Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: RAM a Swap [vyřešeno]  (Přečteno 1429 krát)

Triscal

• Návštěvník
RAM a Swap [vyřešeno]
« kdy: 12 Května 2013, 07:10:47 »
Ahojte,
potřebuji přesně vysvětlit chování pamětí RAM a Swap. Principielně si myslím, že to chápu, ale můj počítač se podle toho nechová.

Swapoval jsem až příliš brzy, tak jsem postupně snižoval hodnotu swapiness až jsem se dostal na 0. Swapovat bych tedy měl ve chvíli, kdy jsou ramky využity na 100 %. Zatěžoval záměrně počítač, abych to vyzkoušel. Podle conky a nástroje "sledování systému" ale proběhl první zápis do swapu někdy kolem 62 % využití ramek. Když jsem swap odpojil, počítač kompletně zamrzl zhruba při stejném využití, tedy 65 % myslím. Jak je to možné? Proč mě počítač nenechá využít těch zbylích 35 % ramek? Což u mě činí cca 700 MB.

Zajímavější pro mně je, že výpis "free -m" my ukazuje hodnoty ještě uplně jiné (zdají se mi reálnější). To je lépe vidět na screenshotu dole.

Mám 2 GB ram, swap 6 GB. Ubuntu 13.04 32-bit.

Free -m my hlásí něco cokelm 600 MB cashed. Nevím přesně, co to znamená, ale napadlo mě jestli to není tech mých hledaných 700 MB. Provedl jsem úklid počítače přes ubuntu-tweak a vymazal cash ve všem, co šlo, ale tato hodnota se vůbec nepohla. Můžete mi, prosím, říci, co to je za hodnotu?
A jak využít ram alespoň na 90 %? (zjistil jsem, že na hraní her je potřebuju :D).

Díky moc

[příloha smazaná administrátorem]
« Poslední změna: 12 Května 2013, 22:03:21 od Martin Šácha »

Martin Šácha

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
Re:RAM a Swap
« Odpověď #1 kdy: 12 Května 2013, 08:41:26 »
Jak víš, swap je odkladiště 4kiB stránek z RAM. Do RAM se ukládají spuštěné programy a jejich data, různé cache (disková, grafická), obsahuje ramdisky (adresáře a soubory, které se neukládají na disk, ale do RAM; příkladem budiž /dev/shm) a další záležitosti.

Problém vidím v tom, že se snažíš na 32b systému používat 6GiB swap - to nejde, maximálně můžeš využít 4GiB swap... Podívej se také do specifikace grafiky, jestli těch 700M nezabírá sdílená pamět grafické karty a případně tu hodnotu v BIOSu změn.

Mint MATE 64bit / DuckDuckGo.com
Programátoři považují WYSIWYG za špatné u kódu i u žen. Programátor chce "dostat to, co žádá“ – kód tajemný, neodpouštějící, nebezpečný.

Triscal

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 12 Května 2013, 15:44:33 »
Jo ta grafika to bude ono. Mám jenom sdílenou. V Biosu jsem sice nikde nenašel možnost jejího nastavení, ale také je možné, že tam není.

Co se týče 6 GB swapu, tak ten mi tam naskočil sám při instalaci a můj záměr je naopak přesně opačný :D snažím se používat swap co nejméně to jde, protože když začnu swapovat, tak počítač prostě nestíhá.

Ten Cash na Ramce opravdu potřebuji a nebo by se dal nějak zmenšit či odstranit? Vím, že nové ramky stojí pár kaček, ale spíš mě to zajímá jen ze zvědavosti :)

Martin Šácha

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
« Odpověď #3 kdy: 12 Května 2013, 16:33:35 »
Záměr většiny lidí je používat swap co nejméně :)
Pro minimalizaci diskové cache lze připojit oddíly s parametrem "writetrought". Přesný popis je v "man mount", ale veškerá práce s diskem bude pomalá - v disková cache obsahuje soubory ke kterým se přistupuje, takže se data při opakovaném požadavku nečtou z pomalého disku, ale z RAM. Podobně při kopírování, data se nejprve nakopírují do RAM a pak se vklidu zapíšou na disk... celé je to dost komplikované, radši se do toho moc nehrab ;)
Mint MATE 64bit / DuckDuckGo.com
Programátoři považují WYSIWYG za špatné u kódu i u žen. Programátor chce "dostat to, co žádá“ – kód tajemný, neodpouštějící, nebezpečný.

Triscal

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 12 Května 2013, 21:31:59 »
Škoda, tak to vidím na koupě nového počítače (přeci jen integrovaná grafárna není zrovna nejrychlejší :D) a nebo na koupi dalších ramek :)

Díky moc za vysvětlení :)

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.