Jaké mám zkušenosti s kubuntu? Veskrze dobré, soustředím se na to, co nefunguje, přesto ho používám zatím nejraději.
Tak:
1. víckrát jsem se přesvědčil, že KDM dělá potíže. Ať už je to načítání, které nepustí dál a ve smyčce se zase vrátí do přihlašovacího dialogu nebo změna velikosti písma u KDM je problém (zapojená TV místo monitoru a písmena jsou pidi, že nejdou přečíst - ve zbytku systému písmo v pohodě zvětšené)
2. problém s obnovovací frekvencí, systém sice zvládne zobrazit vyšší frekvence, ale do příštího startu si je prostě nepamatuje a asi by to šlo vyřešit vytuněním xorgu, ale už se mi s tím prostě nechce hrát, už jsem nad tím strávil dost času a snad to i šlo. Proč - takový věci prostě v dnešní době musí fungovat bezpodmínečně. Jasně, netvrdím, že to nefunguje nikde, ale mělo by to fungovat všude.
3. widgety - super věc, když fungují. (nejde gmail upozorňování na mail, některé se ani nestáhnou, google calendar na vlastní doméně, tohle chápu, je to ve vývoji. device-manager nemá automount, musí se stáhnout nějaký alternativní widget - trestuhodné. No to jsem přehnal, nechci být tak negativně kritický :-) hezký widget je daisy, až bude umět líp přidávat launchery, ještě jsem nenašel widget na počasí, který by mi fungoval s českým městem. Naštěstí existují specialní repozitáře
https://launchpad.net/~samrog131/+archive/ppa kompilovat to je peklo.
4. KDE je použitelné, už i stabilní. Přepínání do jiných relací někdy nefunguje. Vyzkouším brzy opensuse, jak je na tom konkurence. systém notifikací je dost otravný, update-managera taky odinstalovávám, je dobré vypnout pár služeb a odstranit zbytečnosti, pak to vcelku lítá.
5. ted už mám Karmic a je trochu magie dosáhnout splash screenu u bootovaní.
6. Arora??? no budiž, ale proč? stejně každý hned nainstaluje firefox nebo jako já operu.
7. grub2 - zvykneme si, časem se to vychytá, nějaký přínos tam je, lepší editace, grafika... no ...
8. rychlejší start a upstart, to je znatelný pokrok, ale počítač spíš uspávám, tak bych ocenil i pokrok v tomto směru.
9. divně to vidím se správou softwaru, stejně používám aptidute nebo apt-get. tohle má opensuse lépe vyřešený, to je jasná věc, když už musí mít někdo klikátko.
10. ext4 super, reiserfs ?? zfs?? ach jo:-)
11. dost je škoda, že ve výchozí instalaci není nějaký stylový ucelený sjednocený téma, který by tu distribuci charakterizovalo a dalo ji tvář a ducha. viz např opensuse. Nějak mi to kubuntu příjde rozkouskovaný, samé přepínání, téma pro vše možné. Asi to může kazit první dojem. viz např opensuse. Dneska design a značka prodává - bohužel je to tak.
12. nějak se nám to kubuntu rozlézá
killer apps: Amarok, k3b, digikam, opera, vlc, esmska - k těm nemám výhrady, perfektní práce
stále mi bohužel chybí: totalcommander (dolphin místo něj), miranda !!! (kopete), pspad, photoshop - no přes wine to prý už vše jde, ale...
jinak už to používám od Dapper Drake a leccos si dokážu vylepšit a opravit sám. Vývoj je znát, je to lepší a lepší, bylo to horší;) Mohli by přesunout pár vývojářů od gnome - ubuntu týmu ke KDE týmu. To gnome nějak začíná zaostávat a přestává být konkurencí.
No flame, jen seriozně prosím.