Tak som sa aj potešil, že vyšiel Linux, ktorý je "zadarmo" a obsahuje aj propertiálny softwér (hlavne drivery a multimedialne kodeky), ktorý hlavne začiatočníkom (ale aj mne mierne pokročilému) zjednoduší inštaláciu Linuxu. U začiatočníka by som zas povedal, že ho toto distro neodradí hneď na začiatku, ked sa nebude mocť pripojiť na net, alebo ho sklame Xserver a zelenáč čumí celé dva dni do 60Hz monitora a hladá na internete radu ako by si to upravil a ďalší den sa trápi so sudo a konzolou. Ďalší týždeň venuje inštalácii MP3 a ostaných záležitostí.
Dlho som neváhal, stiahol torrent, vpálil iso na RW a šupho nabootovať. Pri bootavní som si najpr zvolil rozdelenie disku. Natiahol sa mi "minilinux" s Gparted, kde som si môj HDD naporcoval. Další boot bol už inštalačný. Musím pochváliť, že na mojom 1Ghz Celerone a 256RAM bol celý systém nainštaloaný za 15 minút! Inštalátor si odomňa popýtal meno, heslo atď. Nasledoval reštart a po ňom klasické prihlásenie sa do KDE, kde :-) som zatukal heslo a ako prvé vyskočilo okno, kde sa dalo nadstavit obrazovka (na výber mnoho frekvencií, rozlíšení a farebnej hĺbky), siet , čas dátom atď. To je inštalácia.
A čo systém? Je to KDE bolo, tam bolo dosť rýchle. Rýchlejšie ako v SuSe (moj dojem). Na lište furt!! blikala ikona označujúca CNR (click n run). Ja by som ju nazval ako obchod s OpenSource :-). To isté aj v menu. všade CNR! Chceš Gimp? Zaplať si a stiahni! Chceš Frozen Bubble? Zaplať!
Distro samozrejme obsahovalo aplikácie asi v takom rozsahu ako Ubuntu. Nastal čas na zmenu. Naštartoval som konzolu, cez apt-get updatoval repozitáre, nainštaloval som si Synaptic. sudo nepožadovalo heslo, ale gksudo pre Synaptic ano. Ale priamo heslo roota (neznáme heslo), ktoré bolo treba zmeniť cez sudo passwd.
Náš zlatý Synaptic obsahoval cez 20 tis. balíčkov. Ako prvé som dal vyhladať CNR a všetko som odisnštaloval. Potom som ho vymazal aj z menu, kde bol odkaz naň v každej sekcii. Tak a jeto! Pekný úhľadný, "neOSS" linux je na svete.
Všetko by bolo fajn, keby... a tým keby bolo to, že vždy po reštarte bol problém s internetom. Pingy na lokálnu Wifi sieť v pohode, ale von ani za boha. Vždy bolo treba znovu zadávať IPčky, SSID a podobne. Neviem v čom bola chyba.
Zhrniem to takto. Keby som bol amík, a rožky si nakupujem tiež cez internet, tak prečo nie aj OSS :-). Ale kedže som tu hen spoza humien, používať CNR mi nikto neprikazuje a ani nezakazuje používať Synaptic. Ďalšia vec na zhrnutie: systém štartuje nehorázne dlho a prekrásne rýchlo sa vypína. Je to v anglickom jazyku s možnosťou nadstavenia si slovenského prostredia.
PLUS: Pekný vzhlad, celkom rýchle KDE, ovládače a kodeky
MINUS: CNR, problémy so sieťou, lokalizácia, a vadilo mi to, že Firefox sa volal LinspireWebBrowser 1.5.0.5
Priamo pod pokličku som nenakúkal. Pristupoval som k tomu ako BFU.
Záver: Mal som ku koncu z neho nie dobrý pocit. Bolo to niečo na spôsob Mrkvosoftu, fakt.
Edit:
Záver2: Po týždni si ho idem znova nainštalovať. Niečo ma na ňom predsa len priťahuje :-)