Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: problém s bootováním po instalaci ubuntu 11.04 nelze spustit druhý OS  (Přečteno 2390 krát)

lizak

• Návštěvník
Dobrý den,

jsem začátečník, nainstaloval jsem si ubuntu 11.04 (po předchozím odzkoušení, které umožnuje livecd), instalace bez problémů, spuštění rovněž. Systém jsem instaloval s tím, že na disku mám nainstalované W7 a postupně se budu s linuxem blíže seznamovat. Při restartu a nabídce úvodní obrazovky Grubu mi sice nabídne více možností pro přihlášení, bohužel nelze si vybrat - nefunguje klávesnice (v podstatě žádné tlačítko ani kombinace kláves, po stisku např capslocku nebo numlocku se nerozsvítí dioda v pravé části části klávesnice).
Po vypršení času se automaticky spustí první položka, což je ubuntu a os běží (dle mého) normálně. V ubuntu již klávesnice normálně funguje.

Do editace grubu prostřednictvím terminálu jsem se prozatím nepouštěl a využil jsem správce spuštění, tam jsem změnil pořadí os v tabulce a dal na první místo W7.

Tabulka skutečně naběhla s W7 na prvním místě (opět nefungovala klávesnice) ale po vypršení času se W7 nespustil a opět naběhla tabulka s výběrem OS.

Pak jsem ubuntu 11.04 nechal naběhnout z liveCD a znovu nainstaloval. Nyní se OS chová stejně jako po první instalaci.

Jak docílím toho, aby mi nabídka grubu fungovala. Ubuntu se mi líbí ale nutně potřebuji pracovat i s W7 a nyní se k nim nemůžu dostat.

děkuji za radu
« Poslední změna: 30 Června 2011, 08:30:52 od lizak »

Denco

• Návštěvník
  • Linux Beginner
Re: problém s bootováním po instalaci ubuntu 11.04
« Odpověď #1 kdy: 29 Června 2011, 11:25:00 »
Napadá ma len jedna vec. Ak máš stolný PC a používaš USB klávesnicu, skús sa pozrieť do BIOSu a prípadne tam povoliť možnosť USB Legacy. Neviem, či to s tým má niečo spoločné, ale niekdy sú problémy takéto aj pri inštalácii Windows a pomôže zapnutie práve USB Legacy.
Dualboot: Xubuntu 11.10 / Windows 7 HP

lizak

• Návštěvník
Re: problém s bootováním po instalaci ubuntu 11.04
« Odpověď #2 kdy: 29 Června 2011, 20:11:50 »
odzkoušeno, je to tak jak jsi psal. Tato věc se netýkala ubuntu, po nastavení v biosu je klávesnice funkční.

nicméně se vyskytl problém s bootováním W7. Po výběru možnosti Windows 7 (loader) (on /devsdal1) W7 nenaběhnout. Jediná reakce je černá obrazovka a blikající kuzor v levém horním rohu.

prosím o radu
« Poslední změna: 30 Června 2011, 08:29:51 od lizak »

Denco

• Návštěvník
  • Linux Beginner
Re: problém s bootováním po instalaci ubuntu 11.04 nelze spustit druhý OS
« Odpověď #3 kdy: 30 Června 2011, 12:17:36 »
Jedine snaď cez inštalačku W7 obnoviť zavádzanie a potom cez live Ubuntu obnoviť grub.
Dualboot: Xubuntu 11.10 / Windows 7 HP

lizak

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 30 Června 2011, 22:22:22 »
bohužel mám od výrobce pc pouze recovery disk k systému. Není to klasická instalačka - systém lze znovu nainstalovat ale při nabootování to nenabízí (až do začátku instalace) žádnou možnost na obnovení zavaděče. Instalaci jsem zrušil a sháním normální instalačku W7.
Zkusil jsem v Grubu dát možnost editovat položku menu
Windows 7 (loader) (on /devsdal1)
ve výpisu bylo:

setparams 'Windows 7 (loader) (on /dev/sda1)'

insmod part_msdos
insmod ntfs
set roo='(/dev/sda,msdos1)'
search --no-floppy --fs-uuid --set=root BAE04EC7E04E8A19
chainloader +1

může být v tomto příkazu Grubu někde zrada?

díky

ŠVEJK

• Aktivní člen
  • *
  • Mýlit se může každý, učený i nevzdělaný blbec ...
« Odpověď #5 kdy: 01 Července 2011, 23:42:05 »
Do Windows se dostaneš, ale máš záchranné cd pro Windows?
Jestli ano zkus tohle:
<a href="http://www.youtube.com/watch?v=KaXXwwEgLUE" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=KaXXwwEgLUE</a>

nebo se podívej sem: http://social.technet.microsoft.com/Forums/cs-CZ/windows7cs/thread/7b83d36b-711e-456d-b3db-08bec02af272/

Omlouvám se všem Linuxákům, ale snažím se pomoct i jinak ... ;)
« Poslední změna: 01 Července 2011, 23:55:28 od K r a k e n »
Víc lidí má víc rozumu. Ten poradí to, ten vono, a pak se dílo podaří.

Aim

• Návštěvník
Re:problém s bootováním po instalaci ubuntu 11.04 nelze spustit druhý OS
« Odpověď #6 kdy: 12 Října 2011, 19:24:18 »
Řešte následovně:
$ sudo grub-install
Pokud vyskočí konzole s dotazem, zvolte standardní balíček a po dokončení pokračujte:
 sudo add-apt-repository ppa:danielrichter2007/grub-customizer
 sudo apt-get update
 sudo apt-get install grub-customizer
Po instalaci najdete Grub Customizer v "aplikacích", kde si můžete svoje Windows přesunout na nejvyšší pozici (úpravy - přesunout výš). Navíc od této chvíle začne fungovat i váš startupmanager (správce spouštění). Bez nainstalovaného Customizeru mi v případě 11.04 ještě na žádné mašině správce spouštění pořádně nefungoval.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.