na GNOME mi vzdycky vadilo, ze, na rozdil prave od KDE, je na muj vkus az moc user friendly — zkratka, minimum nastavitelnych parametru. v soucasnosti nedam na GNOME dopustit. ono tady to “desktop for idiots” fakticky funguje. kdyz uz mi chybi nastaveni neceho, tak zpravidla pomuze gconf-tool. nejenom diky tomu ma pak GNOME mnohem vetsi potencial, nez se na prvni pohled zda.
ja tendenci techto dvou desktopu vnimam tak, ze tam, kde KDE se snazi nacpat co nejvic “zbytecnych” "features", GNOME nechava jen to nejnutnejsi. vysledek ktery jsem zaznamenal nasledne je, ze KDE je jaksi nevyvazene — jednak se musim dlouho hrabat v nastaveni a premyslet, kde co je, a potom mi nektera nastaveni muzou chybet.
mozna to souvisi i s orientaci a inspiraci vyvojaru obou prostredi — zatimco KDE vychazi zejmena z Windows, GNOME primarne z Mac OS (X) — a to se projevuje i na funkcionalite. jestli mi neverite, srovnejte si screenshoty vychozich nastaveni obou prostredi.
pokud jde o libivost, nerekl bych, ze by v tom nejake prostredi jednoznacne vedlo — KDE sice nativne nabizi efekty typu transparence nabidek, vic animaci aj. ale i to se da do GNOME nacpat, zpravidla s vyuzitim hardware akcelerace. a koneckoncu, XGL je pro obe prostredi stejne. ;-)
dalsi duvody uz jsou spise ideologicke, a byly drive duvodem k mnoha flamewars. KDE = (polokomercni) Qt; GNOME = (svobodny) GTK.
oba toolkity maji svoje specificke vyhody/nevyhody, vlajkove aplikace (u Qt Skype, Opera a samozrejme KDE) atd. u me jednoznacne vede GTK — nejenom kvuli licenci ci GNOME, ale take diky rozsirenim an drtivou vetsinu jazyku (vcetne PHP, Ruby…), za to Qt, nativne pro C++, pouzijes jeste tak maximalne v Pythonu. nicmene vzajemna podpora aplikaci z ruznych prostredi je dnes jiz takrka bez problemu, a neni tak rozhodujici (na druhou stranu, tahat ty tucty KDE knihoven rozhodne neni zabava…)