Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Jak provést revitalizaci baterie?  (Přečteno 14149 krát)

JARDA001

• Aktivní člen
  • *
Jak provést revitalizaci baterie?
« kdy: 02 Května 2011, 12:19:57 »
Zdravim, mám problém, systém mi napsal z nenadání že mám 49% kapacity baterie, chtěl bych se zeptat, jak udělat revitalizaci? ve widlích na to bylo tlačítko v těch jejich programech ale jak v kubuntu NN? díky

pacholik

• Závislák
Re: Jak provést revitalizaci baterie?
« Odpověď #1 kdy: 02 Května 2011, 13:32:18 »
A to jejich kouzelný tlačítko fakt fungovalo ? Co můžeš udělat je jednou za čas to na durch vybít a naplno nabít.

JARDA001

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #2 kdy: 02 Května 2011, 13:37:01 »
mno ono to právě k tomu sloužilo, dobilo to na plno a pak se vybila ale aj pod limit než to standartně vypíná a nabila se taky úplně do plna.
každopádně díky

skunkos

• Aktivní člen
  • *
    • Osobní web
« Odpověď #3 kdy: 02 Května 2011, 18:31:04 »
A to jejich kouzelný tlačítko fakt fungovalo ? Co můžeš udělat je jednou za čas to na durch vybít a naplno nabít.

Tohle bateriíí nesvědčí. Vybíjet domrtě (třeba opakovaně).
ArchLinux (KDE)
Můj web

Dandim

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #4 kdy: 02 Května 2011, 18:53:57 »

pacholik

• Závislák
« Odpověď #5 kdy: 02 Května 2011, 19:55:47 »
Tak provádět to opakovaně to baterku zničí to jo. A u novějších baterií by se to asi nemělo dělat vůbec, i když někteří výrobci to pořád doporučují.

crowack

• Aktivní člen
  • *
  • Poor willage boy
« Odpověď #6 kdy: 02 Května 2011, 20:55:37 »
u li-pol baterií se provádělo tzv. formátování, kdy se baterie úplně vybila a zase nabila, jak je ale psáno výše, u li-ion baterií se toto nedoporučuje a hluboké vybití jim škodí...
OpenSUSE13.1 KDE ... Join the dark side, we have kookies :)

Dandim

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #7 kdy: 02 Května 2011, 21:18:04 »
Není náhodou Li-pol nástupce Li-ion? Opakuji ještě jednou paměťovým efektem trpěly baterie Ni-MH a NiCd (běžné v starých telefonech).
EDIT: Jinak k té "revitalizaci" bych rád něco věděl. Do teď jsem netušil, že takového něco existuje. Ale rád se poučím, ikdyž si myslím, že baterie když je KO tak je KO. Ale rád se poučím.
« Poslední změna: 02 Května 2011, 21:23:36 od Dandim »

Luboš Klicpouch

• Aktivní člen
  • *
    • Androweb.cz
« Odpověď #8 kdy: 03 Května 2011, 00:10:54 »
u li-pol baterií se provádělo tzv. formátování, kdy se baterie úplně vybila a zase nabila, jak je ale psáno výše, u li-ion baterií se toto nedoporučuje a hluboké vybití jim škodí...

Mimo téma, ale v jednom máte pravdu, že se Li-Ion baterie ničí při vybíjením "do mrtě". Lepší jí dvakrát vybít na 50%, než jednou na 0%. Jinak není to Formátování, formátují se HDD, ale je to formování baterie :) , které u Li-Ion není potřeba.

Lama-Ma

• Návštěvník
« Odpověď #9 kdy: 27 Května 2011, 17:21:34 »
Podle mého záleží hodně na elektronice, kterou baterie obsahuje.
Cosi jsem se o tom kdysi učil a cosi četl různě po netu, shrnuto:
Každá baterie do notebooku a dnes už všude možně jinde, využívající lithiovou technologii má určitý počet článků.
Každý článek hlídá zvlášť teplotní čidlo. To oznamuje řídící elektronice, že článek X se zahřívá dejme tomu více než ostatní články, tudíž bude asi slabší než ty ostatní = bude mít menší kapacitu, když ty ostatní ještě sosají a tenhle už se přehřívá. Potom by v ideálním případě měla baterie spárovat tenhle článek s jemu vhodným protějškem, pokud je tam počet článků dělitelný dvěma. Což u tříčlánkových baterií není..
A každý výrobce má nějaký postup, jak ty články uchovat v chodu alespoň po určitou dobu, ty modely a výpočty jsou složité a výrobci je moc na veřejnost nedávají.
I systémy dobíjení bývají různé, takže teoreticky je možnost získat jakousi utilitu od výrobce, která by alespoň měla prozradit, který článek už to má za sebou a pak existují firmy, nebo existovaly, které se zabývaly výměnou článků v bateriích. Nevím, jak dnes.
Já byl tehdy ještě hloupej a myslel jsem, že čas a nervy jsem vyhrál ve sportce, takže jsem si pár repasí udělal sám s výsledky nevalnými.
Podařilo se mi rozebrat baterii, odměřil jsem články, některé jasně ukazovaly napětí třeba i pod půl voltu, počet jsem si objednal, byly dost drahé, články přišly, naletoval jsem je do baterky, většinou přitom odkouřil elektroniku.. No ale je fakt, že asi tři z deseti jsem "opravil" tzn., že fungovaly znatelně lépe než předtím. Byl jsem hned "guru" a tak dále.
Jenže brzy mně došlo, že tudy cesta nevede.
Pomalu každý model notebooku má trochu jinou baterii, taky existovaly typy, co se k nim výrobci už moc nehlásí a jen tak dát za tři články dva a půl tisíce s poštovným a pak to zmrvit není extra zábava.
Ale pamatuju jedno pravidlo, že když je ta baterie už k ničemu - má třeba kapacitu jen na 10 minut, tak stojí zato se do ní podívat už jenom aby člověk věděl, jak uvnitř vypadá, ale opravovat to nikomu nedoporučuju!!!
Měnit články v bateriích si mohou dovolit opravdu jen firmy s vyspělou měřící, pájecí, bodovací technologií, které na svoji práci dají záruku. A pokud to ještě nějaké dělají, bude to stát takový prachy, že se vám to ani nevyplatí.
Nepotěšil jsem vás? Myslel jsem si to.  ;)

matee

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #10 kdy: 12 Září 2011, 21:57:00 »
Je normální že ten aplet ukazuje časem nižší výrobní kapacitu než která byla na začátku? Tzn. Energie při plném nabití = Energie (výrobní) ve výsledku to znamená, že baterie ukazuje stále kapacitu 100%. Ačkoliv už je dávno za zenitem.
HP 550 /Intel Core2 Duo T5270 / Intel GMA 950 / 2GB / 160GB / Ubuntu 8.10 -> ... -> Linux Mint 17 - Cinnamon
S linuxem jde vše, ale nikdy ne hned:)

pst

• Návštěvník
« Odpověď #11 kdy: 13 Září 2011, 08:47:28 »
... z nenadání že mám 49% kapacity baterie...
Je podivné, že se tak stalo "znenadání", to ukazuje na něco jiného, než na elektrochemické procesy v bateriích. Leč to je prostému uživateli hodně jedno. Mám za sebou pokusy o tzv. revitalizaci, formování, opravu -  výsledek nic moc a nic na delší dobu. Domnívám se, že nejlepší cestou je obrátit se na specializovanou firmu, která vymění články (většinou za vývojově lepší, pokud je stará baterka stará co do data výroby) v existujícím pouzdru. Navíc vás zbaví nepříjemného likvidačního procesu.
A protože nejsme reklamní služba, "my nesmíme ani naznačovat", požádejte o pomoc strýčka googla či tetu seznam, aby vám řekli, kam s tím,  (nebo mi pošlete maila a já vám pošeptám, kdo to pro mne dělá).

pst

matee

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #12 kdy: 13 Září 2011, 08:54:18 »
pokud spadne kapacita baterie náhle je to na reklamaci, ACER koupenej v alze.  Po roce a půl systém nahlásil opotřebování baterie. Z hodiny a půl bylo 20 minut. Přijímací technik říkal, že takovou závadu reklamovat nelze. Trval jsem na odeslání k reklamačnímu řízení a ejhle Acer se vrátil s baterkou novou s ještě větší kapacitou než měla ta původní :)
HP 550 /Intel Core2 Duo T5270 / Intel GMA 950 / 2GB / 160GB / Ubuntu 8.10 -> ... -> Linux Mint 17 - Cinnamon
S linuxem jde vše, ale nikdy ne hned:)

compaq

• Závislák
  • Díky všem za rady a tipy.
« Odpověď #13 kdy: 13 Září 2011, 09:14:47 »
Přijímací technik říkal, že takovou závadu reklamovat nelze.

;) Každej správnej člověk v reklamačním jako první zkusí možnost, že reklamace z nějakého důvodu "nejde". Já už jsem těch důvodů slyšel, od původního balení, přes kopii faktury, až po opakování stejné reklamace potřetí.

Dále nemluvím o prvních měsících po záruce. "Náhodou měsíc po záruce mi odešly"

u dvou (úplně jinak používaných) NB CD/DVD komba i HDD
ve dvou mobilech baterka, jeden zamrzl
Skype HW telefon zmrzl mě i kamarádce (i přes aktuální firmware)
Nikon D70 začal "najednou špatně ostřit", fotky rozmazané, nic víc, oprava 2500
ADSL modem Zyxel 660 i Siemens C010 odešly v tom to měsíci na věčnost
ve filtraci k bazénu za desítku odešel motor
u iPhonu 3G přestal fungovat tichý režim (bez zvonění)...

Prostě už jsem si zvykl na situaci, kdy se něco pokazí, já hledám v krabici záručák a zjistím, že je to měsíc či dva po záruce. Myslím, že s některými bateriemi do NB to bude stejné.

Jen to Ubuntu mi (8.04) jede stále relativně dobře, nezávisle na době záruky... :-)
Pokud vám vaše holka či manželka funguje jak má, neměňte jí za mladší, zaděláte si na problém. Stejně to dělejte i s Ubuntu.

Marcel 'Maky' Šuška

• Stálý člen
  • **
  • Kdo si hraje s Ubuntu, nezlobí.
Re:Jak provést revitalizaci baterie?
« Odpověď #14 kdy: 30 Října 2011, 12:58:55 »
vím, že toto vlákno je trochu staré a asi už neaktuální, ale podařil se mi krásný fígl. NTB Lenovo thinkPad, Ubuntu 10.04 LTS - Lucid Lynx. NTB jsem používal stále při připojené nabíječce, málo kdy jel na baterii. Po cca roce mi to začalo psát, že baterie je stará nebo pokažená a měla kapacitu 10%. Nabíjení trvalo pár minut a vybíjení taky. Začal jsem uvažovoval o reklamaci.
Tak jsem baterii začal vybíjet, jen tak zapnul NTB a nechal ho běžet na prázdno, bez zapnutých aplikací, jako je hudba, film atd. Noťas mi po cca 5 vybití začal psát, že baterie má 12% kapacity, což mne překvapilo a tak jsem dále vybíjel baterku. Nyní jsem po cca 2 týdnech na 27.3% kapacity baterie i grafická křivka při vybíjení a nabíjení je táhlejší a nejde prudce dolů či nahoru. Takže doporučuji častěji vybíjet baterku na nulu a kapacita baterie se po několika vybití začne pomaličku zvětšovat.

Filip Dominec

• [Proplesk] [Piškot]
  • Stálý člen
  • **
Re:Jak provést revitalizaci baterie?
« Odpověď #15 kdy: 30 Října 2011, 17:44:00 »
Běží-li notebook dlouhodobě ze sítě, je lepší baterku vyndat a v pytlíku strčit do ledničky.
http://www.vrattenamstat.cz/ | Buďme tolerantní k triviálním dotazům; neznamenají "neumím to najít", ale "nejsem si jist, že to je správná cesta".

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.