Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Optimalizace initrd.img  (Přečteno 1846 krát)

NoWin

• Host
Optimalizace initrd.img
« kdy: 31 Října 2009, 16:44:52 »
Existuje nějakej prográmek umožňující vysekání nepotřebných ovladačů z initrd.img?
Už se mi podařilo tenhle soubor rozkuchat- je to archiv CPIO zabalenej v GZIPu (není to zbyečný? Proč to není jen archiv CPIO?) a tam jsem právě našel spoustu ovladačů, který můj stroj nepotřebuje. Bohužel nevím, jestli je můžu jednoduše odstranit a zpátky to zabalit, nebo jestli je nutnej složitější postup. Radši bych ale nějakej program a je jedno, jestli to bude texťák, nebo klikátko.
A za další- existuje nějakej příkaz, pomocí nějž zjistím, který ovladače používám a který ne?

Předem díky!

Pavel Půlpán

Re: Optimalizace initrd.img
« Odpověď #1 kdy: 31 Října 2009, 16:51:12 »
V expertním režimu instalace Debianu je možnost vygenerování cíleného a obecného ramdisku, takže je na to určitě nějaká fičura. Víc nevím, nepovím. ;)

NoWin

• Host
« Odpověď #2 kdy: 31 Října 2009, 17:09:20 »
V expertním režimu instalace Debianu je možnost vygenerování cíleného a obecného ramdisku, takže je na to určitě nějaká fičura. Víc nevím, nepovím. ;)
Díky Pavle, to vím, ale na obrazu instalačního CD byla tuším v expertní instalaci chyba, po instalaci mi nešel GRUB (selhalo spuštění update-grub, ačkoliv v n00bovský instalaci to bylo bez problému) a pak jsem zjistil, že tam nemám žádnýho uživatele a root měl neznámý heslo, grafická instalace nešla vůbec, šla jen textová, n00bovská instalace byla ale v pořádku (ale sralo mně to, chtěl jsem si nastavit takovejch věcí...).
Zkoušel jsem googlit, ale žádnou pořádnou odpověď jsem nenašel.
Chci to z toho důvodu, že se snažím ze systému vysekat všechno nepotřebný. Začal jsem s odstraněním nepotřebných balíků (bylo jich cca 200, na Ubuntu skoro 500), vypnul jsem spouštění nepotřebných procesů a virtuálních konzolí (po startu si můj Sid s GNOME vezme z RAM 86MiB!), ještě si zkompiluju kernel a bude to dokonalý!
« Poslední změna: 31 Října 2009, 17:11:51 od Roman Horník »

Pavel Půlpán

« Odpověď #3 kdy: 31 Října 2009, 17:19:40 »
86MB je fakt hrůza! Šel bych ještě níž, klidně i za cenu destabilizace systému. 8)

PS: Jinak neuvažoval jsi spíš o distru, který má možnosti optimalizace jako jednu z hlavních vlastností? Lepší než se babrat s vysekávání balíků tak je radši během instalace vůbec neinstalovat.

NoWin

• Host
« Odpověď #4 kdy: 31 Října 2009, 17:23:40 »
86MB je fakt hrůza! Šel bych ještě níž, klidně i za cenu destabilizace systému. 8)
Kušuj, pašíku! Bububuntu mi obvykle sežralo (po optimalizaci) o 100MiB víc!  :P Tak schválně- kolik si Tvůj Deb vezme? :)

Pavel Půlpán

« Odpověď #5 kdy: 31 Října 2009, 17:52:36 »
Můj co? :D Jo už chápu, mé Gentoo zrovna žere 996MB. KDE 4.3.1, aktivovanej sémantickej desktop (což je luxusní žíravina), spuštěnej Amarok, Konqueror, Kontact atd. Že to žere skoro giga paměti mě moc netrápí, je to to poslední, co mě limituje. :D

NoWin

• Host
« Odpověď #6 kdy: 31 Října 2009, 18:05:07 »
Můj co? :D Jo už chápu, mé Gentoo zrovna žere 996MB. KDE 4.3.1, aktivovanej sémantickej desktop (což je luxusní žíravina), spuštěnej Amarok, Konqueror, Kontact atd. Že to žere skoro giga paměti mě moc netrápí, je to to poslední, co mě limituje. :D
Jo Ty máš Gentoo! Aha, mně paměť dost limituje, mám jen 2GiB RAM a když dělám grafiku (zejména panoramata, který maj i přes 100MPx), potřebuju prostě co nejvíc volný paměti ;).
Můj osobní názor na KDE4 tady radši psát nebudu, nechci rozpoutávat flame  ;D.

Pavel Půlpán

« Odpověď #7 kdy: 31 Října 2009, 18:13:43 »
Můj osobní názor na KDE4 tady radši psát nebudu, nechci rozpoutávat flame  ;D.
Máš recht, radši to sem nepiš. Duševně choří jedinci by to nemuseli vydejchat. ;)

Yontalcar

• Stálý člen
  • **
  • Semper fidelis
« Odpověď #8 kdy: 31 Října 2009, 18:35:20 »
Už se mi podařilo tenhle soubor rozkuchat- je to archiv CPIO zabalenej v GZIPu (není to zbyečný? Proč to není jen archiv CPIO?)
není to zbytečný - CPIO je podobně jako tar nezkomprimovaný: http://en.wikipedia.org/wiki/CPIO#cpio_archive
ale můžeš to místo gzip zkusit zkomprimovat pomocí lzma (pokud máš kernel >= 2.6.30)

Bohužel nevím, jestli je můžu jednoduše odstranit a zpátky to zabalit, nebo jestli je nutnej složitější postup. Radši bych ale nějakej program a je jedno, jestli to bude texťák, nebo klikátko.
Kód: [Vybrat]
editor/etc/initramfs-tools/initramfs.conf
A za další- existuje nějakej příkaz, pomocí nějž zjistím, který ovladače používám a který ne?
lspci -k
lshw
hwinfo
ale asi myslíš
lsmod
NB: ASUS X53U - AMD Brazos E450; Debian GNU/Linux Sid amd64 (KDE 4.14)
Jen dvě věci jsou nekonečné - vesmír a lidská hloupost. Tím prvním si ovšem nejsem tak jist. - Albert Einstein

NoWin

• Host
« Odpověď #9 kdy: 31 Října 2009, 19:36:14 »
Už se mi podařilo tenhle soubor rozkuchat- je to archiv CPIO zabalenej v GZIPu (není to zbyečný? Proč to není jen archiv CPIO?)
není to zbytečný - CPIO je podobně jako tar nezkomprimovaný: http://en.wikipedia.org/wiki/CPIO#cpio_archive
ale můžeš to místo gzip zkusit zkomprimovat pomocí lzma (pokud máš kernel >= 2.6.30)

Bohužel nevím, jestli je můžu jednoduše odstranit a zpátky to zabalit, nebo jestli je nutnej složitější postup. Radši bych ale nějakej program a je jedno, jestli to bude texťák, nebo klikátko.
editor/etc/initramfs-tools/initramfs.conf
lspci -k
lshw
hwinfo
ale asi myslíš
lsmod
Díky!

1) Proč se tedy na to používá CPIO? Jeho rozbalení taky zabere trochu času, ne?

2) Moc toho tam není, nejsou tam žádný ovladače, pravděpodobně se do initrd.img dostávaj z kernelu. Zkusím tedy kernel zkompilovat a uvidí se.

3) Pár modulů jádra jsem odstranil pomocí rmmod, ale potřebuju taky odstranit i desítky ovladačů, ale jak už jsem psal, můžu je nepovolit při kompilaci.

Pavel Půlpán

« Odpověď #10 kdy: 31 Října 2009, 19:38:06 »
Když si budeš jádro kompilovat... růčo fůčo a ne po debianovsku, ani žádnej ramdisk potřebovat nebudeš. ;)

Yontalcar

• Stálý člen
  • **
  • Semper fidelis
« Odpověď #11 kdy: 31 Října 2009, 20:12:39 »
1) Proč se tedy na to používá CPIO? Jeho rozbalení taky zabere trochu času, ne?
2) Moc toho tam není, nejsou tam žádný ovladače, pravděpodobně se do initrd.img dostávaj z kernelu. Zkusím tedy kernel zkompilovat a uvidí se.
3) Pár modulů jádra jsem odstranil pomocí rmmod, ale potřebuju taky odstranit i desítky ovladačů, ale jak už jsem psal, můžu je nepovolit při kompilaci.
ad 1) a jak jinak bys to chtěl dělat? Pomocí cpio se to dostane do archivu a pomocí gzip (příp. bzip2 nebo lzma) se to zkomprimuje - stejný postup jako u tar
ad 2) a tohle je co?
# MODULES: [ most | netboot | dep | list ]
#
# most - Add all framebuffer, acpi, filesystem, and harddrive drivers.
#
# dep - Try and guess which modules to load.
#
# netboot - Add the base modules, network modules, but skip block devices.
#
# list - Only include modules from the 'additional modules' list
#

MODULES=most

Když si budeš jádro kompilovat... růčo fůčo a ne po debianovsku, ani žádnej ramdisk potřebovat nebudeš. ;)
odkdy kompilace kernelu podebianovsku implikuje initrd?
NB: ASUS X53U - AMD Brazos E450; Debian GNU/Linux Sid amd64 (KDE 4.14)
Jen dvě věci jsou nekonečné - vesmír a lidská hloupost. Tím prvním si ovšem nejsem tak jist. - Albert Einstein

Pavel Půlpán

« Odpověď #12 kdy: 31 Října 2009, 20:45:44 »
Neimplikuje, ale v naprosté většině oficiálních i neoficiálních debiáních howto&faq [1][2][3] je generování ramdisku uvedeno jako výchozí volba. Toď vše. ;)
« Poslední změna: 31 Října 2009, 20:48:23 od Pavel Půlpán »

NoWin

• Host
« Odpověď #13 kdy: 01 Listopadu 2009, 22:39:52 »
No, zatím toho nechám, z jádra jsem toho mrtě vysekal (a všechno mi funguje), konečně jsem se rozhejbal k instalaci nVidia ovladače (190.42), což se povedlo.

Všem zúčastněným díky!

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.