Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Přesun /home na samostatnou partition + editace fstab  (Přečteno 3946 krát)

oulie

• Návštěvník
Přesun /home na samostatnou partition + editace fstab
« kdy: 03 Července 2008, 18:46:54 »
Ahoj, chtěl bych poradit s přesunem adresaře /home na samostatnou partition. Našel jsem jedno téma v archívu, ale pro mě je to moc strohé. Nejsem totiž nijak zkušený uživatel, tak se nezlobte, pokud to bude hloupost. V tom archivovaném témetu (http://forum.ubuntu.cz/index.php?topic=11189.0) se píše o editaci souboru /etc/fstab. A já vůbec nevím, jak ho změnit. Nebo spíš co tam napsat aby to připojilo tu novou partition. Dík

premet

• Host
Re: Přesun /home na samostatnou partition + editace fstab
« Odpověď #1 kdy: 03 Července 2008, 18:52:36 »
Řádek pro /home v fstab by měl vypadat asi takhle
Kód: [Vybrat]
# /dev/sda3
UUID=adcc5a74-a57c-4353-aa89-6b0af2cdf474 /home           ext3    relatime        0       2
Jediné co budeš mít ty jiné je UUID tvého oddílu a v komentáři si taky můžeš změnit jméno oddílu, ale to jej neovlivní. Takže pokud máš vytvořený oddíl pro /home tak si edituješ fstab
gksudo gedit /etc/fstab a vložíš tam ten řádek co sem ti sem vložil akorát s tím, že místo /dev/sda3 si dáš svůj oddíl at pak víš a UUID disku zjistíš příkazem třeba
sudo vol_id -u /dev/sda3 ale opět s názvem tvého oddílu. Pokud nevíš, který to je zjistíš to takhle
sudo fdisk -l tak snad jsem ti pomohl.

premet

• Host
« Odpověď #2 kdy: 03 Července 2008, 18:54:11 »
Ještě tohle by ti mohlo pomoci http://wiki.ubuntu.cz/P%C5%99ipojen%C3%AD%20disku  :)

oulie

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 04 Července 2008, 13:50:00 »
Dík, tak jsem se díval na ten můj fstab. Vypadá nějak takto:
# <file system> <mount point>   <type>  <options>       <dump>  <pass>

proc /proc proc defaults 0 0
# Entry for /dev/sdb1 :
UUID=b68f4415-4207-4fa1-b578-0f0bba60ebfb / ext3 relatime,errors=remount-ro 0 1
# Entry for /dev/sdb5 :
UUID=7d71e8f3-d2e8-4a4e-b57a-8dd7bd3b0b2e none swap sw 0 0
/dev/hdc /media/cdrom0 udf,iso9660 user,noauto,exec,utf8 0 0
/dev/hdd /media/cdrom1 udf,iso9660 user,noauto,exec,utf8 0 0
/dev/fd0 /media/floppy0 auto rw,user,noauto,exec,utf8 0 0
/dev/sda5 /media/Data ntfs-3g defaults,locale=cs_CZ.UTF-8 0 0
no a jsem trošku ztracený.. Ten poslední řádek je vlastně partition, na kterou chci přesunout adresař /home. Je v ntsf a podle toho jak jsem to pochopil, tak bych tam měl jen nějak připsat, že je na něm ten můj adresař /home. Ale nevím jak přesně, nerad bych to totiž celé pokazil. Asi bych změnil /media/Data na /home, ale nejsem si jistý..
« Poslední změna: 04 Července 2008, 14:25:39 od oulie »

cybgate

• Aktivní člen
  • *
    • CybGate World
« Odpověď #4 kdy: 04 Července 2008, 14:37:40 »
Citace
Je v ntsf a podle toho jak jsem to pochopil, tak bych tam měl jen nějak připsat, že je na něm ten můj adresař /home. Ale nevím jak přesně, nerad bych to totiž celé pokazil.

/home/ přesunout na disk s NTFS?  :o
A nestačí na tom disku vyrobit adresář a do /home/user/ dát symlink? Předpokládám, že to je kvůli sdílení s Windows.

truhlik

• Závislák
« Odpověď #5 kdy: 04 Července 2008, 15:20:12 »
NTFS na /home ... nee to tam radsi nedavejte.
jinak by to melo bejt nejak takto.
/dev/sda5 /home ext3 defaults 0 1Samozrejme ze na disku /dev/sda5 musite mit adresare s vasema uzivatelema.
http://wiki.ubuntu.cz/P%C5%99ipojen%C3%AD%20disku
http://www.linuxsoft.cz/article.php?id_article=1351
http://www.root.cz/clanky/klonovani-obrazu-a-dva-monitory-v-linuxu
Citace: Otakar
Červi jsou moc milá zvířátka, zvláště když má jejich chovatel výhrady proti chování tučňáků

oulie

• Návštěvník
« Odpověď #6 kdy: 04 Července 2008, 16:57:22 »
Ano, je to kvůli sdílení s windows. Takže to ntsf být musí. Jinak nerozumím proč by /home nemělo být na ntsf? Ubuntu by to přece mělo zvládat ne?

cybgate

• Aktivní člen
  • *
    • CybGate World
« Odpověď #7 kdy: 04 Července 2008, 17:15:03 »
Ano, je to kvůli sdílení s windows. Takže to ntsf být musí. Jinak nerozumím proč by /home nemělo být na ntsf? Ubuntu by to přece mělo zvládat ne?

Jiný systém přidělování práv, a taky, nevím zda důvěřovat 100% zápisu do NTFS...  ???

oulie

• Návštěvník
« Odpověď #8 kdy: 10 Července 2008, 10:34:34 »
Dobře, asi to to není nejlepší varianta. Kdybych to chtěl tedy udělat pomocí symlink? O tom taky nic nevím.. Adresař /Home bych teda nechal tam kde je, stačilo by mít jen na tom druhém disku (ntsf) nějak zařazené ty složky s hudbou a filmama atd. Nevíte jak na to?

Rincewind

• Stálý člen
  • **
  • Na fórum jsem nezanevřel, jenom nestíhám....
« Odpověď #9 kdy: 10 Července 2008, 13:57:53 »
Dobře, asi to to není nejlepší varianta. Kdybych to chtěl tedy udělat pomocí symlink? O tom taky nic nevím.. Adresař /Home bych teda nechal tam kde je, stačilo by mít jen na tom druhém disku (ntsf) nějak zařazené ty složky s hudbou a filmama atd. Nevíte jak na to?

Moc z toho nechápu, jestli chceš mít

a) data na NTFS a v /home symlinky
b) data na ext3 a v NTFS pro windows zástupce

sub a) by (pokud jdou symlinky z ntfs, což upřimně řečeno netuším) neměl být problém - otevřeš oba adresáře vedle sebe v Nautilu, zmáčkneš ctrl+shift a myší přetaháš co potřebuješ z NTFS disku do /home/něco složky. Nebo můžeš pomocí MC - vytvořit symlink. Nebo příkazem ln (man ln) v terminálu.

sub b) nejde, ve windows sice jde k ext2/3 partition přistupovat (hledej ext2fs ifs, nebo přes Total Commander), ale není to žádná sláva.

Mít /home na ntfs je nicméně skutečně šílenství - stačí abys windows nevypnul korektně a  už se ti to připojí jen pro čtení... Nicméně nic ti nebrání připojit si ten ntfs disk do svého adresáře - třeba /home/pepa/datazwindows.
« Poslední změna: 10 Července 2008, 14:01:25 od Rincewind »

oulie

• Návštěvník
« Odpověď #10 kdy: 10 Července 2008, 14:25:38 »
Data mám zatím všechny na /Home. Původně jsem chtěl celé /Home přesunout na ntsf, jenže by to asi nedělalo dobrotu. Takže stačí přesunout data z /Home (hlavně písničky a filmy atd.) na ntsf a pak mít asi ty symlinky. Aby to prostě fungovalo, tak jak to je ted.

B) na data se z windows dostanu, přes Total Commander a fakt to není žádná sláva.
« Poslední změna: 10 Července 2008, 14:27:55 od oulie »

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.