Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: zmena rozliseni monitoru  (Přečteno 2276 krát)

alfons.hnipyrdo

• Návštěvník
zmena rozliseni monitoru
« kdy: 17 Prosince 2006, 11:20:39 »
zmenilo se mi rozliseni monitoru na pro monitor neunosne, a po spustení kubuntu se obrazovka zozdeli na 5 rozfázovaných - prouzkatych obrazovek - svisle... Nevim co s tim, potreboval bych se aspon dostat k datum na disku, ale pres livecd, odkud pisi me to nepusti... Poradte prosím... V grafickém rezimu nezmuzu nic a jak zmenit ten cinf. soubor v etc/x11/ nevim,. protoze se k tomu nedostanu... Uz jsem si dokonce i vyrobil vhodny soubor, ale nevim jak jej z flashky zkopirovat do prislusne slozky na disku... Díky moc..............
« Poslední změna: 15 Ledna 2009, 03:42:39 od Anna Taliánová »
Mám -----> Notebook Asus A9RP - Intel Celeron M440-1.87GHZ, 1024MB(2x512MB), 60GB, Wifi Asus Wl-195g(bezi jen castecne - mensi dosah nez ve win..., ale od GG uz podporovan bez ndiswrapperu), Ati XPress 220M (fglrx ovladače, Compiz), SD Card Reader(bezi v pohode)
a v něm ---> Ubuntu 8.04 HH

Skeletonix

• Host
zmena rozliseni monitoru...
« Odpověď #1 kdy: 17 Prosince 2006, 11:30:37 »
... jak to, že se k tomu disku z LiveCD nedostaneš ? Nestačilo by to nechat naběhnout  normálně z disku a pomocí kláves control+alt+F3 opustit grafické rozhraní a celé to přenastavit v konzoli. Nejlepší pro editaci je vim, ale má poměrně nestandardní ovládání. pokud v něm neumíš spusť midnaight commander příkazem mc. Pokud ho tam nemáš, napiš do konzole sudo apt-get install mc

Síla tě prozvázej .....

alfons.hnipyrdo

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 17 Prosince 2006, 11:45:13 »
Prostě přes livecd se tam nedostanu... Nechapu proc... A v recovery modu jako roota me to k editaci nepusti... Napis dyztak jaky prikaz presne a to tak aby fungoval v kubuntu... Jinak v norm graf.rezimu se na to neda koukat... Diky moc
Mám -----> Notebook Asus A9RP - Intel Celeron M440-1.87GHZ, 1024MB(2x512MB), 60GB, Wifi Asus Wl-195g(bezi jen castecne - mensi dosah nez ve win..., ale od GG uz podporovan bez ndiswrapperu), Ati XPress 220M (fglrx ovladače, Compiz), SD Card Reader(bezi v pohode)
a v něm ---> Ubuntu 8.04 HH

Libor Šedivý

• Stálý člen
  • **
    • liborse.mechenice.net
« Odpověď #3 kdy: 17 Prosince 2006, 12:10:14 »
Prostě "obyčejně" spusťte systém (ne recovery mód), popř. se i přihlašte, naběhne sice strašný guláš, ale z toho si nic nedělejte (prozatím), pak stiskněte control+alt+F3. Naběhne "obávaná" konzole. Nyní zadáte svoje přihlašovací jméno, enter, a pak heslo a zas enter. Dále zadáte toto "sudo nano -w /etc/X11/xorg.conf" (nano se mi pro začátečníka zdá použitelnější než vim), dáte enter a pak heslo root a zase enter ;). Nyní provedete požadované úpravy. Na konci editace dáte control+x, pak "a" , enter a je to. Nyní se opět objeví řádek, na který můžete napsat "exit" (a tím se v odhlásíte) a znovu přepněte na ten "guláš" (control+alt+F7). Nyní stiskněte control+alt+backspace (mazátko ;) ). A Xka by se měla restartovat. Pokud by to nešlo, tak by asi na řadu přišel "tvrdý" restart pomocí tlačítka... Pokud jste provedl správné úpravy, tak by to mělo zase šlapat.

Hodně štěstí. Pokud mému (a doufám srozumitelnému) "návodu" nebudete rozumět, tak napište.
Ubuntu 18.04, Acer Aspire V15 Nitro Black Edition II, 16 GB

Skeletonix

• Host
« Odpověď #4 kdy: 17 Prosince 2006, 13:27:38 »
Citace: liborce
(nano se mi pro začátečníka zdá použitelnější než vim)
... mno když už user freidly  tak starého nortona a jemu vzhledově podobné zná snad každý (aspoň trochu starší ;)) a tomu je vzhledem a ovládáním nejblíže mc ... když jsem "byl" úplný nováček v Linuxu tak jsem vůbe nechápal co znamená ta divná značka před C a tak (^C), ale mc ... klasické zažité ovládaní F4 editace, F5 copy, a s drobnou úpravou v konzoly jde používat i myšku :D

Milhouse

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #5 kdy: 17 Prosince 2006, 13:27:48 »
Anebo úplně jednoduché řešení.
Až naběhne rozházený obraz, měňte rozlišení obrazovky zkratkou CTRL+ALT+ + nebo -

N. Á. V. O. D. Y.
 "...naše práce není vidět, ale je důležitá!"

Libor Šedivý

• Stálý člen
  • **
    • liborse.mechenice.net
« Odpověď #6 kdy: 17 Prosince 2006, 15:29:42 »
milhouse: ať jsem zkoušel, jak jsem zkoušel, tak ta zkratka mi nefungovala (jestli to není tím Gnome)

Skeletonix: vím, že nano pro nováčka taky není to pravé ořechové, ale popsal jsem to tam snad krok za krokem, ne ;). mc nemusí mít ani nainstalované, co já vím. Ale to je taky cesta...

Milhouse

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #7 kdy: 17 Prosince 2006, 18:43:37 »
liborse: Ano máš pravdu. Je to tím Gnome. :) Ale tazatel má KDE, takže pro něj to řešení je.

N. Á. V. O. D. Y.
 "...naše práce není vidět, ale je důležitá!"

Libor Šedivý

• Stálý člen
  • **
    • liborse.mechenice.net
« Odpověď #8 kdy: 17 Prosince 2006, 23:51:35 »
Aha, to jsem nevěděl. Výborné řešení. Nevíte, jestli se tato funkce neobjeví taky někdy v Gnome?

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.