Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Jaké máte zkušenosti s Kubuntu?  (Přečteno 8528 krát)

juntas

• Host
Jaké máte zkušenosti s Kubuntu?
« kdy: 16 Října 2009, 10:15:23 »
Kubuntu jsem zkoušel cca před rokem a byl jsem spíš otráven. Špatně nastavená velikost některých oken, vadná dialogová okna.. prostě pro pohyb v OS zásadní překážky.

Když sjem nyní viděl vzhled Ubuntu, rozhodl jsem se zkusit znovu verzi s KDE. Jsem zvyklý, že na Mandrivě je KDE bezchybné... změnilo se v Kubuntu něco k lepšímu? Má smysl je instalovat?

zozo

• Aktivní člen
  • *
  • Mám sestupný tračník plný prejtu
    • Moje virtuálne miesto
Re: Jaké máte zkušenosti s Kubuntu?
« Odpověď #1 kdy: 16 Října 2009, 11:36:06 »
Radku :)

Kubuntu som skusal ked malo KDE 4.2 a zarazili ma graficke bugy, pomalost a navyse ta plazmova somarina networkmanager-plasma sa pripojila akurat tak k drotovej sieti, teraz mam suse 11.2 RC1 a s KDE 4.3 je to omnoho lepsie ako to bolo s Kubuntu.

Neviem, ale ci to nebude novym KDE, ale to mi potom pripada ze od 4.2 do 4.3.5 museli vyvojari riadne zamakat :)

Takze za mna: skusat Kubuntu je strata casu  ;)
last.fm/user/kingzozo

juntas

• Host
« Odpověď #2 kdy: 16 Října 2009, 11:54:50 »
Radku :)

Kubuntu som skusal ked malo KDE 4.2 a zarazili ma graficke bugy, pomalost a navyse ta plazmova somarina networkmanager-plasma sa pripojila akurat tak k drotovej sieti, teraz mam suse 11.2 RC1 a s KDE 4.3 je to omnoho lepsie ako to bolo s Kubuntu.

Neviem, ale ci to nebude novym KDE, ale to mi potom pripada ze od 4.2 do 4.3.5 museli vyvojari riadne zamakat :)

Takze za mna: skusat Kubuntu je strata casu  ;)

Díkec, myslel jsem si, že to tak bude  ::)

Tichus

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #3 kdy: 16 Října 2009, 12:50:36 »
no podle me to tak neni! mam kde 4.3.2 a vse funguje jak ma.

jadd

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #4 kdy: 16 Října 2009, 12:53:27 »
Ubuntu je více zaměřeno na "G" a naopak.
Řadu věcí můžeš ovlivnit i bez toho aby jsi byl programátor  ale bez toho učení to nepůjde ať máš sebe více klikací distribuci !
Aspoň ty pokusy nic nestojí ! ne?

RadekZ

• Návštěvník
    • Kubuntu
« Odpověď #5 kdy: 16 Října 2009, 16:39:28 »
Kubuntu 9.04 s Kde 4.2.2  mám asi tak 14 dní a všechno jede tak jak má. Na žádný problém nebo nedostatek jsem nenarazil. Za vyzkoušení to stojí.
Kubuntu vždy to nejnovější :D
www.kubuntu.cz

Nemec

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #6 kdy: 16 Října 2009, 19:25:07 »
Zkušenosti jsou dobré, Kde se stále vylepšuje.

col_boggy

• Host
« Odpověď #7 kdy: 16 Října 2009, 20:03:09 »
Stejné u mě -

Kubuntu 9.10 beta, téměř flawless (nepočítaje neschopnost zapamatovat si rozlišení monitoru po startu, ale to mi dělalo i opensuse - viníkem je zřejmě Catalyst). Na AcerOne s vypnutými efekty v lecčem rychlejší, než XPčka.

Debian Squeeze - rychlé a dokonale stabilní.

min25

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #8 kdy: 16 Října 2009, 21:54:44 »
Jak jsem zmiňoval tady http://forum.ubuntu.cz/index.php/topic,39832.50.html zkušenosti jsou přímo hrozné. Hlavně ta nestabilita ???

ZdenoTN

• Návštěvník
« Odpověď #9 kdy: 21 Října 2009, 21:58:03 »
Mám Kubuntu 8.10, Kde 4.2.2 a zatím jsem žádnou nestabilitu nezjistil  ;), vše jde jak potřebuji a chci.
Problémy se najdou v každého pracovním prostředí.
Diskuse na téma Gnome vs. KDE a jiné jim podobné jsou jen zoufalým výkřikem do tmy.

http://cs.wiktionary.org/wiki/ortodoxní

Kdo chce psa bít, ten si hůl najde.

juntas1

• Návštěvník
« Odpověď #10 kdy: 22 Října 2009, 07:57:34 »
Mám Kubuntu 8.10, Kde 4.2.2 a zatím jsem žádnou nestabilitu nezjistil  ;), vše jde jak potřebuji a chci.
Problémy se najdou v každého pracovním prostředí.
Diskuse na téma Gnome vs. KDE a jiné jim podobné jsou jen zoufalým výkřikem do tmy.

http://cs.wiktionary.org/wiki/ortodoxní

Kdo chce psa bít, ten si hůl najde.

Tss, tak nevím.. možná jsem zkoušel verzi 8.04, kde mohla být nižší verze KDE - ovšem to se mi nazlobilo požehnaně  :) Možná novou verzi přecejen vyzkouším, zase až tak moc času to nezabere.

Vitaa

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #11 kdy: 22 Října 2009, 14:26:30 »
Nevím proč nejdřív rýpeš, Juntasi, pak jak z toho máš následky, pak brečíš, jakmile můžeš zase psát, tak 2 thready v pohodě a v dalších zase flame?
Povšimni si, Juntas, že když se někdo na něco slušně zeptá, tak je mu to slušně zodpovězeno, kromě lidí, kteří jsou od prvních příspěvků vulgární nebo rýpaví apod. Lidi co tu radí jsou lidé, kteří se v zásadě snaží pomoct začátečníkům. Každý radí jen pokud zná odpověď nebo se alespoň snaží deduktivní metodou s problémem pomoci.
Každému je snad jasné, že linux není pro každého a pokud se ti nepodařilo ho správně nastavit a nevíš co s tím, tak je chyba u tebe, vem gparted livecd, smaž linuxové oddíly a zůstaň u windows, je to jen tvoje svobodná volba a není třeba se snažit o nějaký nesmyslný flame.

K tomu Kubuntu..: u nic jde vidět, že ubunta jsou zaměřena na "svoje" gnome a kde se moc nevěnují. Pokud chceš opravdu vyzkoušet vylazené KDE, ať 3.5.10 nebo KDE4, tak zkus debian, opensuse nebo jiná distra.. Kubunta sice KDE mají, ale jsou na tom hůře než jiná distra..
Intel Core i3-3220, AMD Radeon HD 7770, 8GB RAM - Arch Linux - KDE 4.12

juntas1

• Návštěvník
« Odpověď #12 kdy: 22 Října 2009, 14:35:37 »
K tomu Kubuntu..: u nic jde vidět, že ubunta jsou zaměřena na "svoje" gnome a kde se moc nevěnují. Pokud chceš opravdu vyzkoušet vylazené KDE, ať 3.5.10 nebo KDE4, tak zkus debian, opensuse nebo jiná distra.. Kubunta sice KDE mají, ale jsou na tom hůře než jiná distra..

Ok, díky. Možná se vrhnu na Opensuse.. to jsem ještě pořádně nezkoušel. Zatím jsem na nejnovější distro četl víceméně kladné reakce. O Debianu jsem se zase doslech, že je pro novější uživatele "hůře strvitelné" (i když si neumím představit jakým způsobem), proto bych se do něj moc nepouštěl. Kubuntu je každopádně škoda, pokud by bylo pěkndě doladěné, asi bych neváhal si jej nechat natrvalo

wlado

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #13 kdy: 22 Října 2009, 14:56:59 »
Kubuntu je celkem v pohodě, jen nemá tolik klikátek jako u bunta a vychytávky co stejně hned odstraňuji (viz uchylná notifikace), defakto to je holé KDE, jak ho udělal KDE tým, jen doporučuji si tam nainstalovat klasický synaptic. Problémy v kubuntu jsou defakto ty samé jako u jiných dister - je to prostě KDEčkem, občas tam něco spadne nebo nechodí tak jak má (příkladem buď třeba kopete a jabber - v opensuse ta samá chyba) , ale jinak 4.2.3 je už hodně použitelná. Na druhou stranu zmiňované  OpenSuSE je na tom velice slušně co se KDE desktopu týče a Mandrivu nemám rád (tj bordel). Chce to prostě testnout.
     Výhodou kubuntu je, že když vyjde nová verze KDE, tak je během chvíli k dispozici pro kubuntu, v opensuse co vím, v tom dělají s těmi jejich repozitáři pěkný bordel.

PS: KDEčko je hezké a v gnome se pracuje taky dobře  :D
Kubuntu 10.04 (KDE 4.4.3)
Zkuste GO, nejstarší dokonalou deskovou hru na světě...  třeba na http://www.gokgs.com/
vše o go zde http://www.goweb.cz/

qUAKER

• Host
« Odpověď #14 kdy: 22 Října 2009, 15:24:28 »

Ok, díky. Možná se vrhnu na Opensuse.. to jsem ještě pořádně nezkoušel. Zatím jsem na nejnovější distro četl víceméně kladné reakce. O Debianu jsem se zase doslech, že je pro novější uživatele "hůře strvitelné" (i když si neumím představit jakým způsobem), proto bych se do něj moc nepouštěl. Kubuntu je každopádně škoda, pokud by bylo pěkndě doladěné, asi bych neváhal si jej nechat natrvalo

debian je stravitelný i pro uživatele, kteří se na ubuntu nebo na něčem jiném naučili aspoň použít apt-get.. až si přes něj totiž doinstaluješ Synaptic, tak už je vše pohoda a v repozitářích najdeš klikátka na všechno..

problém je zde ten, že nemá klikátka v základní instalaci, ale v repozitářích.

Marek_

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #15 kdy: 22 Října 2009, 20:56:51 »
Jaké mám zkušenosti s kubuntu? Veskrze dobré, soustředím se na to, co nefunguje, přesto ho používám zatím nejraději.

Tak:
1. víckrát jsem se přesvědčil, že KDM dělá potíže. Ať už je to načítání, které nepustí dál a ve smyčce se zase vrátí do přihlašovacího dialogu nebo změna velikosti písma u KDM je problém (zapojená TV místo monitoru a písmena jsou pidi, že nejdou přečíst - ve zbytku systému písmo v pohodě zvětšené)

2. problém s obnovovací frekvencí, systém sice zvládne zobrazit vyšší frekvence, ale do příštího startu si je prostě nepamatuje a asi by to šlo vyřešit vytuněním xorgu, ale už se mi s tím prostě nechce hrát, už jsem nad tím strávil dost času a snad to i šlo. Proč - takový věci prostě v dnešní době musí fungovat bezpodmínečně. Jasně, netvrdím, že to nefunguje nikde, ale mělo by to fungovat všude.

3. widgety - super věc, když fungují. (nejde gmail upozorňování na mail, některé se ani nestáhnou, google calendar na vlastní doméně, tohle chápu, je to ve vývoji. device-manager nemá automount, musí se stáhnout nějaký alternativní widget - trestuhodné. No to jsem přehnal, nechci být tak negativně kritický :-) hezký widget je daisy, až bude umět líp přidávat launchery, ještě jsem nenašel widget na počasí, který by mi fungoval s českým městem. Naštěstí existují specialní repozitáře https://launchpad.net/~samrog131/+archive/ppa kompilovat to je peklo.

4. KDE je použitelné, už i stabilní. Přepínání do jiných relací někdy nefunguje. Vyzkouším brzy opensuse, jak je na tom konkurence. systém notifikací je dost otravný, update-managera taky odinstalovávám, je dobré vypnout pár služeb a odstranit zbytečnosti, pak to vcelku lítá.

5. ted už mám Karmic a je trochu magie dosáhnout splash screenu u bootovaní.

6. Arora??? no budiž, ale proč? stejně každý hned nainstaluje firefox nebo jako já operu.

7. grub2 - zvykneme si, časem se to vychytá, nějaký přínos tam je, lepší editace, grafika... no ...

8. rychlejší start a upstart, to je znatelný pokrok, ale počítač spíš uspávám, tak bych ocenil i pokrok v tomto směru.

9. divně to vidím se správou softwaru, stejně používám aptidute nebo apt-get. tohle má opensuse lépe vyřešený, to je jasná věc, když už musí mít někdo klikátko.

10. ext4 super, reiserfs ?? zfs?? ach jo:-)

11. dost je škoda, že ve výchozí instalaci není nějaký stylový ucelený sjednocený téma, který by tu distribuci charakterizovalo a dalo ji tvář a ducha. viz např opensuse. Nějak mi to kubuntu příjde rozkouskovaný, samé přepínání, téma pro vše možné. Asi to může kazit první dojem. viz např opensuse. Dneska design a značka prodává - bohužel je to tak.

12. nějak se nám to kubuntu rozlézá

killer apps: Amarok, k3b, digikam, opera, vlc, esmska - k těm nemám výhrady, perfektní práce

stále mi bohužel chybí: totalcommander (dolphin místo něj), miranda !!! (kopete), pspad, photoshop - no přes wine to prý už vše jde, ale...

jinak už to používám od Dapper Drake a leccos si dokážu vylepšit a opravit sám. Vývoj je znát, je to lepší a lepší, bylo to horší;) Mohli by přesunout pár vývojářů od gnome - ubuntu týmu ke KDE týmu. To gnome nějak začíná zaostávat a přestává být konkurencí.

No flame, jen seriozně prosím.
openSUSE 13.1
Opera 12 - ano, stale

airlive

• Závislák
  • Linux User: 479151.
« Odpověď #16 kdy: 22 Října 2009, 21:00:38 »
Trochu OT ale: pokud chceš pěkný KDE 4,tak nebudu mluvit o KUBUNTU ale třeba nové Gentoo 10 na KDE 4.3.1 vypadá dost good dnes to testuju  ;)
« Poslední změna: 22 Října 2009, 21:02:22 od airlive »
openSUSE Leap 15.1
Vivaldi: King of Browsers.
"Tón, kterým se hovoří v linuxových skupinách, je tvrdý, ale srdečný..."

pivik

• Host
« Odpověď #17 kdy: 22 Října 2009, 21:09:21 »
debian je stravitelný i pro uživatele, kteří se na ubuntu nebo na něčem jiném naučili aspoň použít apt-get.. až si přes něj totiž doinstaluješ Synaptic, tak už je vše pohoda a v repozitářích najdeš klikátka na všechno..

S tím nemůžu souhlasit, protože když se Debian instaluje z CD a zvolí se instalace Grafického prostředí a Standardní systémové nástroje (myslím že se to tak jmenuje) tak je Debian vybaven srovnatelně jako Ubuntu. Ovšem kromě klikátka na instalaci ovladačů GK. Ty se musí nainstalovat ručně.

Marek_

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #18 kdy: 22 Října 2009, 21:12:01 »
Trochu OT ale: pokud chceš pěkný KDE 4,tak nebudu mluvit o KUBUNTU ale třeba nové Gentoo 10 na KDE 4.3.1 vypadá dost good dnes to testuju  ;)
hm, nebo sabayon teď vyšel nějakej novej ;)  ale tady se to mělo týkat kubuntu, tak se toho držme :D
openSUSE 13.1
Opera 12 - ano, stale

airlive

• Závislák
  • Linux User: 479151.
« Odpověď #19 kdy: 22 Října 2009, 21:20:42 »
hm, nebo sabayon teď vyšel nějakej novej ;)  ale tady se to mělo týkat kubuntu, tak se toho držme :D
Jo,jo Sabayon 5,mel sem ho minuly tyden  v testu :D
openSUSE Leap 15.1
Vivaldi: King of Browsers.
"Tón, kterým se hovoří v linuxových skupinách, je tvrdý, ale srdečný..."

Pavel Půlpán

« Odpověď #20 kdy: 22 Října 2009, 22:45:19 »
Technická? Kolik je v tom nastrkanejch zhovadilostí navíc? Myšleno... vyhovoval by mi spíš systém, který by krom základních nástrojů obsahoval jen a pouze desktopový prostředí a aplikace s ním svázaný. Žádnej mix všeho možnýho, žádnej Firefox bo OpenOffice v KDE.

Vitaa

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #21 kdy: 22 Října 2009, 23:00:26 »
právě proto jsem při instalaci debianu nainstaloval pouze základní systém a pak jen balík kde-minimal..  :)
Intel Core i3-3220, AMD Radeon HD 7770, 8GB RAM - Arch Linux - KDE 4.12

qUAKER

• Host
« Odpověď #22 kdy: 23 Října 2009, 14:03:48 »

S tím nemůžu souhlasit, protože když se Debian instaluje z CD a zvolí se instalace Grafického prostředí a Standardní systémové nástroje (myslím že se to tak jmenuje) tak je Debian vybaven srovnatelně jako Ubuntu. Ovšem kromě klikátka na instalaci ovladačů GK. Ty se musí nainstalovat ručně.

to já nevím. já z CDčka neinstaluju. Instaluju vždycky přes debootstrap jen části, co potřebuju. :)

col_boggy

• Host
« Odpověď #23 kdy: 23 Října 2009, 15:21:43 »
..třeba si BBM udělal 9 duplicitních účtů, aby se mi mohl pomstít za to, že jsem chtěl zbytečně zavřít thread ;D (je ale fakt, že jsem to plácl trochu zbytečně.)

Pavel Půlpán

« Odpověď #24 kdy: 23 Října 2009, 15:27:46 »
To by Ntz nebavilo... spíš by si na to napsal skript! :D

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.