Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Monitoring sítě  (Přečteno 6533 krát)

vojak

• Návštěvník
Monitoring sítě
« kdy: 25 Září 2013, 23:39:22 »
Zdravím, scháním program na routovací ubuntu server, který by uměl prohledat síť a podat nějaké informace. Očekávám od toho, že zobrazí seznam všech IP připojených v místní síti a k nim vytvoří graf kde uvidím traffic v jednotlivé časové úseky. Nebylo by na škodu možnost logovat činnost uživatele na www. Dále aby jsem mohl nastavit FUP limit a v případě překročení, byl informován emailem, případně mohl omezit rychlost klienta. Ovládání programu musí být přes web a již ve vytvořeném grafickém rozhraní a zdarma. Použití SNMP zavrhuji. Pro znalé widlí, používal jsem kerio winroute firewall a ten splňoval vše výše uvedené. Pokud by bylo ovládání v češtině, bylo by to výhodou, když by tam byla funkce, že pokud se klient nepřihlásí na webovém rozhraní, tak se mu pouze ukáže jeho traffic a množství přenesených dat, nezlobil bych se.

Nainstaloval jsem si NTOP, ale splňuje pár požadavků, bohaté menu snižuje přehlednost a traffic zobrazuje v jakýchsi koláčích po hodině, takže nevidím aktuální průběh.

Petr Merlin Vaněček

• Moderátor
  • Závislák
    • Lomítkáři
Re:Monitoring sítě
« Odpověď #1 kdy: 26 Září 2013, 10:22:03 »
Bojím se, že neplaceně to bez práce nepůjde.

nmap -sP 192.168.*.*
ipaccounting
iptables & tc
bash atp. atp. atp. ...
Stiskni CTRL + W ...
80% mozku tvoří kapalina ... u některých brzdová

beer

• Host
« Odpověď #2 kdy: 26 Září 2013, 10:31:04 »
Co něco jako ISPConfig? Nemám s tím zkušenost, jen vím, že to existuje.

vojak

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 26 Září 2013, 16:03:11 »
Ten si myslím že je něco jako m0n0wall, že to už bude hotový OS, já to jen potřebuji přidat do systému. Přece to je normální program pro administrátory sítí, to fakt nic takového neni?

matee

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #4 kdy: 26 Září 2013, 17:54:39 »
co třeba http://www.ntop.org/ - ty statistiky tam jsou docela obsáhlý

sorry, nečetl jsem první post dokonce
HP 550 /Intel Core2 Duo T5270 / Intel GMA 950 / 2GB / 160GB / Ubuntu 8.10 -> ... -> Linux Mint 17 - Cinnamon
S linuxem jde vše, ale nikdy ne hned:)

beer

• Host
« Odpověď #5 kdy: 26 Září 2013, 18:15:03 »
Ten si myslím že je něco jako m0n0wall, že to už bude hotový OS, já to jen potřebuji přidat do systému. Přece to je normální program pro administrátory sítí, to fakt nic takového neni?

Ne, není to hotový OS, výslovně tam uvádéjí:

Distributions
Debian 5 - 7 and Testing
(recommended)
Ubuntu 8.10 - 13.04
(recommended)
CentOS 5.2 - 6.4
Fedora 10 and 12 - 15
OpenSuSE 11.1 - 12.3

Petr Merlin Vaněček

• Moderátor
  • Závislák
    • Lomítkáři
« Odpověď #6 kdy: 26 Září 2013, 19:59:25 »
Nu měl jsem za to, že ISPConfig je spíše pro www, DNS, e-maily apod.
Když se podívám do toho dema, co mají k dispozici na stránkách, tak mne to v tom jen utvrzuje?

@vojak: spíše než pro administrátory sítí - ve smyslu LAN se jedná už o plnější ISP nasazení (nepředpokládám billing a FUP v LAN síti), jenže na to se většinou pořizují switche a routery HW, které vše požadované mají v sobě.

Takže ano, lze to udělat i na low-end "hloupém" HW, ale bude to vyžadovat něco málo si nastudovat.
Uvedené programy nejsou vůbec složité a docela jednoduše to vše lze hezky provázat pomocí generovaných konfigů (z www) a bashe.
Stiskni CTRL + W ...

Myghael

• Návštěvník
  • Si vis pacem, para bellum.
    • FantasyWiki
« Odpověď #7 kdy: 29 Září 2013, 12:03:36 »
IPSConfig a podobné programy se dávají na web servery. Pokud si něco takového nainstaluje nějaký ISP, spravuje tím svůj webhosting a poštu + autoritativní DNS. Na centralizovanou správu sítě se programy liší, většinou je to nějaký komplexní (a také patřičně drahý) systém, pokud je většina infrastruktury od jednoho výrobce (což většinou bývá), tak se dají používat i nástroje od výrobce zařízení (např. AirControl od Ubiquiti Networks nebo The Dude od MikroTikls).

Na řízení sítě to tedy není. Já osobně na řízení sítě používám pfSense, což je specializovaná distribuce FreeBSD.
Lenovo ThinkPad R61 8918DFG Intel Core2Duo T8100 2,1 GHz, 4 GB DDR2-667, Intel 965PM, nVidia NVS140M, Hitachi 160 GB SATA2, Ubuntu Server 14.04.2 LTS x86_64, Xfce + Gnome Classic + awesome
Na serverech Debian Stable x86_64 (doma) nebo AlexanderaServer UNIX (v práci).
Všechny desktopy mám diskless + PXE boot ze serveru - běhá to cca. tak rychle jako klasický HDD.

vojak

• Návštěvník
« Odpověď #8 kdy: 29 Září 2013, 20:03:22 »
Díky za reakce, jak vidím asi budu muset ustoupit z požadavků :) Seznam připijených PC získám z arp tabulky, ale jak logovat traffic od jednotlivých IP a pak zobrazit nevím. Mám nainstalovaný vnstat, ale ten zobrazuje traffic celého rozhraní, dal by se použít již nějaký hotový balíček, abych si mohl generovat trafic třeba i za rok zpětně a samo ho to měřilo?

Petr Merlin Vaněček

• Moderátor
  • Závislák
    • Lomítkáři
« Odpověď #9 kdy: 30 Září 2013, 09:49:41 »
Díky za reakce, jak vidím asi budu muset ustoupit z požadavků :) Seznam připijených PC získám z arp tabulky, ale jak logovat traffic od jednotlivých IP a pak zobrazit nevím. Mám nainstalovaný vnstat, ale ten zobrazuje traffic celého rozhraní, dal by se použít již nějaký hotový balíček, abych si mohl generovat trafic třeba i za rok zpětně a samo ho to měřilo?

Toto umí právě ipaccounting, který jsem i s odkazem zmiňoval. Dle konfigurace generuje statistiky od minutového průměru až po roční grafy.
Stiskni CTRL + W ...

vojak

• Návštěvník
« Odpověď #10 kdy: 30 Září 2013, 20:03:21 »

Toto umí právě ipaccounting, který jsem i s odkazem zmiňoval. Dle konfigurace generuje statistiky od minutového průměru až po roční grafy.

Díky moc a zobrazuje grafy v normální podobě jako např. takto? http://shurdeek.shurdix.org/tmp/ipacct.png

Petr Merlin Vaněček

• Moderátor
  • Závislák
    • Lomítkáři
« Odpověď #11 kdy: 30 Září 2013, 20:51:26 »
Ano, velmi podobně s tím, že si můžeš definovat zobrazená data.
Ale stačí se podívat na ty stránky:
http://ipaccounting.standus.com/scr.php
Stiskni CTRL + W ...

do2o

• Návštěvník
« Odpověď #12 kdy: 06 Října 2013, 09:37:01 »
Ahoj, mrkni se na ispadmin.eu
Je to tusim pro 100 lidi zdarma.
Firewall, qos, pokrocila sprava uzivatelu, routeru, logy, grafy. Napojeni na nagios atd.
Btw proc ne snmp?

Odesláno z mého HTC Vision pomocí Tapatalk 2

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.