Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Proč se nedá objednat Xubuntu?  (Přečteno 5936 krát)

Tomáš Linhart

• Návštěvník
Proč se nedá objednat Xubuntu?
« kdy: 04 Září 2006, 16:59:04 »
Zdravim, a chtěl bych se zeptat proč neni možné si objednat Xubuntu? a jestli je to v plánu?

Šupex

• Návštěvník
« Odpověď #1 kdy: 04 Září 2006, 21:27:50 »
zdar sneakere. mam podobny problem. edubuntu tam je ale xubuntu ne. si myslim, ze takove xubuntu je dulezitejsi.

Jere

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #2 kdy: 04 Září 2006, 21:53:23 »
To neznate nikoho s nejakym "normalnim" pripojenim, kdo by vam to vypalil? Stahnout 1 CD IMHO v dnesni dobe nepredstavuje zadny problem

LS

• Závislák
    • http://linux.euweb.cz
« Odpověď #3 kdy: 04 Září 2006, 21:58:32 »
nainstalovat ubuntu a doinstalovat balicek xubuntu-desktop

GlidingFLY

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #4 kdy: 05 Září 2006, 08:12:53 »
Citace: Šupex
zdar sneakere. mam podobny problem. edubuntu tam je ale xubuntu ne. si myslim, ze takove xubuntu je dulezitejsi.
Edubuntu je rozhodně důležitější páč je určeno do školiček a škol pro výuku informačních technologií a problémů s tím souvisejících. Zároveň to chytře zajišťuje obecnou budoucnoust systému. Přesně tuto politiku uplatňoval Apple Macintosh v ranných stádiích svého vzniku kdy se mu podařilo přesvědčit vládnoucí byrokracii o nasazení do škol jako nejvhodnější alternativu. Od té doby se MacOS obecně stal základem vývoje a práce s výpočetním systémem v Americe ( http://www.edubuntu.org/ ).
Xubuntu je odlehčená verze Ubuntu určená pro slabší počítadla. Nic jiného. Místo desktopu Gnome je použit XFCE. Navíc v balíku xubuntu-desktop je obsažen soubor programů, který sice zajišťuje plnohodnotnou práci s obsahem podobným jako Ubuntu, ale s menšími nároky na obecný výkon počítadla.
Pokud někdo chce poslat instalační CD, osobně bych si objednal Ubuntu, to nainstaloval kompletně a přidal tam už po síti pouze XFCE a případně kancelářské programy méně zatěžující systém při práci než OOo. Toť vše. Pokud někomu vadí, že by měl na disku něco co tam původně nechtěl mít, třeba z důvodu malého prostoru, tak si myslím, že to zas až tak obtěžující není, vono se to vždycky občas může hodit. Jeden nikdá neví ;)
» Linux Mint on mini-ITX boards «

Šupex

• Návštěvník
« Odpověď #5 kdy: 05 Září 2006, 13:57:13 »
Citace: Jarda
To neznate nikoho s nejakym "normalnim" pripojenim, kdo by vam to vypalil? Stahnout 1 CD IMHO v dnesni dobe nepredstavuje zadny problem
jako ja si to muzu stahnout. trvalo by mi to 6 hodin ale tu de o to, proc Xubuntu neni v nabidce na poslani.

LS

• Závislák
« Odpověď #6 kdy: 05 Září 2006, 15:05:14 »
Prestoze Mark Shuttelworth sype prachy do Ubuntu po milionech (dolaru), musi Ubuntu Foundation hospodarit co nejefektivneji. Proto se pro zaslani nabizi zakladni verze Ubuntu s Gnome, cimz se uzivatelum usetri vetsina nakladu spojenych se stahovanim. Pokud vsak uziatel chce jine prostredi nez Gnome, ma moznost si stahnout prislusny balicek. V pripade XFCE je to pouze nekolik desitek MB.

Poslani CD by si opravdu meli objednavat jen ti, kteri nemaji moznost si Ubuntu stahnout. Kazde zbytecne poslani CD udcerpava z Ubuntu Foundation penize, ktere by se jinak mohly venovat vyvoji nebo propagaci.

Pitris

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #7 kdy: 05 Září 2006, 15:14:53 »
Citace: lukas.svoboda
Prestoze Mark Shuttelworth sype prachy do Ubuntu po milionech (dolaru), musi Ubuntu Foundation hospodarit co nejefektivneji. Proto se pro zaslani nabizi zakladni verze Ubuntu s Gnome, cimz se uzivatelum usetri vetsina nakladu spojenych se stahovanim. Pokud vsak uziatel chce jine prostredi nez Gnome, ma moznost si stahnout prislusny balicek. V pripade XFCE je to pouze nekolik desitek MB.

Poslani CD by si opravdu meli objednavat jen ti, kteri nemaji moznost si Ubuntu stahnout. Kazde zbytecne poslani CD udcerpava z Ubuntu Foundation penize, ktere by se jinak mohly venovat vyvoji nebo propagaci.
Pod tohle se podepisu!

Jere

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #8 kdy: 05 Září 2006, 16:04:48 »
Jo, presne!
Ja se nemuzu zbavit dojmu, ze vetsina lidi si obejdnava CD ne proto, ze si ho nemuzou stahnout, ale proste jen kvuli tomu, ze je zadarmo :/ A to mi docela vadi.

GlidingFLY

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #9 kdy: 05 Září 2006, 16:51:53 »
Já jsem to zrovna dneska testnul. Jednak mně to zajímalo (tedy XFCE) a jednak pro tu informaci o objemu dat.
Mám nainstalováno Gnome "odjakživa". A dneska jsem označil fše potřebné a související s desktopem XFCE (opravdu fše). Jedná se o 56 balíků, které po instalaci zaberou 84MB prostoru na disku. Celkem ke stažení 21MB dat.
Při startupu mohu zvolit zdali chci Gnome či XFCE. Tak mi SneakerXZ a Šupex řekněte voč vám vlastně jde. Opravdu když už si potřebuji nechat něco poslat, rozumná volba je jasná - UBUNTU - a zbytek po síti anebo si to nechat někde stahnout.
Ostatně jen pro vaši informaci je extrémně výhodné instalovat nejdřívě Gnome páč jde o mnohem komplexnější desktop se všemi možnými přehlednými grafickými nastaveními uvnitř systému a jeho správy. Tyto možnosti odlehčený XFCE nemá a vyžaduje pro správu více znalostí a praxe jak a co. Má však tu vlastnost, že sdědí nastavení Gnome (například tiskárny LPD/LPR, jejich ovladače, apod.)
Ovšem musím potvrdit, že pak už práce s XFCE je příjemná zkušenost. Je to svižník a potvrzuji proklamace o něm na téma vhodnosti pro slabší počítadla. I stejná programová výbava má lepší odezvu než v Gnome, měřeno pocity na mém dole uvedeném HW. Tím ovšem vůbec nechci říci, že není vhodný pro rychlá počítadla.
Už se těším na novou verzi XFCE, která už má co nevidět vyjít i pro Ubuntu distribuční repozitáře.
Pouhých 21MB stahnout a jít ;)

Šupex

• Návštěvník
« Odpověď #10 kdy: 05 Září 2006, 18:44:28 »
mi nejde vubec o nic jenom mi to pripadne jako hodne divna vec. tot muj nazor. nekamenovat

Pitris

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #11 kdy: 05 Září 2006, 19:19:27 »
Citace: GlidingFLY
Já jsem to zrovna dneska testnul. Jednak mně to zajímalo (tedy XFCE) a jednak pro tu informaci o objemu dat.
Mám nainstalováno Gnome "odjakživa". A dneska jsem označil fše potřebné a související s desktopem XFCE (opravdu fše). Jedná se o 56 balíků, které po instalaci zaberou 84MB prostoru na disku. Celkem ke stažení 21MB dat.
Při startupu mohu zvolit zdali chci Gnome či XFCE. Tak mi SneakerXZ a Šupex řekněte voč vám vlastně jde. Opravdu když už si potřebuji nechat něco poslat, rozumná volba je jasná - UBUNTU - a zbytek po síti anebo si to nechat někde stahnout.
Ostatně jen pro vaši informaci je extrémně výhodné instalovat nejdřívě Gnome páč jde o mnohem komplexnější desktop se všemi možnými přehlednými grafickými nastaveními uvnitř systému a jeho správy. Tyto možnosti odlehčený XFCE nemá a vyžaduje pro správu více znalostí a praxe jak a co. Má však tu vlastnost, že sdědí nastavení Gnome (například tiskárny LPD/LPR, jejich ovladače, apod.)
Ovšem musím potvrdit, že pak už práce s XFCE je příjemná zkušenost. Je to svižník a potvrzuji proklamace o něm na téma vhodnosti pro slabší počítadla. I stejná programová výbava má lepší odezvu než v Gnome, měřeno pocity na mém dole uvedeném HW. Tím ovšem vůbec nechci říci, že není vhodný pro rychlá počítadla.
Už se těším na novou verzi XFCE, která už má co nevidět vyjít i pro Ubuntu distribuční repozitáře.
Pouhých 21MB stahnout a jít ;)
Ja bych to tak nehrotil. Jak se koukam na ty prispevky, tak se proste jen zamysleli nad tim, proc tam neni xubuntu a edubuntu je... To je vse.
Co se jinak Ubuntu tyce, tak uz jen tim, ze existuje jen CD (o DVD zatim teda nevim) tak je to vylozene distribuce, ktera vyzaduje pripojeni k internetu a to docela slusne. Kdyz jsem jeste pripojeni k netu nemel, tak jsem mel doma jen 2 DVDcka s Debianem a fertyk. Z netu jsem nestahoval nic... Takze ty CDcka vidim spis jen jako "ochutnavku". Ostatne kompletyni distro na jednom cedecku jsem mel naposled s RH7.0 :)

GlidingFLY

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #12 kdy: 05 Září 2006, 19:52:41 »
Však já to taky jako hrocení nemyslel. Šlo mi pouze o to prokázat konkrétními zkušenostmi, že opravdu není nutné mít vše na distribučních CD.
Výhodu mají ti, kteří disponují připojením k internetu, je to trend. Není daleko doba kdy připojení k internetu bude tak samozřejmé jako dneska rádio či televize. A kdybych si mohl dovolit věštbu z křišťálové koule, kterou mám před sebou pod monitorem, tak tam je jasně zobrazena nedaleká budoucnost kdy vše budeme přijímat po síti ;) Viz Lukášovo zkušenosti s MythTV. Vona to už je vlastně současnost.

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
« Odpověď #13 kdy: 05 Září 2006, 20:04:10 »
Jo, presne!
Ja se nemuzu zbavit dojmu, ze vetsina lidi si obejdnava CD ne proto, ze si ho nemuzou stahnout, ale proste jen kvuli tomu, ze je zadarmo :/ A to mi docela vadi.
Myslím, že tě (nemile) potěšám, když ti řeknu, že máš pravdu - půl roku jsem jednoho kámoše překecával na linux, nabízel jsem mu, že mu půjčím dvd (mám doma asi pět dister) ale on si stejně nechal poslat cd (a hned 9 /slovy devět/ cd) a nakonec si stejně nic nenaistaloval, ale aspon mi je dal, tak je teď můžu šířit mezi lidi co si je zaslouží.

LS

• Závislák
« Odpověď #14 kdy: 05 Září 2006, 20:20:29 »
Citace: Pitris
...existuje jen CD (o DVD zatim teda nevim)...
ale samozrejme ze existuje i DVD verze naslapana baliky az k prasknuti: http://cdimage.ubuntu.com/releases/6.06/release/

Pitris

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #15 kdy: 06 Září 2006, 09:02:23 »
Citace: vojtech.t
Jo, presne!
Myslím, že tě (nemile) potěšám, když ti řeknu, že máš pravdu - půl roku jsem jednoho kámoše překecával na linux, nabízel jsem mu, že mu půjčím dvd (mám doma asi pět dister) ale on si stejně nechal poslat cd (a hned 9 /slovy devět/ cd) a nakonec si stejně nic nenaistaloval, ale aspon mi je dal, tak je teď můžu šířit mezi lidi co si je zaslouží.
Nevim proc to posilaji zdarma. Stalila by nejak symbolicka castka...
Chapu nekde asi bude problem s platbou do zahranici...

Pitris

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #16 kdy: 06 Září 2006, 10:02:38 »
Citace: GlidingFLY
Však já to taky jako hrocení nemyslel. Šlo mi pouze o to prokázat konkrétními zkušenostmi, že opravdu není nutné mít vše na distribučních CD.
Výhodu mají ti, kteří disponují připojením k internetu, je to trend. Není daleko doba kdy připojení k internetu bude tak samozřejmé jako dneska rádio či televize. A kdybych si mohl dovolit věštbu z křišťálové koule, kterou mám před sebou pod monitorem, tak tam je jasně zobrazena nedaleká budoucnost kdy vše budeme přijímat po síti ;) Viz Lukášovo zkušenosti s MythTV. Vona to už je vlastně současnost.
Dobre propojeni k internetu jeste zdaleka neni  samozrejmosti, jak by se mohlo zdat. Vy jste z Prahy (ted to prosim neberte jako popud pro flame) dle Vasi hlavicky, tak problem neni i s moznosti vybrat si. Ale ja treba ziji v casti Ostravy, kousek od centra ale bohuzel malinko v doliku a nebylo jednoduche poskytovatele najit. Jak uz jsem psal, nechci vyvolavat flame, chci jen rict, ze to s pripojenim k internetu zdaleka neni tak slavne, jek by se mohlo na prvni pohled zdat. To co je v Praze (a vetsich mestech) samozrejmosti, to je jen par kilometru dale docela tezke scifi. Pokud ma nekdo navic jakesi pitome (a v dnesni dobe i nepochopitelne) FUP (viz. slavny Telecom). Tak si jo rozmysli, jestli si to CDcko stahne. Tim v zadnem pripade neomlouvam lenost nekoho pozadat o stazeni a vypaleni. Ja to tak treba delal v praci.
Ja s Vami v zasade souhlasim, jen mam strach, ze tem proces "internet samozrejmosti" az tak rychly nebude.

GlidingFLY

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #17 kdy: 06 Září 2006, 15:00:05 »
O.K. Pitris, mám s tím určitou vlastní zkušenost když jsem potřeboval nechat zřídit internet na Rané (70km od Prahy). Vím, že sehnat providera v některých regionech není snadné, ale pokud jeden opravdu chce, tak to lze například pomocí CDMA anebo ten bazmek od T-Mobilu my právě vypadl z hlavy. Jo EDGE ;)

Tomáš Linhart

• Návštěvník
« Odpověď #18 kdy: 06 Září 2006, 17:06:47 »
Důvod proč jsem si to objednal je, že kdybych to měl stahovat tak je to 3 x 700 MB plus pokud bych chtěl zkusit eště 64bitové verze. Tak je to 5 x 700 MB což si kuli limitu co mám nemůžu dovolit. Plus mi to příde jako CD takže to nebudu muset vypalovat, ale vždy když to budu potřebovat tak to budu mít. Plus jsem slyšel o nálepkách, který jsou u toho na, které se těšim a dále chci podarovat kamarády, který jsou na tom stejně jako já.

-cp-

• Návštěvník
    • http://www.conpex.com/en/
« Odpověď #19 kdy: 06 Září 2006, 18:57:21 »
Citace: SneakerXZ
Důvod proč jsem si to objednal je, že kdybych to měl stahovat tak je to 3 x 700 MB plus pokud bych chtěl zkusit eště 64bitové verze. Tak je to 5 x 700 MB což si kuli limitu co mám nemůžu dovolit.
To já nechám přes noc běžet počítač, aktivuji si FUP (můj internet provider to umožňuje) a stahuji přes bittorent. Po stažení zase FUP vypnu a datový limit se mi nesníží.

Pitris

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #20 kdy: 06 Září 2006, 19:23:39 »
V nejhorsim pripade to klidne stahnu a poslu Vam to na CDcku postou. Ja FUP nastesti nemam.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.