Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Přístupová práva k domovským složkám na /home  (Přečteno 1134 krát)

Indy-cz

• Návštěvník
Přístupová práva k domovským složkám na /home
« kdy: 05 Května 2010, 22:32:01 »
Měl bych otázku spíše k filosofii přístupových práv k složkám a souborům v Ubuntu. Proč je defaultně v Ubuntu nastaven ostatním přístup (procházení složek, spouštění souborů) do domovských složek jednotlivých uživatelů systému ? Doufám že teď neplácám, ale instaloval jsem Ubuntu na dvou počítačích a na obouch se defaultně nastavil tento stav.

Osobně jsem si myslel že účelem vzniku uživatelů v systému je, že více lidí sdílí práci na jednom počítači aniž by ostatní i jen viděli moji práci pokud jim to neumožním. Existuje nějaké vysvětlení nebo to prostě tak je ?? Díky za odpovědi

arrange

• Závislák
  • "jdu s hlavou vztyčenou..."
Re: Přístupová práva k domovským složkám na /home
« Odpověď #1 kdy: 05 Května 2010, 23:53:32 »
Přidávám se - to by mě taky zajímalo. Ne jak to obejít, ale proč je to výchozí nastavení.
http://www.openstreetmap.org - mapy celého světa "wiki style"

TIBOR

• Závislák
  • Som uzivatel linuxovej distribucie, som linuxak?
« Odpověď #2 kdy: 06 Května 2010, 08:01:45 »
Teraz niesom pri ubuntu ale zda sa mi ze spustanie suborov by povolene nemalo byt. Skupina a ostatny by mali mat len moznost citat subory.
Lenovo Ideapad Slim 5 Ubuntu Mate 24.04 FF 64bit.
HP Laptop 17-ca1xxx Ubuntu Mate 24.04 FF 64bit.
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.(V dokumente Revolution OS)

On

• Stálý člen
  • **
    • Operační systémy
« Odpověď #3 kdy: 06 Května 2010, 08:25:50 »
Teraz niesom pri ubuntu ale zda sa mi ze spustanie suborov by povolene nemalo byt. Skupina a ostatny by mali mat len moznost citat subory.
Já mám zas dojem, že jsou nastavena práva 755, takže číst i spouštět se dá, ale zapisovat nejde..

Ale k dotazu..Podle mě kdyby to bylo defaultně zamítnuté, tak se zase najde někdo, kdo se bude ptát na opak problému...někomu vyhovuje, aby ten přístup měl, někomu zas ne..na opačný problém by se mohlo alibisticky odpovědět "z bezpečnostních důvodů"...Vývojáři prostě asi usoudili, že většina lidí přístup tohoto druhu spíš ocení. A kdo chce mít klid, tak si už zjistí, jak se ostatním znepřístupnit

Jinak ve win 7 i Vistách je taky defaultně nastaveno, že při sdílení souborů se bude dotazovat na heslo, "z bezepčnostních důvodů" myšlenka asi dobrá, ale taky jsem nadával jak špaček, než jsem se doklikal k tomu, abych to zrušil...a já osobně bych taky ocenil spíš, aby to v defaultu bylo jako ve win XP - bez hesla - a kdo chtěl, tak si tam heslo nastavil...

Asi vývojáři jednají na základě nějakého průzkumu nebo jednoduše střílí od boku :-)
Asus M2A-VM HDMI, Athlon 64 X2 4800+, 4GB DDR2/800Mhz,Powercolor HD 2600 XT, Ubuntu 10.10
Být posledním nevadí, ale nikdy nesmíte být poslední dvakrát po sobě - Iacocca

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.