Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Problém s nechtěným probuzením počítače v nastavenou hodinu  (Přečteno 2012 krát)

umiyaki

• Aktivní člen
  • *
Dobry den. Prosim o pomoc ohledne automatickeho probuzeni pocitace (RTC Wake up). Po instalaci PC se mi pocitac probouzel automaticky ve 3 hodiny rano kazdou noc. Po "googleni" jsem zjistil, ze probouzeni je ovlivneno bud nastavenim parametru (den, cas) primo v BIOSu u polozky RTC Wake up a nebo nastavenim porametru probuzeni v linuxu v souboru /proc/acpi/alarm. Bohuzel pokud mam povolenu hodnotu v BIOSu, vzbudi se mi pocitac kazdy mesic v dany den a cas(pole pro rok a mesic tam neni) a pokud tato hodnota v BIOSu je disabled, ridi se probuzeni hodnotou v souborem "alarm" v linuxu, ktera je nyni:
Kód: [Vybrat]
cat /proc/acpi/alarm
2008-07-00 20:00:00
Problem je, ze kdy zakazu parametr v BIOSu, linux si z neho vezme puvodni hodnoty pro den a cas a tzn. v mem pripade "2008-07-00 20:00:00" a sam si dosadi hodnoty pro rok a mesic podle aktualniho data. Z hodnoty uvedene v souboru "alarm" tedy vyplyva, ze se pocitac zapne v roce 2007 v mesici 07 dne 00 (coz je hodnota, ktera podle dosavadniho zjisteni zastupuje moznost "every day") a v case 20:00:00.
Podle predpokladu se tady pocitac zapnul pred chvili v 20:00 hodin.
Za predpokladu, ze samozrejme nechci, aby se pocitac zapinal kazdy den v osm vecer, jakym zpusobem mam toto zakazat, kdyz linux neakceptuje disabled parametr v BIOSu?
Nahrani default hodnot v biosu ani jeho reset pomoci jumperu primo na desce nepomohl.

Dekuji za pomoc
"Prvním stupněm debility je pocit geniality."
Notebook HP 530 - Ubuntu 10.04; PC P4 2.8GHz - Ubuntu 10.04

Martin Kiklhorn

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
  • Závislák
  • グーグル!ご存知ですか?
    • HEJ
Re: Problém s nechtěným probuzením počítače v nastavenou hodinu
« Odpověď #1 kdy: 26 Července 2008, 02:24:58 »
Problém s nechtěným zapínáním nemám, pro zajímavost jsem si vyzkoušel následující:
co vypíše ?
Kód: [Vybrat]
sudo sh -c 'echo "2009-12-31 10:10:10" > /proc/acpi/alarm'
cat /proc/acpi/alarm

mně tam nechává den a celý čas, rok a měsíc si nastaví na aktuální.
Pokud je u vás to samé, a zadáte o den nižší číslo než je aktuální mohl byste mít na celý měsíc pokoj.
(pokud to bude fungovat tak si napište skript který to bude dělat za vás při vypínání a máte pokoj napořád pokud alespoň jednou měsíčně použijete počítač)

Trochu jsem googlil a zjišťuji že na některých biosech to "funguje" nepochopitelným způsobem - nastavit/vynulovat wakeup v biosu (nebo programově), restartovat, nechat jen proběhnout post a ihned potom PC vypnout.

Zabývají se tím zde: http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=349062&page=3
Jsou ve vašem dotazu OPRAVDU VŠECHNY vám dostupné informace o problému?
Linux user since 2007-10-11, Registered #456007
Virtual
| Distribuce
~/slozka znamená /home/"vase jmeno"/slozka
6521 69DE 0F34 FCBC FB1D  DE76 360E 52B2 F71A B8E8

umiyaki

• Aktivní člen
  • *
Re: Problém s nechtěným probuzením počítače v nastavenou hodinu
« Odpověď #2 kdy: 27 Července 2008, 02:08:05 »
No jo, dokud nerestartuji pocitac, tak mam v souboru "alarm" ulozenou  hodnotu, kterou jsem  prikazem echo zadal. Kazdopadne jsem zjistil, ze kdyz funci Wake Up RTC povolim v BIOSu, ridi se nastavenim BIOSu a ne tim, co vypisuje linux. Mam tam tedy zadane 23. den 20:00:00 a bude klid do 23. srpna :-)
Vim, ze to neresi samotny problem, ale alespon pocitac nestartuje kazdy den.

Dekuji za odkaz na forum. Nakonec se take nepodarilo problem vyresit, i kdyz opacny. Predpokladem je, ze je to bug v nove verzi Ubuntu a snad bude v dohledne dobe opraven.
"Prvním stupněm debility je pocit geniality."
Notebook HP 530 - Ubuntu 10.04; PC P4 2.8GHz - Ubuntu 10.04

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.