Podle mého záleží hodně na elektronice, kterou baterie obsahuje.
Cosi jsem se o tom kdysi učil a cosi četl různě po netu, shrnuto:
Každá baterie do notebooku a dnes už všude možně jinde, využívající lithiovou technologii má určitý počet článků.
Každý článek hlídá zvlášť teplotní čidlo. To oznamuje řídící elektronice, že článek X se zahřívá dejme tomu více než ostatní články, tudíž bude asi slabší než ty ostatní = bude mít menší kapacitu, když ty ostatní ještě sosají a tenhle už se přehřívá. Potom by v ideálním případě měla baterie spárovat tenhle článek s jemu vhodným protějškem, pokud je tam počet článků dělitelný dvěma. Což u tříčlánkových baterií není..
A každý výrobce má nějaký postup, jak ty články uchovat v chodu alespoň po určitou dobu, ty modely a výpočty jsou složité a výrobci je moc na veřejnost nedávají.
I systémy dobíjení bývají různé, takže teoreticky je možnost získat jakousi utilitu od výrobce, která by alespoň měla prozradit, který článek už to má za sebou a pak existují firmy, nebo existovaly, které se zabývaly výměnou článků v bateriích. Nevím, jak dnes.
Já byl tehdy ještě hloupej a myslel jsem, že čas a nervy jsem vyhrál ve sportce, takže jsem si pár repasí udělal sám s výsledky nevalnými.
Podařilo se mi rozebrat baterii, odměřil jsem články, některé jasně ukazovaly napětí třeba i pod půl voltu, počet jsem si objednal, byly dost drahé, články přišly, naletoval jsem je do baterky, většinou přitom odkouřil elektroniku.. No ale je fakt, že asi tři z deseti jsem "opravil" tzn., že fungovaly znatelně lépe než předtím. Byl jsem hned "guru" a tak dále.
Jenže brzy mně došlo, že tudy cesta nevede.
Pomalu každý model notebooku má trochu jinou baterii, taky existovaly typy, co se k nim výrobci už moc nehlásí a jen tak dát za tři články dva a půl tisíce s poštovným a pak to zmrvit není extra zábava.
Ale pamatuju jedno pravidlo, že když je ta baterie už k ničemu - má třeba kapacitu jen na 10 minut, tak stojí zato se do ní podívat už jenom aby člověk věděl, jak uvnitř vypadá, ale opravovat to nikomu nedoporučuju!!!
Měnit články v bateriích si mohou dovolit opravdu jen firmy s vyspělou měřící, pájecí, bodovací technologií, které na svoji práci dají záruku. A pokud to ještě nějaké dělají, bude to stát takový prachy, že se vám to ani nevyplatí.
Nepotěšil jsem vás? Myslel jsem si to.