Já jsem to zrovna dneska testnul. Jednak mně to zajímalo (tedy XFCE) a jednak pro tu informaci o objemu dat.
Mám nainstalováno Gnome "odjakživa". A dneska jsem označil fše potřebné a související s desktopem XFCE (opravdu fše). Jedná se o 56 balíků, které po instalaci zaberou 84MB prostoru na disku. Celkem ke stažení 21MB dat.
Při startupu mohu zvolit zdali chci Gnome či XFCE. Tak mi SneakerXZ a Šupex řekněte voč vám vlastně jde. Opravdu když už si potřebuji nechat něco poslat, rozumná volba je jasná - UBUNTU - a zbytek po síti anebo si to nechat někde stahnout.
Ostatně jen pro vaši informaci je extrémně výhodné instalovat nejdřívě Gnome páč jde o mnohem komplexnější desktop se všemi možnými přehlednými grafickými nastaveními uvnitř systému a jeho správy. Tyto možnosti odlehčený XFCE nemá a vyžaduje pro správu více znalostí a praxe jak a co. Má však tu vlastnost, že sdědí nastavení Gnome (například tiskárny LPD/LPR, jejich ovladače, apod.)
Ovšem musím potvrdit, že pak už práce s XFCE je příjemná zkušenost. Je to svižník a potvrzuji proklamace o něm na téma vhodnosti pro slabší počítadla. I stejná programová výbava má lepší odezvu než v Gnome, měřeno pocity na mém dole uvedeném HW. Tím ovšem vůbec nechci říci, že není vhodný pro rychlá počítadla.
Už se těším na novou verzi XFCE, která už má co nevidět vyjít i pro Ubuntu distribuční repozitáře.
Pouhých 21MB stahnout a jít