Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Chybí možnost výběru OS při startu počítače  (Přečteno 5502 krát)

sarkulka

• Návštěvník
Chybí možnost výběru OS při startu počítače
« kdy: 02 Září 2013, 22:11:27 »
Zdravím,
mám nový ntb 2 dny, je to tento: http://www8.hp.com/se/sv/products/laptops/product-detail.html?oid=5380084#!tab=features.  Vedle původního Windowsu 8 jsem instalovala Ubuntu 12.4., který míním používat především. Instalovala jsem i Synaptic a z něj pak GRUB2 ve víře, že se mi třeba začne objevovat možnost výběru OS při startu. Tak se ovšem nestalo. Startuje se rovnou Windows. Zatím využívám možnost dostat se do BIOSU přes F9 a pak zvolit Ubuntu, a až v tomto okamžiku se mi objeví okno s možností výběru OS, kde je Ubuntu uveden na prvním místě. GRUB2 jsem pouze nainstalovala a nic jiného jsem s ním nedělala.
Co se týká Ubuntu jsem naprostý začátečník (válčím s ním pouhé 2 dny), tak budu vděčná za srozumitelné odpovědi.
Díky  :)

Marp

• Moderátor
  • Závislák
  • Moje práce není probudit ovce, ale shromáždit vlky
    • Marek Marp Pszczolka
Re:Chybí možnost výběru OS při startu počítače
« Odpověď #1 kdy: 02 Září 2013, 23:05:35 »
Postupovala jsi podle návodu na Wiki? Zde: http://wiki.ubuntu.cz/Instalace/Pr%C5%AFvodce%20instalac%C3%AD?redirect=1#krok_4_-_volba_disku_pro_instalaci protože při instalaci se GRUB instaluje automaticky...
Oprava Grubu zde: http://wiki.ubuntu.cz/grub2#obnoven%C3%AD_grub2_pomoc%C3%AD_livecd
« Poslední změna: 02 Září 2013, 23:07:18 od Marp »
Marek *Marp* Pszczolka
--------------------------------------------
Lenovo IdeaPad 5, CPU: 8jádrový AMD Ryzen 7, 16GB RAM, GPU: AMD ATI Renoir, 512GB SSD + Debian GNU/Linux Bookworm/Sid - Kernel: 5.18

sarkulka

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 02 Září 2013, 23:42:54 »
Díky za rychlou odpověď.
Přesně podle tohoto návodu jsem instalovala Ubuntu (z flash disku, snad by to neměl být rozdíl), rozdělila jsem disk podle návodu pro začátečníky (bod 4.2).
Obnovení GRUB2 zkusím, jen mám začátečnický dotaz: jde to provést i z toho LiveUSB, co jsem použila na instalaci? A další: zasunu fleshdisk do již nastartovaného Ubuntu? (zcela nerozumím začátku návodu na obnovení, resp. mi není jasné, jak to zcela prakticky provést).

Marp

• Moderátor
  • Závislák
    • Marek Marp Pszczolka
« Odpověď #3 kdy: 02 Září 2013, 23:56:16 »
Lze použít i LiveUSB, každopádně před nabootovaním do live módu je nutné mít počítač vypnutý, jinak Live mód nenaběhne...
Marek *Marp* Pszczolka
Lenovo IdeaPad 5, CPU: 8jádrový AMD Ryzen 7, 16GB RAM, GPU: AMD ATI Renoir, 512GB SSD + Debian GNU/Linux Bookworm/Sid - Kernel: 5.18

jadd

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #4 kdy: 03 Září 2013, 01:36:33 »
Nebyla by snadnější nová instalace z flash disku?
Jednoduše nech zavést Ubuntu, až se dostaneš k rozdělování disků, všimni si dole ve výběru kam se má instalovat zavaděč. Tam vyber do MBR to je u IDE disků hda (nikoliv hda1, atd) u SATA disků sda (nikoliv sda1 atd.). Instalátor ti tam tedy podle toho co vybereš ten zavaděč nainstaluje.
Protože jsi před tím už vytvářela oddíly pro instalaci, nemusíš je mazat ale jen zaškrtni aby se znova naformátovaly a zajisti aby na jednom byl / tj. kořenový adresář z kterého pak vedou další větve jako /home (pro ten můžeš mít samostatný oddíl), jedině u swapu to formátování neuvidíš.

RRRadek Neužil

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
  • Závislák
« Odpověď #5 kdy: 03 Září 2013, 14:24:44 »
Vše máte naprosto v pořádku a nic NEPŘEINSTALOVÁVEJTE!!!

To to nikdo nevidíte že nemusí udělat nic jiného než že musí v Biosu změnit prioritu bootování na Ubuntu kde je mimo jiné i zavaděč na Windows. Chjo...

Toto je standardní chování GPT UEFI kdy můžete mít nainstalováno více OS a jednoduše je můžete přepínat pomocí bootovacího tlačítka které je u HP F9 nebo třeba Asus Esc atd... a nebo si přímo v biosu přehodit prioritu který os se má startovat první.
PS: omluvte moji češtinu není to moje silná stránka, snažím se hlavně vystihnou podstatu problému. ;)

Marp

• Moderátor
  • Závislák
    • Marek Marp Pszczolka
« Odpověď #6 kdy: 03 Září 2013, 14:44:34 »
Mnooo... mě zarazilo, že slečna instalovala Ubuntu, pak Synaptic a pak Grub, což mi připadalo, že někde udělala chybu. Viz: " Instalovala jsem i Synaptic a z něj pak GRUB2 ve víře, že se mi třeba začne objevovat možnost výběru OS při startu. "... Takže jsem jí v dobré víře poradil pouze opravu Grubu  ;) ...nic víc.
Marek *Marp* Pszczolka

RRRadek Neužil

• Administrátor fóra
  • Závislák
« Odpověď #7 kdy: 03 Září 2013, 15:31:25 »
Mnooo... mě zarazilo, že slečna instalovala Ubuntu, pak Synaptic a pak Grub, což mi připadalo, že někde udělala chybu. Viz: " Instalovala jsem i Synaptic a z něj pak GRUB2 ve víře, že se mi třeba začne objevovat možnost výběru OS při startu. "... Takže jsem jí v dobré víře poradil pouze opravu Grubu  ;) ...nic víc.

Což o to takhle sice opravíš grub ale nikdy nedocílíš toho aby se změnilo pořadí bootovaní v Biosu. Dalo by se jednoduše chápat že každá instalace do zavaděče se v Biosu tváří jako extra další disk ze kterého jde bootovat. Vím je to matoucí ale nic jiného než si na to zvyknout nám nezbude. :'(

Zase na druhou stranu můžeš mít vícero systémů a každý může mít svůj vlastní zavaděč které jsou nezávislé na sobě. :)) Já jinak u Asus nechávám přepínat ručně os pomocí bootovacího tlačítka Esc kde si vybereš jaký systém nastartovat a je to obdobné jako je tomu třeba u Macbooku kde držíš při startu tlačítko Option. V případě slečny je to u HP F9 . Pak už netřeba řešit Grub vůbec a nahradí ho Bios...
PS: omluvte moji češtinu není to moje silná stránka, snažím se hlavně vystihnou podstatu problému. ;)

jadd

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #8 kdy: 03 Září 2013, 15:43:25 »
Mě tam zase mate, že se jí rovnou zavádí Windows musel by být na jiném disku než instalace Ubuntu. Protože by se jako první zavádělo Ubuntu.
teda pokud to má v BIOSu
disk0 .. MBR vše od Windows
disk1 .. MBR (Grub) Ubuntu
pak bude muset pořád přepínat (nebo pokaždé muset použít kl. zkratku k výběru disku) v BIOSu disk na kterém je Grub.

Aha ten řádek o GPT jsem nečetl, s GPT se ještě neznám.
« Poslední změna: 03 Září 2013, 15:46:44 od jadd »

Marp

• Moderátor
  • Závislák
    • Marek Marp Pszczolka
« Odpověď #9 kdy: 03 Září 2013, 15:57:04 »

Což o to takhle sice opravíš grub ale nikdy nedocílíš toho aby se změnilo pořadí bootovaní v Biosu. Dalo by se jednoduše chápat že každá instalace do zavaděče se v Biosu tváří jako extra další disk ze kterého jde bootovat. Vím je to matoucí ale nic jiného než si na to zvyknout nám nezbude. :'(

Zase na druhou stranu můžeš mít vícero systémů a každý může mít svůj vlastní zavaděč které jsou nezávislé na sobě. :)) Já jinak u Asus nechávám přepínat ručně os pomocí bootovacího tlačítka Esc kde si vybereš jaký systém nastartovat a je to obdobné jako je tomu třeba u Macbooku kde držíš při startu tlačítko Option. V případě slečny je to u HP F9 . Pak už netřeba řešit Grub vůbec a nahradí ho Bios...

No, ono to UEFI je taky prasárna a holt si musíme zvykat - když jsem teď byl nucen přeinstalovat Lenovo, tak mi Ubuntu nechtělo vůbec naběhnout, až po několikátý jsem zjistil, že musím UEFI povolit ještě jednou, byť povolené bylo a to tak, že vše navrátit do defaultu, pak se mi po držení Shiftu zobrazila "podivná", nestandardní nabídka Grubu, kde poslední položka byla něco jako "oprava", tu jsem okliknul a pak už to naběhlo normálně...
Marek *Marp* Pszczolka

RRRadek Neužil

• Administrátor fóra
  • Závislák
« Odpověď #10 kdy: 03 Září 2013, 16:32:06 »
GPT s UEFI musí být jako první vytvořený na disku oddíl EFI což už tam měla pač má Windows 8, tak to nemusela řešit.
Pokud by instalovala čistě Ubuntu, tak automaticky by se jí oddíl EFI vytvořil sám, a když by použila ruční dělení disku tak musí vytvořit EFI oddíl ručně. viz obrázek, kde musí být minimální velikost 100MB ale muže to být i víc... MS tuším dělá 400MB, asi si dělá víc místa na další os? :)

Netvrdím že se mi to líbí ale nic než si zvykat nám nezbude. :-\

sarkulka

• Návštěvník
« Odpověď #11 kdy: 03 Září 2013, 18:15:09 »
Tak jsem dorazila z práce domů nachystaná do dalšího boje s počítačem. Ale teď to skoro vypadá, že se s tím nedá nic moc udělat? Nebo se mám pokusit vytvořit EFI oddíl? (V tom druhém případě bych potřebovala trochu podrobnější instrukce).
Jsem zmlsaná z mého prvního počítače, kde mi nabíhala možnost výběru a první bylo Ubuntu, takže nebylo třeba nic dělat a nastartovalo se mi Ubuntu. Pokud bych se kejklím s biosem mohla dlouhodobě vyhnout, byla bych opravdu ráda  :)

sarkulka

• Návštěvník
« Odpověď #12 kdy: 03 Září 2013, 18:34:24 »

Koukám do BIOSU na pořadí bootování. První je měnitelné s názvem "UEFI Boot ORder", zde je jako první OS boot Manager, poté USB Diskette on Key/USB Hard Disk, další USB CD/DVD ROM Drive a poslední !Network Adapter. Pod tímto seznamem je další, ale neměnitelný "Legacy Boot Order", zde je pravní Notebook Hard DRive. Změnilo by se něco změnou pořadí zde?

Pak by mě zajímalo, co je to POST Hotkey Delay (sec).

jadd

• Stálý člen
  • **

RRRadek Neužil

• Administrátor fóra
  • Závislák
« Odpověď #14 kdy: 04 Září 2013, 10:08:18 »
Nemám teď žádný HP s W8 po ruce abych se podíval konkrétně.

Třeba u Asusu to vypadá takhle. Teď jsem koukal na DELLu a je to tam naprosto stejné... ;)

Nastavuje se to jinde než se nastavuje bootování z CD nebo USB! Prostě tohle je speciální oddělení kde se nastavuje pouze bootování zavaděčů.

EDIT: žádné EFI oddíl vytvářet nemusíte, už ho vytvořil za váš Win8!!! Kdyby jste to četla pořádně tak jsem to tam psal!
« Poslední změna: 04 Září 2013, 10:11:51 od RRadek Neužil »

sarkulka

• Návštěvník
« Odpověď #15 kdy: 05 Září 2013, 08:28:11 »
OK. Já se na to mrknu.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.