Zdravím.
Mám problém s instalací Ubuntu 14.04 "Trusty Tahr". Dost naivně jsem si odzkoušel jako Live a pak jsem udělal fatální chybu. Pokusil jsem se to nainstalovat nejprve vedle Windows a pak i na samostatné disky. To se mi sice jakž takž podařilo, ale přišel jsem nejprve o grafickou kartu a pak i o integrovanou a aby toho nebolo málo odpálil jsem šuplík na starším stroji (novější mimo provoz kvůli grafice). Mám podezření, že jsem načal i disk (a ne jeden) i když to zatím neshořelo.
Odvolávám se na doporučenou konfiguraci : Systémové požadavky: 1 GB RAM RAM, 5 GB místa na disku, 1 GHz CPU (Intel Pentium 4 nebo novější).
Dík odpálení grafiky na novějším stroji jsem "povolal ze zálohy" hned 2 starší počítače s konfigurací dle doporučení. To na základě zkušenosti - 1 jako pracovní s win a druhý jako pokusný s Linux. Na pokusném s šuplíkem Intel 1,8 GHz jsem odpálil odpor na šuplíku, což si snad sám opravím.
Následně jsem do obou dal jak win XP (samostatný disk) tak na jiný disk Ubuntu 14.04. Po odpálení šuplíku jsem zůstal viset jen na 1 ze záložních počítačů (disk jako Slave - natvrdo bez šuplíku) navíc technologie AMD 1,7 Ghz.
Nejprve jsem vše rozchodil, ale grafika byla velice pomalá a některé části oken byly pruhované. Stáhnul jsem si balíky pro ovladače karet, restartoval a od té doby se dostanu jen k přihlašovací obrazovce - přihlásím se a po chvíli znovu. Heslo je v pořádku. Ten druhý stroj jsem vybavil také rezervním monitorem (14 palců - jen železná rezerva právě pro podobné případy). Ten mi ale začal po výše uvedené akci mírně "kmitat".
Takže jsem se pozorněji začetl do návodů, kde jsem zjistil, že není MB jako MB a tuplem to platí o grafické kartě. Přehřívání karty signalizovali již na starších systémech jiní uživatelé. Zejména u Nvidia je nejvíce problémů a právě na tomto systému chodil můj hlavní počítač.
Mám 2 dotazy:
1. - Chodí Ubuntu 14.04 na starším stroji dobře a jak postupovat?
2. - Skončila podpora Win XP a to znamená také asi v drtivé většině přechod na Ubuntu 14.04 z tohoto systému - potažmo také na starším typu stroje. Proč není nikde ani zmíňka o možných problémech? Totéž lze asi čekat i u jíných (starších) verzí nežli Ubuntu 14.04. Dejte alespoň noticku s upozorněním jak na to, aby si běžný uživatel nezničil celý stroj.