Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Instalace Ubuntu 14.04 "Trusty Tahr" [VYŘEŠENO]  (Přečteno 2793 krát)

neutr

• Návštěvník
Instalace Ubuntu 14.04 "Trusty Tahr" [VYŘEŠENO]
« kdy: 23 Dubna 2014, 06:39:57 »
Zdravím.
Mám problém s instalací Ubuntu 14.04 "Trusty Tahr". Dost naivně jsem si odzkoušel jako Live a pak jsem udělal fatální chybu. Pokusil jsem se to nainstalovat nejprve vedle Windows a pak i na samostatné disky. To se mi sice jakž takž podařilo, ale přišel jsem nejprve o grafickou kartu a pak i o integrovanou a aby toho nebolo málo odpálil jsem šuplík na starším stroji (novější mimo provoz kvůli grafice). Mám podezření, že jsem načal i disk (a ne jeden) i když to zatím neshořelo.
       Odvolávám se na doporučenou konfiguraci : Systémové požadavky: 1 GB RAM RAM, 5 GB místa na disku, 1 GHz CPU (Intel Pentium 4 nebo novější).

Dík odpálení grafiky na novějším stroji jsem "povolal ze zálohy" hned 2 starší počítače s konfigurací dle doporučení. To na základě zkušenosti - 1 jako pracovní s win a druhý jako pokusný s Linux. Na pokusném s šuplíkem Intel 1,8 GHz jsem odpálil odpor na šuplíku, což si snad sám opravím.
       Následně jsem do obou dal jak win XP (samostatný disk) tak na jiný disk Ubuntu 14.04. Po odpálení šuplíku jsem zůstal viset jen na 1 ze záložních počítačů (disk jako Slave - natvrdo bez šuplíku) navíc technologie AMD 1,7 Ghz.

Nejprve jsem vše rozchodil, ale grafika byla velice pomalá a některé části oken byly pruhované. Stáhnul jsem si balíky pro ovladače karet, restartoval a od té doby se dostanu jen k přihlašovací obrazovce - přihlásím se a po chvíli znovu. Heslo je v pořádku. Ten druhý stroj jsem vybavil také rezervním monitorem (14 palců - jen železná rezerva právě pro podobné případy). Ten mi ale začal po výše uvedené akci mírně "kmitat".

Takže jsem se pozorněji začetl do návodů, kde jsem zjistil, že není MB jako MB a tuplem to platí o grafické kartě. Přehřívání karty signalizovali již na starších systémech jiní uživatelé. Zejména u Nvidia je nejvíce problémů a právě na tomto systému chodil můj hlavní počítač.

Mám 2 dotazy:
1. - Chodí Ubuntu 14.04 na starším stroji dobře a jak postupovat?
2. - Skončila podpora Win XP a to znamená také asi v drtivé většině přechod na Ubuntu 14.04 z tohoto systému - potažmo také na starším typu stroje. Proč není nikde ani zmíňka o možných problémech? Totéž lze asi čekat i u jíných (starších) verzí nežli Ubuntu 14.04. Dejte alespoň noticku s upozorněním jak na to, aby si běžný uživatel nezničil celý stroj.
« Poslední změna: 25 Dubna 2014, 11:02:15 od neutr »

Martin Šácha

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
Re:Instalace Ubuntu 14.04 "Trusty Tahr"
« Odpověď #1 kdy: 23 Dubna 2014, 07:10:54 »
Jak odpálil? Jakou grafiku? Jaký šuplík?
Mint MATE 64bit / DuckDuckGo.com
Programátoři považují WYSIWYG za špatné u kódu i u žen. Programátor chce "dostat to, co žádá“ – kód tajemný, neodpouštějící, nebezpečný.

neutr

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 23 Dubna 2014, 07:34:03 »
     Grafika - výstup z počítače pro monitor. Jedná se o počítač Acer Aspire zničená grafická karta Ati na na PCIe. Dále je zničená integrovaná grafická karta (nevím jaký je to typ). Na tu to chodilo asi 2 hodiny po odpálení karty Ati. Je to originální konfigurace, která má jen přelepky na místech, kde by měla být specifikace. Ty nejdou sundat.
     Šuplík je zařízení které se dnes už tak často nepoužívá, ale slouží k mobilní výměně HDD. Dnes se místo toho používá externí USB zařízení.
     Šuplík je zabudován v bedně v prostoru kde jsou DVD. Stačí do šuplíku vložit disk, zastrčit, uzamčením (existovaly i bez uzamčení) disk připojit a disk byl v systému. Původně fungoval automaticky, ale já jsem nastavil bootování manuálním výběrem - spouští se vše ze setapu kde disky s různými systémy povoluji, nebo naopak zakazuji.

janek-m

• Host
« Odpověď #3 kdy: 23 Dubna 2014, 07:48:17 »
Tak tento problém je viac než zaujímavý. Osobne som sa ešte nestretol s tým, aby Live systém, resp. inštalácia Linuxu odpálila nejaké časti HW a to som potestoval množstvo distribúcií a to na novších PC ako aj na starých. Je takéto niečo naozaj možné??  ???

EDIT// aká je teraz situácia - funguje nainštalovaný systém?? Ak áno, mohli by ste postnúť výpis z terminálu (Ctrl + Alt + T):
Kód: [Vybrat]
lspciVýpis dajte do "code" (označiť text a klik na #)
« Poslední změna: 23 Dubna 2014, 07:50:34 od janek-m »

neutr

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 23 Dubna 2014, 08:25:58 »
Počítač na kterém to chodí normálně najede a dá mi přihlašovací obrazovku. Já vyplním heslo, odentruji a chvíli se nic neděje. Pak naskočí znovu přihlašovací údaje.
      Jen zopakuji, že se jedná o počítač AMD 1,7 GHz. Když na něm spustím Windows - je vše v pořádku, ale monitor mírně kmitá, což začalo po instalaci balíku ovladačů pro Ubuntu. Mám strach ho pouštět, abych ho také nezničil i když je to jen rezerva.

Původně tam byla nějaká hláška, ale já jsem zvolil příště nezobrazovat, a od té doby prostě skočím do přihlášení. Na začátku jsem vídal také jednořádkové hlášení o nekompaktibilitě nějakého zařízení šlo mi zvolit test paměti v Grub. Nyní to poměrně rychle přeskočí do přihlášení a tam se to opakuje do nekonečna.
       Přemýšlel jsem, že to přeinstaluji, ale nyní se raději ptám jak postupovat.

janek-m

• Host
« Odpověď #5 kdy: 23 Dubna 2014, 08:42:54 »
Vzhľadom k tomu, že ide o starší PC, tak neviem, či Ubuntu je tá najsprávnejšia voľba a Ubuntu 14.04 je ešte príliš čerstvé, čiže ak už Ubuntu, tak 12.04 (podpora do 2017), nebolo by zlé prípadne otestovať Xubuntu.

Citace
...je vše v pořádku, ale monitor mírně kmitá, což začalo po instalaci balíku ovladačů pro Ubuntu.
Ovládače netreba za každú cenu inštalovať. V Linuxe platí zásada, že ak systém behá dobre so slobodným ovládačom, treba to nechať tak a neinštalovať uzavrené.

Odporučil by som, nabootovať Live systém (vyskúšať Ubuntu) a postnúť sem  už uvedený príkaz. Ak Live systém pôjde bez problémov, tak by sa oplatilo systém preinštalovať. Ale najprv ten výpis.

neutr

• Návštěvník
« Odpověď #6 kdy: 23 Dubna 2014, 10:14:05 »
Určitě to udělám. Mám jen nyní problém s časem. Za chvíli odjíždím, takže se tomu už nemohu věnovat. Pokračovat budu moci asi pozítří. Dřív se domu nedostanu, ale i tak zatím děkuji za Vaši reakci.  :)

neutr

• Návštěvník
« Odpověď #7 kdy: 25 Dubna 2014, 10:54:56 »
Tak jsem se k tomu dostal včera a dnes testuji. Nepřístupnou instalaci (celý disk) jsem přeinstaloval na verzi 12.04 a dal do provozu. Pracuji s s počítačem bez "kapotáže" abych mohl kontrolovat teplotu zdroje, disku a hlavně karty. Mám sice dojem, že je karta trošku teplejší (odhaduji tak 43-45°), nežli když běží Windows ale zatím to drží 4 hodiny a je to stabilní.
       Tu druhou instalaci (opět samostatný disk) s verzí 14.04 jsem spustil bez problémů, ale netestoval v provozu. Dnes by mi měla přijít náhradní grafická karta do hlavního počítače, takže až přijde a bude fungovat, začnu znovu testovat verzi 14.04 (ale jen na starém počítači).

Děkuji moc janek-m. za ochotu. Xbuntu také otestuji, ale až jindy. Nyní mne spíš trápí nezvyklé přepínání klávesnice, potřebuji se dopracovat k tomu abych dostal do verze 12.04 LibreOffice 4.2.3 a dostal trošku ovládání Linuxu do krve.

janek-m

• Host
Re:Instalace Ubuntu 14.04 "Trusty Tahr" [VYŘEŠENO]
« Odpověď #8 kdy: 25 Dubna 2014, 14:52:52 »
Citace
Mám sice dojem, že je karta trošku teplejší (odhaduji tak 43-45°), nežli když běží Windows ale zatím to drží 4 hodiny a je to stabilní.
Uvedené teploty sú veľmi dobré. Ak si chcete priebežne sledovať teplotu v PC, tak si doinštalujte lm-sensors - cez terminál:
sudo apt-get install lm-sensorsno a potom príkazom sensors v terminále sa zobrazia aktuálne hodnoty. Viac info TU
Citace
Nyní mne spíš trápí nezvyklé přepínání klávesnice
S týmto veľmi neporadím, v Kubuntu je nastavenie klávesnice akosi viac prehľadnejšie.
Citace
potřebuji se dopracovat k tomu abych dostal do verze 12.04 LibreOffice 4.2.3 a dostal trošku ovládání Linuxu do krve.
Veľmi jednoducho sa to dá urobiť pridaním zdroja PPA. V podstate sú dve možnosti:
1/ Ak chcete dostávať neustále nové verzie LO cez aktualizácie, tak:
sudo add-apt-repository ppa:libreoffice/ppa
sudo apt-get update
sudo apt-get dist-upgrade

2/ Ak chcete LO vo verzii 4.2 + aktualizácie iba na túto verziu, tak:
sudo add-apt-repository ppa:libreoffice/libreoffice-4-2
sudo apt-get update
sudo apt-get dist-upgrade

Môže sa stať, že po aktualizácii pôvodnej verzii bude chýbať jazykový preklad LO (mne sa to ešte nestalo), tak ho doinštalovať príkazom:
sudo apt-get install libreoffice-l10n-cs

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.