Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Intel little valley 2 - instalace ovladačů integrované grafiky  (Přečteno 3944 krát)

romanovv

• Návštěvník
Ahoj lidi, sestavil jsem si počítač se základní deskou Intel Little Valley 2 od Intelu a nainstaloval Ubuntu 8.04. Bohužel přes obrazovku jsou pořád pruhy. Na netu jsem se dočetl, že je to nefunkčním ovladačem integrované grafiky a proto jej chci nainstalovat. Bohužel s linuxem pracuju teprve jeden den a jsem proto totálně v koncích.

Na druhou stranu to nechci vzdát jen tak lehce......  Stáhnul jsem si ovladač pro linux ze stránek www.intel.com a mám jej na flashce. No a nyní potřebuju návod, jak to dostat do systému (ubuntu 8.04). Předestírám, že jsem totální lama, takže prosím o návod krok za krokem, co mám kde nakopírovat, co kde napsat a kde zaktivovat a hlavně jak ..... Opravdu nemám absolutně šajn, co dělat. U oken je to jednoduché - systém identifikuje nový HW a vyzve k vložení CD s ovladačem a pak klik ... klik ... klik .... Tím je nechci  nijak obhajovat, ale pro lamu jako jsem já je to takové přirozenější :-)  Jo a závěrem musím říct, že nemám doma připojení na net, protože to taky nejsem schopen  nastavit.

Díky moc.

P.S. Jo a kdyby jste věděli o nějaké knize, kde je obecný návod pro úplné začátečníky jako já jak na linux, tak budu věčný za tip.

dekon

• Aktivní člen
  • *
  • only BFU ...
Re: Intel little valley 2 - instalace ovladačů integrované grafiky
« Odpověď #1 kdy: 27 Června 2008, 19:21:34 »
Neuvedl ste jakou integrovanou grafickou kartu zakladni deska obsahuje

V terminalu zdejte
Kód: [Vybrat]
lspci a poslete nam vypis.
Je to program, ktery vypisuse informace o hardware PC (presneji receno o PCI sbernicich) - aspon podle man stranek i kdyz ve vypisu jsou treba i grafiku v AGP/sbernici - necham se poucit, jestli vite proc ;)

Terminal spustite pres Aplikace -> Příslušenství -> Terminál (mam anglickou verzi ubuntu, tak jsem to mozna popsal spatne)
Dalsi moznosti je zmacknout alt+f2 a zadat gnome-terminal

Rincewind

• Stálý člen
  • **
  • Na fórum jsem nezanevřel, jenom nestíhám....
« Odpověď #2 kdy: 27 Června 2008, 21:19:24 »
http://www.abclinuxu.cz/hardware/zakladni-desky/integrovane-cpu/intel-desktop-board-d201gly2
http://www.abclinuxu.cz/hardware/zakladni-desky/integrovane-cpu/intel-little-valley-blkd201glyl
http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=463077&page=2

Jinak na začátek s linuxem to bohužel není nejšťastnější volba, asi se naučíš víc, než jsi plánoval... Taky jsem uvažoval o stavbě minipočítače a váhal mezi touto deskou a VIA (ty jsou drahé a pomalé ale s linuxem běží bez potíží), abych se nakonec rozhodl  počkat na něco s atomem :)
« Poslední změna: 27 Června 2008, 21:31:54 od Rincewind »

romanovv

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 30 Června 2008, 09:15:34 »
Vážení dopňuji

# lspci
00:00.0 Host bridge: Silicon Integrated Systems [SiS] 662 Host (rev 01)
00:01.0 PCI bridge: Silicon Integrated Systems [SiS] SiS AGP Port (virtual PCI-to-PCI bridge)
00:02.0 ISA bridge: Silicon Integrated Systems [SiS] SiS964 [MuTIOL Media IO] (rev 36)
00:02.5 IDE interface: Silicon Integrated Systems [SiS] 5513 [IDE] (rev 01)
00:02.7 Multimedia audio controller: Silicon Integrated Systems [SiS] AC'97 Sound Controller (rev a0)
00:03.0 USB Controller: Silicon Integrated Systems [SiS] USB 1.0 Controller (rev 0f)
00:03.1 USB Controller: Silicon Integrated Systems [SiS] USB 1.0 Controller (rev 0f)
00:03.2 USB Controller: Silicon Integrated Systems [SiS] USB 1.0 Controller (rev 0f)
00:03.3 USB Controller: Silicon Integrated Systems [SiS] USB 2.0 Controller
00:04.0 Ethernet controller: Silicon Integrated Systems [SiS] SiS900 PCI Fast Ethernet (rev 91)
00:05.0 IDE interface: Silicon Integrated Systems [SiS] SATA (rev 01)
00:1f.0 PCI bridge: Silicon Integrated Systems [SiS] PCI-to-PCI bridge

alel jak jsem již psal, absolutně nevím, co kde nakopírovat, co případně napsat v konzoli fakt nic ....., potřebuju návod od krok za krokem a jinak jak stále platí, pokud někdo zná nějakou dobrou knihu na téma "Začínáme s linuxem" tak sem s ní, rád si něco přečtu a naučím se. Díky

Rincewind

• Stálý člen
  • **
  • Na fórum jsem nezanevřel, jenom nestíhám....
« Odpověď #4 kdy: 30 Června 2008, 10:14:23 »
pokud někdo zná nějakou dobrou knihu na téma "Začínáme s linuxem" tak sem s ní, rád si něco přečtu a naučím se. Díky

http://wiki.fedora.cz/doku.php?id=navody:prirucka:prompt

Není to sice kniha, ale na získání jakési orientace v příkazové řádce je to asi ideál :)

Jinak pěkně zpracované příručky (spíše regulérní knihy) bývaly u starších krabicových verzi SuSE Linuxu (10.0 a 10.1 určitě).

Jinak, doporučuju hledat i na anglickém ubuntu fóru (ubuntuforums.org). Po zadání sis little valley 2 howto to vyhodí celou stránku odkazů (jak jsou relevantní ale netuším)

Miko10

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #5 kdy: 30 Června 2008, 16:23:35 »
Tuto dosku mam tiez, ovladace treba prepisat upravenymi. Mam ich v praci niekde ulozene, kontaktuj ma na jabberi a poslem ti ich. Inak je ta doska upplne genialna, bezi mi na nej ubuntu uz 4 mesiace bez vypnutia....
Fujitsu-Siemens V6535, CD T3200, 3GB RAM, 320 GB HDD, Wifi Atheros 242x, Ubuntu 10.10

Thomas123

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #6 kdy: 27 Srpna 2008, 12:50:45 »
Používám Ubuntu 7.10 s touto slavnou grafikou, jede Vám na tom 3D akcelerace?
Ten Linux není špatná věc, jen se s tím naučit. Windowsák není zvyklý.

airboy

• Návštěvník
« Odpověď #7 kdy: 29 Srpna 2008, 08:59:45 »
mám rovnaký problém. Nový driver som si nainštaloval vo verzii 7.04, po upgrade na verziu 8.04 sa znova objavili chyby v obraze. Znova som teda nainštaloval driver, ale teraz mi nedokáže rozpoznať grafiku a monitor, musím všetko nastavovať ručne pri bootovaní, a nepustí väčšie rozlíšenie ao 800X600. Neviete poradiť ako by sa to dalo opraviť?

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.