Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Sdílení tiskárny HP pomocí printserveru D-link v síti  (Přečteno 2260 krát)

Lucklion

• Návštěvník
Sdílení tiskárny HP pomocí printserveru D-link v síti
« kdy: 21 Listopadu 2012, 17:54:37 »
Zdravím vás,

chtěl bych požádat, zda by mě někdo nemohl nasměrovat ke sdílení tiskárny HP laserjet  100 color MFP m175a. Pořídil jsem si internet a pro připojení jsem si zakoupil modem D-Link  DVA-G3671B. Na PC používám Linux Mint 13.

Zkoušel jsem postupovat dle manuálu modemu/routeru kde je návod na zprovoznění na win. Ten praví vepsat adresu http://10.0.0.138:631/printers/“název tiskárny“ a pak jen vyhledat ovladač dle označení tiskárny. Pokoušel jsem se o podobný způsob dle wiki , zde na ubuntu.cz. Adresu jsem vložil a vybral i tiskárnu a vše vypadalo,že se to nainstalovalo,ale bohužel tiskárna na nic neraguje.

Pak jsem zkoušel zadat adresu do hplip, kde se nabízí volba tiskárny v síti. Ten tiskárnu nenalezl. Byla tam i volba jetdirectport. Ta byla nastavená na hodnotě "1" a dá se šoupat,ale to bohužel nevím co znamená :-(.

Přes usb tiskárna tiskne a skenuje bez problému.

Google jsem zkoušel,ale už mě nenapadá kombinace po které by na mě vyrukoval s něčím co by mi pomohlo. Někde jsem také četl,že záleží na tiskárně jak komunikuje. Tuším,že to označovali jako GDI a GDL. Bohužel tyhle hodnoty jsem o své tiskárně nenašel.

Mnohokrát děkuji za jakoukoli radu. Strávil jsem nad tím xhodin a už jsem fakt bezradnej. :( Obtíže jsem čekal, ale nečekal sjem ,že to nevyřeším, když všude preferují jak se jen do modemu zasune usb a už můžete tisknout z čehokoli co je připojené k síti.:-(

compaq

• Závislák
  • Díky všem za rady a tipy.
Re:Sdílení tiskárny HP pomocí printserveru D-link v síti
« Odpověď #1 kdy: 21 Listopadu 2012, 18:37:27 »
Tiskárna je strašná.

Ale k věci. Dostaneš se prohlížečem na router? http://10.0.0.138

Dostaneš se dál http://10.0.0.138:631/printers

Co tam je?
Pokud vám vaše holka či manželka funguje jak má, neměňte jí za mladší, zaděláte si na problém. Stejně to dělejte i s Ubuntu.

Lucklion

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 22 Listopadu 2012, 15:08:39 »
Zdravím,

do nastavení přes web se na router dostanu v pohodě. I internet přes něj normálně funguje.

Když napíšu http://10.0.0.138:631/printers/HP, tak mi to napíše - server nenalezen. Když smažu ":631", tak to napíše 404 Not Found.

Zkoušel jsem tu adresu bez ":631" nabízet i hplip a stejně tak průvodci pro přidání z nastavení systému.
Nic to nenalezlo. :-(

compaq

• Závislák
« Odpověď #3 kdy: 22 Listopadu 2012, 15:49:56 »
Co máš za Ubuntu?

a http://10.0.0.138/printers ??
Pokud vám vaše holka či manželka funguje jak má, neměňte jí za mladší, zaděláte si na problém. Stejně to dělejte i s Ubuntu.

Lucklion

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 22 Listopadu 2012, 16:09:38 »
Mám linux mint 13, takže v podstatě ubuntu 12.04.

compaq

• Závislák
« Odpověď #5 kdy: 22 Listopadu 2012, 17:59:26 »
Mám linux mint 13, takže v podstatě ubuntu 12.04.

tiskárny přidávejte pomocí system-config-printer, jinak se zblázníte

Lucklion

• Návštěvník
« Odpověď #6 kdy: 22 Listopadu 2012, 18:20:14 »
To jsem zkoušel. Nalezl jsem návod na wiki,ale ten mi hlásí,že není zapnutý FirewallD a chce zprovoznit nějaké služby. Tuším ,že jde o mdns, ipp, ipp-client a samba. Říkal jsem si,že když není zapnutý tak by se v něm nemuselo nic povolat, né? Ale když jsme tam vyplnil tu adresu z manuálu, tak nebylo nic nalezeno.

I tak jsem zkoušel hledat kde se dalo,ale nikde jsem nenašel klikací nástroj pro přidání této služby. Zkoušel jsem firestarter a gufw. Ti jsou taky zmiňovaní ve wiki. Ani v jednom z nich jsem ,ale nenašel a nebo nepochopil jak to udělat.

Našel jsem tam i návod na ovládání iptables. Vše je pouze v terminálu a toho sepopravdě bojím. Nerad bych si rozhodil celé nastavení.

Trochu se začínám bát toho, abych se nemusel vrátit k windows.  :(

compaq

• Závislák
« Odpověď #7 kdy: 22 Listopadu 2012, 18:22:41 »
Našel jsem tam i návod na ovládání iptables. Vše je pouze v terminálu a toho sepopravdě bojím. Nerad bych si rozhodil celé nastavení.

Správně!

Lucklion

• Návštěvník
« Odpověď #8 kdy: 22 Listopadu 2012, 20:59:14 »
Takže říkáte, že se mám snažit vydedukovat řešení podle toho návodu? A existje pak cesta zpět, pokud bych tam něco udělal špatně?

Ve wiki se taky píše,že "Pozor, zdá se že iptables a NetworkManager mají jiste nesrovnalosti mezi sebou a jejich současné používání může způsobit potíže" To mám network manager vypnout?
Bude pak síť fungovat normálně?

Neporadil by jste mi jaké soubory bych měl mít zálohované pro případ,že se něco nepovede,prosím.

Děkuji

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.