fi XtremeGamer

zatiaľ stable WinXP SP2 (vytuningované služby, namiesto Exploreru xoblite), chystám si dať HH, zatiaľ mám v zálohe 7.10 64-bit (už trochu rozsypaný :))

nikola

• Stálý člen
  • **
    • http://home.tiscali.cz/nikola
« Odpověď #9 kdy: 16 Dubna 2008, 17:11:51 »
Na KDE3 není zlého nic. Ale, aby se dalo hovořit o plnohodnotném desktopu, KDE4 zatím vyžaduje některé aplikace, a tím pádem i knihovny z KDE3. A tady vzniká dojem nekonzistence, o kterém psal Juraj, dublují se některá hlášení, činnosti atp. A zatím vypadají i Gtk aplikace, kterým lze vnutit vzhled KDE4, lépe než ty z KDE3.
A mimochodem KDE4 je už teď stabilní, jako KDE3. Na to není třeba čekat rok, nebo dva  ;)

honorguard

• Host
« Odpověď #10 kdy: 16 Dubna 2008, 18:19:38 »
Mezi stabilitou a použitelností je ale rozdíl ;). Každopádně na GG určitě stabilní je a tady už si taky zvykám. Rozhodně jak se nahoře mluví o těch závislostech na KDE3 tak je to pravda. Kdybych si nenainstaloval kde-guidance-powermanager, tak si ani nemůžu snížit jas displaye. Navíc Mám rád když mi v systému vypadají všechny aplikace stejně. Jenže když tu mám GTK, QT3 a QT4, tak už je to docela hodně... KDE4 každopádně čeká ještě hodně dlouhá cesta...

Ještě bych chtěl říct že compiz se mi zdá mnohem vyladěnější.
Jdu dělat upgrade, tak jestli mi pak naskočí systém tak možná ještě přispěju :-).

Jiří :Kačer: Voseček

• Stálý člen
  • **
  • občasný návštěvník
    • Můj weblog
« Odpověď #11 kdy: 16 Dubna 2008, 18:21:47 »
Ono otázkou zůstává, co je vlastně nedodělané.
Málo konfigurovatelný panel, málo plasmoidů, mrznul mi konqueror občas, již zmíněné maximalizované věci. Opravdu bych uvítal menší prvky a ne aby vše bylo tak obrovité. Ano, je to často nedostatek softwaru, ale s tím běžný uživatel nic neudělá. Kromě toho, že by poslal peněžní příspěvek :)
Všechno co k životu skutečně potřebujeme, můžeme vcelku levně koupit, jen zbytečnosti jsou drahé. Hrajte frisbee - www.frisbee.cz

honorguard

• Host
« Odpověď #12 kdy: 16 Dubna 2008, 20:49:19 »
Co se týče velikosti ikon atp, tak přiznávám že někomu to může vadit. Ale velikosti plasmoidů, tedy i ikon na ploše se dá měnit pomocí nástroje který se objěví při hoveru nad plasmoidem. Mě například přišly v základu strašně velké hodiny v liště. Až asi po týdnu jsem zjistil že jsou tučné... stačilo si tam odškrtnout tučné, zaškrtnout zobrazit datum a čas, já si ještě zaškrtnul sklońené písmo pro čas a již nevypadají tak "maximalisticky", ale velice intelligentně.

Pokud němkomu vadí kickoff, který má imho také relativně velké ikony, tak je tu portována strá dobrá nabídka z KDE3.

Co se týká plasmoidů tak je tu balíček plasma-extragear, nebo tak nějak, ale i po jeho instalaci je plasmoidů na můj vkus příliš málo... podle mě by skoro všechny plasmoidy tohot balíku měl obsahovat systém v základu. Velice postrádám například plasmoid kde by byl kalendář... navíc se mi již nějakou dobu nedaří kompilovat plasmoidy podle návodu na kde-look.org, takže tohle mi docela vadí... i když na HH jsem to zatím nezkoušel...

EDIT:////
Pro uživatele KDE4 a CF:
Je potřeba zapnout v nastavení compizu loggin/loggout, jinak při odhlášení zmizí 1/2 tapety a ta viditelná se ještě rozhází. S tímhle efektem je to OK.
« Poslední změna: 16 Dubna 2008, 21:11:19 od honorguard »

honorguard

• Host
« Odpověď #13 kdy: 17 Dubna 2008, 00:07:49 »
Co se týče závislosti metabalíku KDE4, tak stále není opravena (ani v nové release). Takže radši instalujte programy z jeho závislostí protože jak potom nějaký z jeho závislostí odeberete tak si odeberete půlku systému :-(.

Co se týče aplikace amor tak doporučuji tu KDE3. Ta KDE4 vypadá úplně stejně akorát má nastavení v QT4 a neumí ještě mluvit...

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.