Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Změna ntfs na fat 32 (případně ext3)  (Přečteno 2456 krát)

dan

• Návštěvník
Změna ntfs na fat 32 (případně ext3)
« kdy: 26 Prosince 2006, 09:50:39 »
Ahoj jde prosím nějak udělat tato změna bez ztráty dat. Rozhodl jsem se zrušit úplně widle v kterých mám disk rozdělený na dvě části. Systémovou část disku bych zrušil, ale na druhé části disku mám data a nerad bych o ně přišel. Je to notebook a momentálně nemám kde data nazálohovat.

TIBOR

• Závislák
  • Som uzivatel linuxovej distribucie, som linuxak?
« Odpověď #1 kdy: 26 Prosince 2006, 10:11:05 »
A chces tie particie aj spojit? Ak nie tak presun data na druhu, prvu zmen a potom opacne. Inak pri takychto upravach vzdy pocitaj zo stratou dat a zalohuj.
HP Laptop 17-ca1xxx Ubuntu Mate 24.04 FF 64bit.
Asus X751LB-TY014H Ubuntu Mate 20.04.1 FF 64bit.
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.(V dokumente Revolution OS)

dan

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 26 Prosince 2006, 14:14:12 »
Spojit to nechci a navíc ta datová část má více jako ta systemova.

CyberDeath

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #3 kdy: 26 Prosince 2006, 14:36:42 »
z FAT32 na NTFS neni problem nato je nastroj , z ext2 na ext3 taky neni problem. ale fat/ntfs na nejaky linuxovy oddil sem jeste nevidel.Pravdepodobne budes muset vse zalohovat an DVD :-D.
ManjaroBox best linux distribution
Sorry last good ubuntu was 6.06

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
« Odpověď #4 kdy: 26 Prosince 2006, 14:40:25 »
Na původní systémovou část disku bezproblémů nainstalujete Ubuntu, ztráty dat se bát nemusíte, linux vám je "jen tak" nesmaže, data můžete ztratit pouze tak, že omylem naformátujete disk oddíl, který chcete ponechat (pokud při instalaci myslíte a dáváte pozor, tak to neuděláte).
Problém bych viděl v další práci s vašimy daty, linux sice bezproblémově data z NTFS čte, ale pro zápis musíte použít program ntfs-3g, který má stále svoje mouchy a není to nejideálnější řešení.

dan

• Návštěvník
« Odpověď #5 kdy: 26 Prosince 2006, 18:12:51 »
Citace: vojtech.t
Na původní systémovou část disku bezproblémů nainstalujete Ubuntu, ztráty dat se bát nemusíte, linux vám je "jen tak" nesmaže, data můžete ztratit pouze tak, že omylem naformátujete disk oddíl, který chcete ponechat (pokud při instalaci myslíte a dáváte pozor, tak to neuděláte).
Problém bych viděl v další práci s vašimy daty, linux sice bezproblémově data z NTFS čte, ale pro zápis musíte použít program ntfs-3g, který má stále svoje mouchy a není to nejideálnější řešení.
Přesně, nic jiného jsem na netu nenašel, chtěl jsem si to potvrdit. Nějak to budu muset udělat. Díky všem.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.