Teraz niesom pri ubuntu ale zda sa mi ze spustanie suborov by povolene nemalo byt. Skupina a ostatny by mali mat len moznost citat subory.
Já mám zas dojem, že jsou nastavena práva 755, takže číst i spouštět se dá, ale zapisovat nejde..
Ale k dotazu..Podle mě kdyby to bylo defaultně zamítnuté, tak se zase najde někdo, kdo se bude ptát na opak problému...někomu vyhovuje, aby ten přístup měl, někomu zas ne..na opačný problém by se mohlo alibisticky odpovědět "z bezpečnostních důvodů"...Vývojáři prostě asi usoudili, že většina lidí přístup tohoto druhu spíš ocení. A kdo chce mít klid, tak si už zjistí, jak se ostatním znepřístupnit
Jinak ve win 7 i Vistách je taky defaultně nastaveno, že při sdílení souborů se bude dotazovat na heslo, "z bezepčnostních důvodů" myšlenka asi dobrá, ale taky jsem nadával jak špaček, než jsem se doklikal k tomu, abych to zrušil...a já osobně bych taky ocenil spíš, aby to v defaultu bylo jako ve win XP - bez hesla - a kdo chtěl, tak si tam heslo nastavil...
Asi vývojáři jednají na základě nějakého průzkumu nebo jednoduše střílí od boku :-)