Takže jsem si již nainstaloval HH s KDE4 a sleduji první změny. Mnoha lidem HH sprovoznilo grafickou kartu (zejména uživatelé ATI). Mě také karta nefungovala a již funguje. Dále také pozoruji že nový systém je rychlejší. Navíc nejspíš i méně náročný na procesor. Alespoň tak soudím podle superkaramby.
Ohledně KDE4
KDE4 je stále ještě nedodělané, ale to jsem věděl, protože jsem ho používal na GG. Přijde mi v podstatě stejné, akorát je méně stabilní.
Na ovládání zvuku se používá kmix-kde4 který se strašně dlouho loaduje. Navíc toho neumí tolik jako starý kmix, i když u něj sleduji pokrok. Kmix jsem si tedy nainstaloval starší a ten nový jsem odinstaloval. nicméně stejně u něj není tolik funkcí jako v GG (asi je to tím že nemám KDE3).
Akcelerovaný kwin funguje bezvadně. Sice (alespoň u mě) některé efekty neběží, nicméně ty důležité fungují na výbornou. Použitelný je zejména Present windows (obdobný expo) a desktop grind který ukáže všechny 4 plochy a vy můžete mezi nimi přetahovat okna nebo se překliknout na jinou plochu. Neměl bych taky zapomenout na lupu.
Bohužel se u mě s akcelerovaným kwinem nedají pouštět OpenGL aplikace, protože potom kwin padá. Proto když jdu hrát nějakou hru nebo třeba pracovat s Blenderem tak musím efekty vypnout. Co jsem slyšel tak na NVidia kartách to funguje i při efektech a možná i na jiných Intelech než mám já...
Aplikace které zatím vyšly pro KDE4 jsou zdařilé. Kate je přehlednější a umí lépe zvýrazňovat bloky kódu. Gwenview se mi líbí více než minulý. Hodně dělá také ikonkové téma oxygen. Přibylo také nějaké drobné aplikace, jako například amor (postavička pobíhající po liště, která dělá různé blbosti a také radí :-)), nebo kteatime, který vám ohlídá jak dlouho máte louhovat váš čajík..
Dolní lišta vypadá dobře, ale nedá se nijak moc extra přispůsobovat... nejspíš tyto vlastnosti budou teprve portovány. Zatím se dá pouze dát na jinou stranu, nebo změnit velikost. změna pozadí, zkrytí lišty, nebo dokonce její vypnutí je zatím tabu.
Co se týče plasmy, tak doporučuji nainstalovat balíček extragear-plasma. Sice pár plasmoidů v základu je, ale to jsou jen ty úplně nejzákladnější. Plasmoidy jde různě rotovat atp., ale to již nejspíš všichni víte. Je jedna chyba co mi v plasmě docela vadí a tou je system tray. Bohužel ještě některé ikony nefungují tak jak by měly. Dobrá, beru že nefunguje ikona pidgina nebo Opery, i když po takové době od první stable release KD4 zrovna u těchto aplikací je to docela na pováženou... Co mi ale vyrazilo dech bylo když jsem zjistil že nefunguje tray ikona od balíčku "superkaramba-kde4", protože jsem asi hlupák čekal že když je to spec. pro KDE4 tak to bude na KDE4 fungovat správně.. :-)))
Přechod na HH se určitě po vydání stable release vyplatí. Mě to ušetřilo docela dost problémů. Rozhodně však nedoporučuji přecházet na KDE4 a to hlavně lidem kteří nejsou zvyklí dělat kompromisy... Systém přeci jen ještě může být lehce chybový, ale s KDE4 už by to mohla být smrtelná kombinace, protože tam stále plno věcí nefunguje jak má...
To je snad vše co jsem chtěl říct. Pokud máte někdo také zkušenosti s 8.04 a KDE4 tak připisujte dolů