Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Nefunguje grafické prostredie - Ubuntu 12.04 [vyriešené]  (Přečteno 3087 krát)

SuchSoft

• Návštěvník
Ahoj, som tu nový a toto je moje prvé stretnutie s Linuxom.
Nainštaloval som si na nové železo Ubuntu 12.04 LTS 64 bit (mám 64-bitovú archit.)
image súbor sa volá:
ubuntu-12.04-desktop-amd64.iso
Ten som napálil na CD a začal inštalovať
Po spustení inštalácie bol na obrazovke kurzor v textovom móde, nič viac, pochopil som, že nemám obraz aj keď sa to inštaluje.
Na internete som našiel, že mám nastaviť noacpi, noapic a nolapic (snáď si to dobre pamätám). Takto to síce funguje, ale po nainštalovaní po prvom reštarte, systém nabehne, ale obraz je čierny. Systém je funkčný, lebo kontrolka HDD reaguje, keď postláčam klávesy. Absolútne netuším, čo s tým. Vie mi niekto pomôcť?
Takisto netuším, ako sa dostať do Recovery Mode, na tomto fóre sa mi to pomocou funkcie hladaj nepodarilo nájsť.

Vďaka.
« Poslední změna: 15 Června 2012, 09:14:52 od SuchSoft »

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
Re:Nefunguje grafické prostredie - Ubuntu 12.04
« Odpověď #1 kdy: 13 Června 2012, 10:37:30 »
Failesafe mod:
Po postu biosu by jsi mal vidět grub nabídku... pokdu ji nevidíš, zkus mačkat po postu biosu CTRL klávesu.
Pokud se Ti podaří naběhnůt do nabídky, možno tam bude něco ako failsafe X apod. Bezpečný grafický režim.

Co máš za grafickou kartu?
« Poslední změna: 13 Června 2012, 15:49:05 od Rovano »
Vyřešená vlákna je vhodné uzavřít "Topic Solved" dole pod vláknem.

Prosím označit text kódu v editoru # pro lepší formátování textu případného výpisu. Děkuji.

Cuore

• Závislák
« Odpověď #2 kdy: 13 Června 2012, 11:49:33 »
Obraz černý = černý, nebo ... = s myší, nebo = černý s blikajícím kurzorem? Když si v té černé obrazovce ctrl+alt+F1 tě přepne to textového režimu? LiveCD ti graficky funguje?

František Zatloukal

• Závislák
    • frantisek.zatloukalu.eu
« Odpověď #3 kdy: 13 Června 2012, 12:58:57 »
Napiš prosím, jakou máš grafickou kartu.
First they ignore you, then they laugh at you,
then they fight you, then you win.
Powered by Fedora 22 | Ubuntu 15.10

Rover623

« Odpověď #4 kdy: 13 Června 2012, 13:08:53 »
Nabídku GRUBu kde budeš mít i ten recovery mode vyvoláš mačkáním SHIFT během startu počítače

SuchSoft

• Návštěvník
« Odpověď #5 kdy: 13 Června 2012, 14:39:53 »
Takže grafická karta: NVIDIA GeForce GTX 550 Ti
MB: Asus P8P67
P: Intel i5-2400 3.1 GHz (4-jadr.)

Pre zobrazenie Grub menu aj s Recovery modom Shift nefunguje (aj v návode to je), ale Ctrl áno, vďaka.

Obraz je čierny bez akéhokoľvek kurzoru. Ale nie je úplne čierny, tá čierna je trochu svetlejšia ako úplne čierna :-)

Ctrl+Alt+F1 Vyskúšam, ale teraz tam inštalujem 683 MB updateov do Windows 7, takže nemôžem.

Ďakujem všetkým za rady. Len čo doriešim W7, tak tam znovu nainštalujem u12.04, a budem to riešiť.

Práve som našiel toto:
Hey i have a system with i5 2500k and 550 ti graphics adapter .The first time i tried to install Ubuntu 12.04 desktop i couldn't get any display(Just a Black screen). But later i tried changing Graphics adapter in BIOS to in-Built graphics adapter and then Voilà ! it works So then installed Ubuntu -->Install NVIDIA X.ORG Current Drivers -->change graphics adapter to 550ti--> Everything working now I guess this helps

Takže dám vedieť.
« Poslední změna: 13 Června 2012, 14:43:05 od SuchSoft »

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #6 kdy: 13 Června 2012, 15:52:33 »
Vidíš jak jsi šikovný.

Prosím označit text kódu v editoru # pro lepší formátování textu případného výpisu. Děkuji.

SuchSoft

• Návštěvník
« Odpověď #7 kdy: 14 Června 2012, 11:34:12 »
Rovano a aj všetci ostatní, ďakujem, že ste ma poslali správnym smerom k riešeniu.

Riešenie so zmenou údaja v BIOSe mi nepomohlo, asi preto, že na MB nemám zabudovaný grafický adaptér.

Skúsil som to tak, že som si na inom PC stiahol ovládač zo stránky Nvidia (s príponou RUN), ale po inštalácii (pred reštartom) som ho tam nevedel nainštalovať, asi sa to dá až po reštarte. Tak som to skúšal cez konzolu (Ctrl+Alt+F1) (neviem, či to správne volám, ale myslím tým obrazovku v textovom móde s príkazovým riadkom), ale nevedel som, ako sa dostať k dátam na USB kľúči (sieť sa mi nepodarilo rozchodiť vtedy). Myslel som, že to bude /dev/sdb alebo niečo také, ale vždy mi vypísalo, že to nie adresár. Proste neviem ako sa to robí... :-o

Z recovery menu, ani jedna voľba nesmerovala k nabehnutiu systému, vždy ma to vrátilo späť do Recovery menu. Prešiel som všetky možnosti. Aj vo FailSafe (kde som to robil naslepo, lebo tam bol neviditeľný kurzor:-) všetky štyri možnosti, čo boli k dispozícii.

Nakoniec sa mi to podarilo rozchodiť, ale neviem ako. V Recoveri menu som vybral možnosť Networking..., spustila sa konzola z príkazovým riadkom v textovom móde. Keď som skúšal z nej odísť (stláčal CTRL+C, CTRL+Q, CTRL+Break, CTRL+Z), tak mi zrazu nabehol Ubuntu. :D

Hneď sa mi podarilo rozchodiť internet, stiahol som si ovládač (ten s tou príponou .run), ale nevedel som ten súbor spustiť. V properties som našiel možnosť executable, tak tú som zafajkol, ale aj tak mi to nešlo. Treba na to nejakú skriptovaciu utilitu aby sa to dekomprimovalo a spustilo (začiatok obsahu súboru ovládača je nejaký skript). Už by to zrejme aj išlo, len som nevedel ako to spustiť ako root. To sa dá z konzoly, ale to už bolo na začiatok moc na mňa :D

Neskôr som zistil, že v Nastaveniach je možnosť aktivovať ovládač, keď som to spravil, sám sa stiahol a nainštaloval. Odvtedy ubuntu nabehne bez problémov.

Ešte raz ďakujem.

Veľa som sa naučil, ale to nie je ani 1 percento z toho, s čím sa ešte stretnem :D

Predsa len mám ešte len otázku:
Nejaký dobrý commander v štýle Total Commander existuje pre Ubuntu?

Vďaka.

janek-m

• Host
« Odpověď #8 kdy: 14 Června 2012, 11:52:23 »
Citace
Je ich viac, napr. Gnome Commander, Tux Commander alebo Krusader (tento jeurčený pre prostredie KDE, ale funguje dobre aj pod Gnome) - všetky nájdeš v Centre softvéru.
Na presúvanie súborov dobre poslúži aj Správca súborov (Nautilus = domovský priečinok), v položke ZOBRAZIŤ zaškrtnúť "Ďalší panel"

DanoTT

• Návštěvník
« Odpověď #9 kdy: 14 Června 2012, 12:30:22 »

Este doplnim, ze existuje aj klon total commandera, s nazvom double commander. Dnes uz je celkom dobre vyladeny podporuje rozsirenia, tak ako total commander.

Staci pridat repozitar:
Kód: [Vybrat]
sudo add-apt-repository ppa:alexx2000/doublecmd

SuchSoft

• Návštěvník
« Odpověď #10 kdy: 14 Června 2012, 12:41:42 »
Ďakujem. :)

Tému uzatváram.

(Ale až keď prídem zo skúšky, lebo teraz narýchlo neviem ako) :D

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #11 kdy: 14 Června 2012, 15:45:03 »
Připomíná mi to mé začátky... :-)

Aeyes

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #12 kdy: 14 Června 2012, 21:17:52 »
Tu kartu mam taky ,a lezlo mi to na nervy

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.