Rovano a aj všetci ostatní, ďakujem, že ste ma poslali správnym smerom k riešeniu.
Riešenie so zmenou údaja v BIOSe mi nepomohlo, asi preto, že na MB nemám zabudovaný grafický adaptér.
Skúsil som to tak, že som si na inom PC stiahol ovládač zo stránky Nvidia (s príponou RUN), ale po inštalácii (pred reštartom) som ho tam nevedel nainštalovať, asi sa to dá až po reštarte. Tak som to skúšal cez konzolu (Ctrl+Alt+F1) (neviem, či to správne volám, ale myslím tým obrazovku v textovom móde s príkazovým riadkom), ale nevedel som, ako sa dostať k dátam na USB kľúči (sieť sa mi nepodarilo rozchodiť vtedy). Myslel som, že to bude /dev/sdb alebo niečo také, ale vždy mi vypísalo, že to nie adresár. Proste neviem ako sa to robí... :-o
Z recovery menu, ani jedna voľba nesmerovala k nabehnutiu systému, vždy ma to vrátilo späť do Recovery menu. Prešiel som všetky možnosti. Aj vo FailSafe (kde som to robil naslepo, lebo tam bol neviditeľný kurzor:-) všetky štyri možnosti, čo boli k dispozícii.
Nakoniec sa mi to podarilo rozchodiť, ale neviem ako. V Recoveri menu som vybral možnosť Networking..., spustila sa konzola z príkazovým riadkom v textovom móde. Keď som skúšal z nej odísť (stláčal CTRL+C, CTRL+Q, CTRL+Break, CTRL+Z), tak mi zrazu nabehol Ubuntu.

Hneď sa mi podarilo rozchodiť internet, stiahol som si ovládač (ten s tou príponou .run), ale nevedel som ten súbor spustiť. V properties som našiel možnosť executable, tak tú som zafajkol, ale aj tak mi to nešlo. Treba na to nejakú skriptovaciu utilitu aby sa to dekomprimovalo a spustilo (začiatok obsahu súboru ovládača je nejaký skript). Už by to zrejme aj išlo, len som nevedel ako to spustiť ako
root. To sa dá z konzoly, ale to už bolo na začiatok moc na mňa

Neskôr som zistil, že v Nastaveniach je možnosť aktivovať ovládač, keď som to spravil, sám sa stiahol a nainštaloval. Odvtedy ubuntu nabehne bez problémov.
Ešte raz ďakujem.
Veľa som sa naučil, ale to nie je ani 1 percento z toho, s čím sa ešte stretnem

Predsa len mám ešte len otázku:
Nejaký dobrý commander v štýle Total Commander existuje pre Ubuntu?
Vďaka.