Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Po čisté instalaci Ubuntu ztracená data  (Přečteno 5855 krát)

On

• Stálý člen
  • **
    • Operační systémy
Po čisté instalaci Ubuntu ztracená data
« kdy: 06 Listopadu 2008, 06:53:04 »
Nainstaloval jsem nově z CD Ubuntu 8.10. Předtím jsem měl 8.04 a disk rozdělený na 3 oddíly ( /, swap a /home ). Ten oddíl home jsem chtěl nechat zachovaný, pač tam mám veškeré nastavení, přeinstaloval jsem ubuntu s tím, že jsem při rozdělení disku zadal jen oddíl s přípojným bodem "/" + swap. Na ten poslední oddíl jsem raději vůbec nesahal. Instalace proběhla v pořádku a chtěl jsem mountnout ten třetí oddíl, jenže, po výpisu "ls" jsem se nestačil divit...nebylo tam nic, jen lost+found. díval jsem se na kapacitu a celý oddíl by měl mít nějakých 126GB, volných je 119GB, takže teoreticky tam ty data někde jsou...nevíte co se stalo?
Asus M2A-VM HDMI, Athlon 64 X2 4800+, 4GB DDR2/800Mhz,Powercolor HD 2600 XT, Ubuntu 10.10
Být posledním nevadí, ale nikdy nesmíte být poslední dvakrát po sobě - Iacocca

martin_janda

• Návštěvník
    • Zápisník Martina Jandy
Re: Po čisté instalaci Ubuntu ztracená data
« Odpověď #1 kdy: 06 Listopadu 2008, 07:11:04 »
To teda nevím. Každopádně dělám stejnou věc, jen při instalaci rovnou oddíl připojím k /home a dám neformátovat a je to vše ok.

Zkus tam vrazit live cd, mrknout na ty disky z toho. Ale jestli jsi jen někde něco nepřehlídl, je to hodně divný.

On

• Stálý člen
  • **
    • Operační systémy
« Odpověď #2 kdy: 06 Listopadu 2008, 08:08:01 »
Pokud ten oddíl mountnu až po instalaci nebo před instalací, tak by to mělo být jedno..ostatní 2 disky, co tam mám jsem namountoval a vše jsem našel...je mi divné, že jen tento oddíl je bez dat..byť kapacita hlásí, že tam by tam něco nahrané být mělo..můžu ještě zkusit reinstal a připojit ten oddíl bez formátu hned, jak jsi to udělal ty...doufám že to tam bude, jinak se asi půjdu pověsit
Asus M2A-VM HDMI, Athlon 64 X2 4800+, 4GB DDR2/800Mhz,Powercolor HD 2600 XT, Ubuntu 10.10

kkaarreell

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #3 kdy: 06 Listopadu 2008, 09:12:17 »
na tom disku zadna data nebudou, to "zabrane" misto bude nejspis jen misto rezervovane pro rezii filesystemu (zurnal, ukazatele na souborova data,..)

Luban

• Závislák
« Odpověď #4 kdy: 06 Listopadu 2008, 13:57:05 »
Vzpoměňte, jak jste postupoval
http://wiki.ubuntu.cz/Pr%C5%AFvodce%20instalac%C3%AD#Krok5-volbadiskuproinstalaci
Pokud jste formátoval, nepomůže asni  svěcená voda :(.
Taky bych doporučil se podívat na disk nějakým LiveCD, jak výše psal martin_janda.
Držím palce!

On

• Stálý člen
  • **
    • Operační systémy
« Odpověď #5 kdy: 07 Listopadu 2008, 08:23:39 »
Jak jsem přesně postupoval si pamatuju velmi dobře...měl jsem disk, rozdělený na 3 oddíly: sda1,sda2,sda3. "sda1" byl ten linuxový (z předchozí verze 8.04), sda2 swap a sda3 /home...použil jsem jen sda1 a sda2. Na sda3 jsem vůbec nesahal a ještě před spuštěním instalace to říkalo, které oddíly formátovat bude a které ne...Sda3 mezi formátovanýma nebyl. Systém se nainstaloval, ale po mountnutí sda3 (po nainstalování ho linux vidí jako sdc3, ale to snad nehraje roli) tam data prostě nebyly :(..zkusím ještě z toho live CD...boha jeho prosííím, ať tam všechno je :)

vlasto

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #6 kdy: 07 Listopadu 2008, 09:10:19 »
Vzpoměl jsem si na jednu věc.Když jsem dal Home na jiný disk tak jsem ho neviděl ,ale byl tam.Pokud se podívám z druhého systemu tak ho vidím.Víc to vysvětlit neumím.
Určitě se to tu řešilo.Zkus zadat heslo:home,home na jiný disk atp.
Držím palce.
vlasto

martin_janda

• Návštěvník
    • Zápisník Martina Jandy
« Odpověď #7 kdy: 07 Listopadu 2008, 17:03:12 »
Jak to dopadlo?

Každopádně to sdc3, by naznačovalo, že to je na jiném disku. To písmenko znamená disk.

Jak to vypadá přes Gparted?

Jinak zmíněný prostor není na režii failsystému, ale je to zabrané , 5% diskového místa pro root uživatele, což odpovídalo místu, který popisujete.

On

• Stálý člen
  • **
    • Operační systémy
« Odpověď #8 kdy: 10 Listopadu 2008, 13:25:40 »
No, dopadlo to tak, že jsem se díval z Live CD a opět jen "lost+found" :( je ale divné, že v fstab mám tyto oddíly jako sda, nikoliv jako sdc...ale mám jen jeden disk, který je rozdělený na 3 oddíly (/, /home, swap), takže sda1,sda2 a sda3 musí být zákonitě stejné, jako sdc1, sdc2 a sdc3..nevím, proč je jinak označený, ale musí to být ony..jak jsem říkal, jiný disk se třemi oddíly nemám a na sdc3 jsem prostě nesahal, jen data holt zmizely..ať se do toho nějak nezamotáme, zmizely jen tím, že jsem reinstalnul systém na čistou instalaci s tím, že jsem označil jen "/" a "swap" na format...třetí oddíl jsem vůbec nezapojoval a doufal jsem, že nebude problém ho mountnout. Pokud bych udělal instalaci znovu, s tím, že bych oddíl sda3 mountnul přímo v instalátoru jako /home, myslíte, že to bude mít nějaký efekt?

alfisko

• Návštěvník
« Odpověď #9 kdy: 10 Listopadu 2008, 18:35:28 »
znovu to preinstaluj sda1 ako / sda2 swap a dsa3 /home neformatovat . Ak tam tie data su, tak ich najdes, akurat noveho uzivatela si daj ineho nez bol povodny. Ak si pri povodnej instalacii neurcil sda3 ako /home , tak ti ho urobilo na sda1. Skus df -h to ti ukaze ako to mas. Alebo fdisk -l ti ukaze rozdelenie diskov

On

• Stálý člen
  • **
    • Operační systémy
« Odpověď #10 kdy: 12 Listopadu 2008, 07:18:46 »
Takže, data jsou nenávratně pryč...zkusil jsem nainstalovat čistou instalaci s připojením toho oddílu s daty jako /home (tak jak předtím) a bez formatu samozřejmě, ale pořád nic..df -h říká, že disk má 160GB, z toho 1% je zabrané, což neodpovídá, pač kdyby tam něco bylo, zaplněného by bylo víc...nechápu proč se tak stalo, ale stalo :(

každopádně díky za rady a praktické příkazy, ty se budou hodit..
« Poslední změna: 12 Listopadu 2008, 07:20:46 od On »

Ravensun

• Aktivní člen
  • *
  • LL - jako Linux lama :o)
    • Linux a MSI M655 notebook
« Odpověď #11 kdy: 12 Listopadu 2008, 07:56:47 »
Tady už asi jen zbývá najít nějakého windowsáka nebo si a úúúúplně jiný disk nahrát windows (ten poškozený vůbec nepřipojovat) a zkusit nějaké programy pro obnovení dat z partition z poškozeného disku na disk jiný.
Nebo zkusit nějakou firmu zaměřenou na obnovení. Zahlédl jsem tuto stránku http://www.aira.cz/data-recovery/ (pro představu).

Věřím,  že se ta data ještě nějak dají vytáhnout z disku, jen to chce hned přejít k obnově a už na disk poškozený disk nic nezapisovat.

Každopádně je to smutný případ. :-\
Sabayon Gnome-Shell,  MSI M655 AMD Turion64 2GHz, 2x512DDR, ATI X1600 256MB DDR3, PATA, webcam sn9c201, cardreader oz711mp1, bluetooth, wifi ralink rt2500, 
Ubuntu 12.04  64bit, Desktop Intel Pentium D 3,4GHz 800MHz FSB, 2x2GB RAM DDR2, MSI N560GTX-Ti Hawk,
http://maps.google.com/maps?f=q&hl=cs&geocode=&q=http:%2F%2Fufaak.wz.cz%2Fubuntu%2Fubuntu.php&ie=UTF8&z=5  -  Mapa ubunťáků

On

• Stálý člen
  • **
    • Operační systémy
« Odpověď #12 kdy: 12 Listopadu 2008, 10:02:54 »
Jak to tady čtu, koukám, že mnozí cítí se mnou, to je fajn :) Jen tak pro odlehčení...mám jeden disk, kde veškerou zálohu mám, ale je to záloha z widlí..takže všechny programy co tam mám, hudba, filmy, tohle všechno se načítalo právě z tohoto disku a tuto zálohu jsem sbíral přes 10let, tohle by teda opravdu bolelo..v tom /home, tam jsem měl pro změnu všechny programy pod linux, na kterém dělám teprve necelý rok, takže zas až taková hrůza to není, ale....přece jen všechny moje poznatky o výuce linuxu, různé příkazy a HLAVNĚ celá konfigurace předchozího ubuntu byla právě tady...pro mě to znamená, že holt všechny informace musím nastřádat znovu a novou verzi Ubuntu 8.10 si znovu přetvořit k obrazu svému a málo jsem tam toho zrovna neměl...ale tak opakování je matka moudrosti, snad se brzy zaběhnu do starých kolejí. Celý problém nastal mojí nevědomostí a mým laborováním, jak rozchodit ovladače od ati na ubuntu 8.10, ze stránek ATI. Jak jsem se dozvěděl, v 8.10 je nový xorg a ovladače z ati.com nejsou kompatibilní. Ze zvyku z widlí, že nejdřív všechno související odinstalovat a pak nainstalovat novou verzi,ať už se to týká čehokoli (z důvodu, aby se to případně nehádalo),tak jsem všechny balíčky, které obsahovaly FGLRX(=grafiky), ze synapticu jednoduše odmazal...a to jsem neměl dělat :) Po X pokusech co jsem neuspěl jsem usoudil, že nainstaluju 8.10 z CD s tím, že oddíl s /home zůstane nedotčen...ale to byl omyl :) nj, aspoň si to příště rozmyslím
« Poslední změna: 12 Listopadu 2008, 10:09:59 od On »

dedo

• Návštěvník
« Odpověď #13 kdy: 12 Listopadu 2008, 12:31:34 »
ked si dal pri instalacii  rozdelenie diskov / swap a /home bez formatovania, tak  to muselo fungovat. Ja to tak bezne robim. Aj na 8.10 som presiel cez instalaciu. Dokonca som takto instaloval aj fedoru a potom nazad ubuntu.

On

• Stálý člen
  • **
    • Operační systémy
« Odpověď #14 kdy: 13 Listopadu 2008, 08:35:02 »
Do teď jsem ten disk neformátoval, jsou na něm data jen z čisté instalace 8.10, tzn. věci, které jsem tam měl tam prostě nejsou. Taky mi to přijde divné, nicméně se tak stalo...jsem si jistý, že jsem tento oddíl neformátoval, při tom prvním pokusu jsem dokonce s tímto oddílem ani nepracoval...prostě se ztratily, nechápu

Martin Kiklhorn

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
  • Závislák
  • グーグル!ご存知ですか?
    • HEJ
« Odpověď #15 kdy: 14 Listopadu 2008, 22:55:01 »
imho nějaká šance snad existuje. Dám nějaké odkazy a držím palce, víc bohužel nepomůžu.
http://www.cgsecurity.org/wiki/TestDisk_Step_By_Step
http://www.xs4all.nl/~carlo17/howto/undelete_ext3.html
http://www.linux.com/feature/141074
Jsou ve vašem dotazu OPRAVDU VŠECHNY vám dostupné informace o problému?
Linux user since 2007-10-11, Registered #456007
Virtual
| Distribuce
~/slozka znamená /home/"vase jmeno"/slozka
6521 69DE 0F34 FCBC FB1D  DE76 360E 52B2 F71A B8E8

On

• Stálý člen
  • **
    • Operační systémy
« Odpověď #16 kdy: 15 Listopadu 2008, 10:05:48 »
Bodie: Tak teď jsi přesně vystihl právě mě...vzhledem k tomu, že na linuxu dělám necelý rok a hodně, ale opravdu HODNĚ mě zaujal a proto se bezhlavě pouštím do veškerých pokusů, co najdu tady na fóru, případně někde jinde..Bratr dělá na linuxu hodně dlouho a dospěl ke stejnému názoru, jako právě ty...i on o svá data přišel (jen na widlích) a tak on je od té doby asi pečlivější. Já je na widlích ztratil taky a tehda jsem přišel opravdu o všechno a od té doby (asi 10 let) se nic podobného nestalo, takže věřím, že po této zkušenosti se mi nic nestane už ani v linuxu. Ale abych se vrátil, bratr jako správce sítě taky v žádném případě nepřechází z distra na distro a varoval mě...samozřejmě Ladík si nedal říct a řekl si "přece na novém distru ta podpora HW musí běžet rozhodně líp než na starší, neee??? To je přece logické" :)) Sám říkal, že až si počte na fóru, jaké problémy s novým distrem jsou, případně, pokud bude stabilní a bude přesně vědět jak, teprve se do nového distra pustí, evidentně na tom něco bude :)...v práci samozřejmě používá LTS.  Je pravda, že mně na 8.04 běželo uplně všechno, byl jsem jen zvědavý, to je vše. Teď 8.10 sice mám, ale....no, vzhledem k tomu, že používám hodně krusader, tak mi vadí ty odezvy...na něco kliknu, nebo roluju a je tam půlsekundová odezva, blbě se v tom pracuje. Nehledě na to, že nevím proč, ale nefunguje mi v krusaderu ALT+K, jakožto přepnutí do superuživatelského režimu..musím z konzole "sudo krusader"...a samozřejmě ovladače na ATInu, ovladače, které v současné době fungují ubírají výkon asi o 10%...jedinou výhodou, co v 8.10 vidím je konečně velmi jednoduché přepínání mezi síťemi, to je supr věc.

Jinak co se týká BACKUP, BACKUP, BACKUP, tak od doby, co jsem ztratil data ve widlích se tím samozřejmě řídím a BACKUP celého systému jsem si udělal: http://wiki.ubuntu.cz/Z%C3%A1loha%20a%20obnova%20syst%C3%A9mu#Obnova
Při obnově došlo k chybě, dostal jsem se do logovací stránky, přihlásil jsem se a nemohl jsem se dostat do mého sezení..mohl jsem jen změnit režim na "záchranné gnome" a pak po přihlášení jsem se tam dostal, ale to jaksi v pořádku není...kdybych tohle sezení vyřešil, je vše ok. Řešil jsem to tady: http://forum.ubuntu.cz/index.php/topic,29057.0.html

Jenže bohužel :( soubor se zálohou "system.tgz" stále mám..třeba to někdy ještě použiju.....

edit: a jo, tak mě napadá, že vlastně nemám, když je ten /home v řiti :)))

Tomáš Wanke

• Návštěvník
« Odpověď #17 kdy: 15 Listopadu 2008, 10:28:58 »
Vím že to tu nepatří, ale poradí mi někdo jak rozhýbat WIFI, ve foru internet nikdo neí

kkaarreell

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #18 kdy: 15 Listopadu 2008, 11:07:19 »
Vím že to tu nepatří, ale poradí mi někdo jak rozhýbat WIFI, ve foru internet nikdo neí
nepatri, a hlavne to tu nikdo nenajde.. poloz svuj dotaz prosim do spravne kategorie, tam ti spise nekdo poradi. A nezapomen poradne popsat, co za wifi (notebook, mas-li) mas.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.