Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Freespire - ako som si ho vyskúšal  (Přečteno 3915 krát)

vadimo

• Stálý člen
  • **
    • Linux Tips & How to
Freespire - ako som si ho vyskúšal
« kdy: 15 Srpna 2006, 22:59:47 »
Tak som sa aj potešil, že vyšiel Linux, ktorý je "zadarmo" a obsahuje aj propertiálny softwér (hlavne drivery a multimedialne kodeky), ktorý hlavne začiatočníkom (ale aj mne mierne pokročilému) zjednoduší inštaláciu Linuxu. U začiatočníka by som zas povedal, že ho toto distro neodradí hneď na začiatku, ked sa nebude mocť pripojiť na net, alebo ho sklame Xserver a zelenáč čumí celé dva dni do 60Hz monitora a hladá na internete radu ako by si to upravil a ďalší den sa trápi so sudo a konzolou. Ďalší týždeň venuje inštalácii MP3 a ostaných záležitostí.
Dlho som neváhal, stiahol torrent, vpálil iso na RW a šupho nabootovať. Pri bootavní som si najpr zvolil rozdelenie disku. Natiahol sa mi "minilinux" s Gparted, kde som si môj HDD naporcoval. Další boot bol už inštalačný. Musím pochváliť, že na mojom 1Ghz Celerone a 256RAM bol celý systém nainštaloaný za 15 minút! Inštalátor si odomňa popýtal meno, heslo atď. Nasledoval reštart a po ňom klasické prihlásenie sa do KDE, kde :-) som zatukal heslo a ako prvé vyskočilo okno, kde sa dalo nadstavit obrazovka (na výber mnoho frekvencií, rozlíšení a farebnej hĺbky), siet , čas dátom atď. To je inštalácia.
A čo systém? Je to KDE bolo, tam bolo dosť rýchle. Rýchlejšie ako v SuSe (moj dojem). Na lište furt!! blikala ikona označujúca CNR (click n run). Ja by som ju nazval ako obchod s OpenSource :-). To isté aj v menu. všade CNR! Chceš Gimp? Zaplať si a stiahni! Chceš Frozen Bubble? Zaplať!
Distro samozrejme obsahovalo aplikácie asi v takom rozsahu ako Ubuntu. Nastal čas na zmenu. Naštartoval som konzolu, cez apt-get updatoval repozitáre, nainštaloval som si Synaptic. sudo nepožadovalo heslo, ale gksudo pre Synaptic ano. Ale priamo heslo roota (neznáme heslo), ktoré bolo treba zmeniť cez sudo passwd.
Náš zlatý Synaptic obsahoval cez 20 tis. balíčkov. Ako prvé som dal vyhladať CNR a všetko som odisnštaloval. Potom som ho vymazal aj z menu, kde bol odkaz naň v každej sekcii. Tak a jeto! Pekný úhľadný, "neOSS" linux je na svete.
Všetko by bolo fajn, keby... a tým keby bolo to, že vždy po reštarte bol problém s internetom. Pingy na lokálnu Wifi sieť v pohode, ale von ani za boha. Vždy bolo treba znovu zadávať IPčky, SSID a podobne. Neviem v čom bola chyba.
Zhrniem to takto. Keby som bol amík, a rožky si nakupujem tiež cez internet, tak prečo nie aj OSS :-). Ale kedže som tu hen spoza humien, používať CNR mi nikto neprikazuje a ani nezakazuje používať Synaptic. Ďalšia vec na zhrnutie: systém štartuje nehorázne dlho a prekrásne rýchlo sa vypína. Je to  v anglickom jazyku s možnosťou nadstavenia si slovenského prostredia.

PLUS: Pekný vzhlad, celkom rýchle KDE, ovládače a kodeky
MINUS: CNR, problémy so sieťou, lokalizácia, a vadilo mi to, že Firefox sa volal LinspireWebBrowser 1.5.0.5

Priamo pod pokličku som nenakúkal. Pristupoval som k tomu ako BFU.

Záver: Mal som ku koncu z neho nie dobrý pocit. Bolo to niečo na spôsob Mrkvosoftu, fakt.

Edit:
Záver2: Po týždni si ho idem znova nainštalovať. Niečo ma na ňom predsa len priťahuje  :-)
Asus A6M - Ubuntu 7.10
Asus wl500b
IPBOX 200 - na ceste

mia

• Návštěvník
« Odpověď #1 kdy: 16 Srpna 2006, 22:48:13 »
Predovšetkým nie propertiálny ale proprietálny softvér :-) No a teraz už po našom: Freespire jsem si taky vyzkoušel, zatím jako live, a až na tu rychlost náběhu jsem s ním byl spokojený, zdá se mi, že toho umí v základu víc, než Ubuntu. Zdá se mi intuitivnější, v práci i doma používám hlavně Windoze a na Freespire jsem hned byl "jako doma".  Takže jsem ho dal nainstalovat a pohraju si s ním. Jako první odinstaluju CNR, nahodím mc, pak wine a pak se uvidí... UBUNTU mám na druhém stroji, takže můžu porovnat. Zatím u mě vede Freespire, bohužel. Problémy se sítí jsem zatím nezaznamenal, síť mi šlape jak hodinky, neprojevuje se tam ani ta ?chyba? UBUNTU, kdy po připojení se na nasdílený prostředek jiného PC s WIN, se na tomto stroji ve "sledování sítě" objeví asi 40x připojený "prázdný uživatel". Přístup na net mám okamžitě, díky tomu, že mi na routeru běží DHCP server... IMHO Freespire je ideální přestupní stanice pro dosavadní Mrkvosoftí uživatele.
UBUNTU je staré africké slovo, které znamená: "Neumím nakonfigurovat Debian" :-)

LS

• Závislák
    • http://linux.euweb.cz
« Odpověď #2 kdy: 16 Srpna 2006, 22:55:26 »
Citace: vadimo
...na mojom 1Ghz Celerone a 256RAM bol celý systém nainštaloaný za 15 minút!
Prave jsem doinstaloval Ubuntu 6.06.1. Zacal jsem ve 20:37, instalace skoncila ve 20:46. O takove instalaci se Windowsakum muze jen zdat...

mia

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 16 Srpna 2006, 23:00:10 »
Citace: lukas.svoboda
...na mojom 1Ghz Celerone a 256RAM bol celý systém nainštaloaný za 15 minút!
Prave jsem doinstaloval Ubuntu 6.06.1. Zacal jsem ve 20:37, instalace skoncila ve 20:46. O takove instalaci se Windowsakum muze jen zdat...
Instalace UBUNTU je rychlá a jednoduchá, jako Wokna se můžou jít stydět za roh... Nedá mi to, ale trošičku si rýpnu - wokna 98 mám nainstalovaný za dvěapůl minuty (Ghostem) :-)))
UBUNTU je staré africké slovo, které znamená: "Neumím nakonfigurovat Debian" :-)

-cp-

• Návštěvník
    • http://www.conpex.com/en/
« Odpověď #4 kdy: 17 Srpna 2006, 13:06:58 »
Citace: mia
Freespire jsem si taky vyzkoušel, zatím jako live, a až na tu rychlost náběhu jsem s ním byl spokojený, zdá se mi, že toho umí v základu víc, než Ubuntu. Zdá se mi intuitivnější, v práci i doma používám hlavně Windoze a na Freespire jsem hned byl "jako doma".  Takže jsem ho dal nainstalovat a pohraju si s ním. Jako první odinstaluju CNR, nahodím mc, pak wine a pak se uvidí... UBUNTU mám na druhém stroji, takže můžu porovnat. Zatím u mě vede Freespire, bohužel.
A jak je to z aktualizací a bezpečnostními záplatami u Freespire, když se odinstaluje CNR?

vadimo

• Stálý člen
  • **
    • Linux Tips & How to
« Odpověď #5 kdy: 17 Srpna 2006, 19:40:53 »
Synaptic by to mal aktualizáciu zvladnuť. Myslím... Ak nie opravte ma.
Asus A6M - Ubuntu 7.10
Asus wl500b
IPBOX 200 - na ceste

LPK

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #6 kdy: 17 Srpna 2006, 22:46:07 »
no tak jsem ho prubnul dneska a celkem me to potesilo - VSE funguje, krome wine - teda funguje, ale jakmile chci hrat nejakou hru ktera vyzaduje direct X tak se nechytam - mozna neco delam spatne, protoze to same mam i v Ubuntu - Trosku me zezacathu stavalo KDE, jelikoz jsem dlouholety Gnomar, ale da se to pekne prekonfigurovat - jedine co mi teda vadilo byl ten silene dlouhej boot. Jinak perfektni distro se spooooooooustou softu v repozitarich. Zaplat panbu ze je to staveny na Debianu a tak se clovek pomoci APT a Synapticu vpodstate citi jako doma :D
tradiční bordel + Nvidia :-)

mia

• Návštěvník
« Odpověď #7 kdy: 18 Srpna 2006, 18:07:27 »
Synaptic by to mal aktualizáciu zvladnuť. Myslím... Ak nie opravte ma.
sudo apt-get dist-upgrade, teda aspoň mám ten dojem :-) Jinak Freespire je bezva distro, jen na jednom prkně mi nepoznalo zvukovku (Asus A8V, ALC655, normálně ji vidí, ale nezvučí ani když zkouším různý možnosti zvukovýho serveru)

vadimo

• Stálý člen
  • **
    • Linux Tips & How to
« Odpověď #8 kdy: 20 Srpna 2006, 14:27:45 »
Uz som vyriesil problem so sietou. Subor s obsahom DNS serverov resolv.conf mi vobec needitovalo. Tak som si ho skopiroval z Ubuntu a uzamkol iba pre citanie.
Asus A6M - Ubuntu 7.10
Asus wl500b
IPBOX 200 - na ceste

vadimo

• Stálý člen
  • **
    • Linux Tips & How to
« Odpověď #9 kdy: 27 Září 2006, 20:26:53 »
Surfovaním po internete som narazil na reklamu s textom, ktorý obsahoval nápis v angličtine: "Čo chýba Ubuntu?" A pod ním bola veta o DVD a MP3 podpore a pod. Tak som tam klikol a hádajte kde ma to hodilo? Na freespire forum, kde bolo v 3 kratučkých bodoch popísané ako spustiť systém s podporou MP3 a pod. Pod tým boli odkazy, ako sa to robí v iných distrách - Howto manuali. Pod tým ako si užívateľ trhá vlasy. :)

Link: http://wiki.freespire.org/index.php/The_Perfect_Desktop_Linux_OS
Asus A6M - Ubuntu 7.10
Asus wl500b
IPBOX 200 - na ceste

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.