Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Nefunguje zvuk 5.1  (Přečteno 5205 krát)

FreeMan3109

• Návštěvník
Nefunguje zvuk 5.1
« kdy: 14 Května 2010, 13:26:10 »
Ahoj, mám problém se zvukem a potřeboval bych radu. Zkoušel jsem i postup na wiki, ale nic z toho mi nefunguje.

Mám repro 5.1 zapojené do integrované zvukovky společně se sluchátky a mikrofonem. Zvukovka má klasicky 3x jack + 2 další vyvedené ze základní desky. V Ubuntu 10.04 jsem zkoušel v nastavení zvuku přepínat mezi různým nastavením a u žádného mi nehraje subwoofer. Když dám 5.1, tak dostanu zvuk ze všech reproduktorů kromě subwooferu. Zkoušel jsem to na mp3 ve vestavěném přehrávači a další jsem zkoušel v audacious. Ani po přepnutí 5.1 v přehrávači nedostanu ze subwooferu žádný zvuk. Podle wiki jsem zkoušel ten návod na úpravu konfigu pokud nehraje subwoofer, ale ani to nepomohlo.

Pokud chcete nějaké další info nebo výpis příkazu a konfig, tak neni problém jenom přesně takhle nevím co všechno sem mám vypsat.

Ještě napíšu, že je to zkoušeno na čistou instalaci Ubuntu 10.04 a doinstalován byl pouze MC a Audacious + podpora mp3 formátu. Zkoušel jsem to rozchodit už ve Fedora 12, ale ani tam se mi to nepodařilo a to ani úpravou konfigu kde se změní počet kanálů z 2 na 6.

Edit: Když v nastavení zvuku zvýším hlasitost subwooferu, tak zvuk začne trochu prskat a je slyšet, že to co má hrát subwoofer jde jakoby do všech repráků, ale subwoofer nehraje nic.
« Poslední změna: 14 Května 2010, 13:54:17 od FreeMan3109 »

cmudik

• Aktivní člen
  • *
Re: Nefunguje zvuk 5.1
« Odpověď #1 kdy: 14 Května 2010, 13:55:04 »
V terminálu

Kód: [Vybrat]
alsamixer
Některý volby jsou potlačený, pohraj si s tím (klávesa m funguje jako mute - unmute).

Zašli výpis

aplay -l

FreeMan3109

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 14 Května 2010, 14:31:34 »
freeman@freeman-pc:~$ aplay -l
**** Seznam PLAYBACK Hardwarových zařízení ****
karta 0: ICH5 [Intel ICH5], zařízení 0: Intel ICH [Intel ICH5]
  Podzařízení: 0/1
  Podzařízení #0: subdevice #0
karta 0: ICH5 [Intel ICH5], zařízení 4: Intel ICH - IEC958 [Intel ICH5 - IEC958]
  Podzařízení: 1/1
  Podzařízení #0: subdevice #0

Vyzkoušel jsem alsamixer a už mi hraje všechno byl tam špatně nastavenej surround. Hrálo to nějak divně, ale to už jsem podle toho nějak nastavil ještě si s tím trošku pohraju. Problém je ale v tom, že teď ten zvuk je takovej divnej. Občas v něm trochu píská a šumí. Když si trochu pohraju s tim alsamixerem, tak se to dá trochu poladit, ale já přesně nevim jak co má bejt nastavený nebo co je na sobě závislý aby to hrálo čistě.

cmudik

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #3 kdy: 14 Května 2010, 14:52:56 »
To pískání mi zase dělalo pulseaudio, když jsem v alsamixeru nastavil různý úrovně pro front, rear atd... Takže zkus doinstalovat pavucontrol, a tam ty táhla srovnej na stejnou hlasitost. Snad ti to pomůže.

FreeMan3109

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 14 Května 2010, 15:18:14 »
Ne ani pavucontrol nefunguje. Když je všechny zamknu a tahám společně, tak slyším jak se postupně zesilujou zadní a pak přední. Nejde to souměrně všechno a to samí, když v horním panelu použiju ovládání hlasitosti, tak od 0-100% napřed jdou zadky a když jsem zhruba v půlce tak potom se zesilujou předky až do hlasitosti, kdy už zadky vůbec neslyšim. Tam je nějakej problém, že to neovládá celkovou hlasitost, ale hejbe to s jednotlivým kanálem. To pískání se projevuje i při tahání všech kanálů najednou někdy víc někdy míň podle toho jak s tim hejbu.
« Poslední změna: 14 Května 2010, 15:21:35 od FreeMan3109 »

cmudik

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #5 kdy: 14 Května 2010, 15:50:34 »
No jsem v koncích, ještě vyzkoušej, jestli máš správně namapovaný kanály

speaker-test -Dplug:surround51 -c6 -l1 -twav
Moje integrovaná zvukovka je měla prohozený... A pak si ještě vzpomínam, že pískání na ní způsobovalo pokud jsem měl v alsamixeru nastavený příliš vysoký hodnoty u Master a PCM. Pak jsem si koupil zvukovku za 200, co má slušnou podporu v linuxu, a bez problémů.

FreeMan3109

• Návštěvník
« Odpověď #6 kdy: 15 Května 2010, 14:38:45 »
No tak kanály jsou špatně.
freeman@freeman-pc:~$ speaker-test -Dplug:surround51 -c6 -l1 -twav

speaker-test 1.0.22

Zařízení pro přehrávání je plug:surround51
Parametry proudu jsou: 48000Hz, S16_LE, 6 kanálů
WAV soubor(y)
Vzorkovací rychlost nastavena na 48000Hz (požadována 48000Hz)
Buffer size range from 3 to 5461
Period size range from 3 to 5461
Using max buffer size 5460
Periods = 4
bylo nastaveno period_size = 1365
bylo nastaveno buffer_size = 5460
 0 - Levý přední
 4 - Střední
 1 - Pravý přední
 3 - Pravý zadní
 2 - Levý zadní
 5 - LFE
Doba jedné periody = 8,530700

Co s tím? :)

Ještě upřesním, že když to mám na stereo (hrajou pouze přední), tak se žádný pískání nebo špatná kvalita zvuku neprojevuje dělá to jenom u toho 5.1.

cmudik

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #7 kdy: 15 Května 2010, 22:50:01 »
Tak jestli jsem to dobře pochopil je prohozenej center/subwoofer a zadní repráky, přední ti fungujou dobře. První možnost je prohodit jacky, druhá konfigurace myslim /etc/pulse/damon.conf a sice default channel map. Už se to tady na fóru někde řešilo. Zkus pohledat.

FreeMan3109

• Návštěvník
« Odpověď #8 kdy: 16 Května 2010, 16:32:26 »
Díky zkusim pohledat. Jinak prohodit jacky ne to by mi to pak ve win zase nefungovalo.

uztobal

• Návštěvník
« Odpověď #9 kdy: 15 Srpna 2010, 12:08:45 »
zdravim potrebujuu nutne pomoct .... nehrajou mi predni, centr a subwofer kdyz hraju napr. pres youtube  ale kdyz hraju nomlrane to co mam ulozeny v pc tak hraje vsecko jenom na internetu to nehraje nechapu.. doufm ze budete nekdo vedet co stim dik moc

Rover623

« Odpověď #10 kdy: 15 Srpna 2010, 20:59:14 »
Pokud to blbne jen na internetu,tak musíš hledat chybu v nastavení flash playeru

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.