Ahojte,
potřebuji přesně vysvětlit chování pamětí RAM a Swap. Principielně si myslím, že to chápu, ale můj počítač se podle toho nechová.
Swapoval jsem až příliš brzy, tak jsem postupně snižoval hodnotu swapiness až jsem se dostal na 0. Swapovat bych tedy měl ve chvíli, kdy jsou ramky využity na 100 %. Zatěžoval záměrně počítač, abych to vyzkoušel. Podle conky a nástroje "sledování systému" ale proběhl první zápis do swapu někdy kolem 62 % využití ramek. Když jsem swap odpojil, počítač kompletně zamrzl zhruba při stejném využití, tedy 65 % myslím. Jak je to možné? Proč mě počítač nenechá využít těch zbylích 35 % ramek? Což u mě činí cca 700 MB.
Zajímavější pro mně je, že výpis "free -m" my ukazuje hodnoty ještě uplně jiné (zdají se mi reálnější). To je lépe vidět na screenshotu dole.
Mám 2 GB ram, swap 6 GB. Ubuntu 13.04 32-bit.
Free -m my hlásí něco cokelm 600 MB cashed. Nevím přesně, co to znamená, ale napadlo mě jestli to není tech mých hledaných 700 MB. Provedl jsem úklid počítače přes ubuntu-tweak a vymazal cash ve všem, co šlo, ale tato hodnota se vůbec nepohla. Můžete mi, prosím, říci, co to je za hodnotu?
A jak využít ram alespoň na 90 %? (zjistil jsem, že na hraní her je potřebuju

).
Díky moc
[příloha smazaná administrátorem]