Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: update z verze 12.10 instalované přes WUBI - lze bez rizika? VYŘEŠENO  (Přečteno 1777 krát)

rhr

• Návštěvník
Dobrý den,

jak píšu výše - mám na Win XP  Ubuntu verze 12.10 instalované přes WUBI (funguje naprosto bez problémů). V poslední době vyskočilo párkrát upozornění, že již skončila podpora a nabízí se update na tuším 13.10.
Je možné, když mám instalaci provedenou přes WUBI, toto potvrdit bez obav, že se vše zhroutí a nebude fungovat ? Jsou s tím nějaké zkušenosti ?

Momentálně mi Správce aktualizací hlásí, že se nemůže připojit ke zdroji: "W:Failed to fetch http://cz.archive.ubuntu.com/ubuntu/dists/quantal/main/source/Sources  404  Not Found"

tak nevím, jestli se mi ta aktualizace ještě vůbec nabídne.

Ubuntu používám jako naprosto běžný uživatel převážně pro web a občas připojení přes terminál a ssh k jinému serveru.
Příště už bych si dal LTS verzi, ale teď se mi to nechce přeinstalovávat, nehledě na to že WUBI už není podporováno. (Přestože často čtu, že WUBI fungovalo jen do 12.04, tak já jej použil ještě pro 12.10 myslím oficiálně).

Děkuji za Vaše odpovědi.
« Poslední změna: 12 Srpna 2014, 16:37:07 od rhr »

Samms

• Aktivní člen
  • *
Re:update z verze 12.10 instalované přes WUBI - lze automaticky bez rizika ?
« Odpověď #1 kdy: 15 Července 2014, 12:34:48 »
A proč si nezálohovat data a nepřejít na 14.04 - novou LTS?

rhr

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 15 Července 2014, 12:39:17 »
já bych klidně postupně přešel - nyní to nabízí 13.10, pak možná nabídne 14.04. Ale 14.04 přímo přes WUBI nelze a tak zjišťuji, jestli už někdo zkusit instalaci provedenou přes WUBI takto postupně upgradovat a jestli to projde. Nechci si teď s tím počítačem v případě problému hrát.

Samms

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #3 kdy: 15 Července 2014, 12:41:40 »
Pokud nejsi na hrátky, pak na to samozřejmě kašli. Jen pak nevidím smysl - no nic. WUBI je obecně zhůvěřilost...

rhr

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 15 Července 2014, 13:30:52 »
hmmm, smysl je samozřejmě v tom, mít podporovanou verzi OS, na kterou vychází bezpečnostní záplaty. Pokud by upgrade proběhl automaticky a bez problému, tak je to na nějaké 2 kliknutí a dál se nestarám. Nejsem žádný GURU ani hračička, nechtěl jsem si s tím hrát ani předtím a tak jsem to "vyzkoušel" přes Wubi. Je to naprosto bezproblémové řešení, není třeba si hrát s oddíly, při startu mám normální dual boot ... Může to být klidně "zhůvěřilost", ale takto mi to právě nyní vyhovuje, až se budu chtít Ubuntu zbavit, tak jen Ovládací panely / Odinstalovat a je čisto.

Ale můj dotaz zněl, zda nemá někdo zkušenost, zda ten upgrade proběhne v pořádku, tedy jestli už to někdo v reálu dělal.

EDIT:

takže z 12.10 na 13.10 mi to prošlo, asi 3x jsem potvrzoval jestli chci nahradit nějaký konfigurační soubor novým (týkalo se to např. času UTC, a nějaké další. proběhlo to, Ubuntu se pak spustilo a tvářilo se OK.

Zkusil jsem hned nato (po restartu) aktualizovat na nabídnutou verzi 14.04 LTS, probíhalo to dobře do chvíle, než se začaly objevovat hlášky, že nelze něco nainstalovat a bylo toho dost (procps, udev, initramfs-tools, plymouth, mountall, upstart, initscripts, ifupdown, plymouth-label, dbus, dbus-x11, gconf2, libreoffice-gnome, ...) a pak že aktualizace neproběhla ok a budou vráceny změny. Změny to nevrátilo, zůstala verze 14.04, po restartu to skončilo tuším na "initramfs".

Dal jsem zpět image a zaktualizoval aspoň na 13.10, která už sice taky není podporovaná, ale měla by být snad aktuálnější.
Zatím jsem zaregistroval, že 13.10 např. ve správci souborů (aplikace Files) neumí zobrazení ve dvou panelech (dříve F3) a možnosti menu jsou omezenější.
« Poslední změna: 23 Července 2014, 08:44:28 od rhr »

rhr

• Návštěvník
Re:update z verze 13.10 instalované přes WUBI na 14.04 LTS - chyby
« Odpověď #5 kdy: 12 Srpna 2014, 10:04:52 »
nabídla se mi opět aktualizace, nyní na 14.04.1 LTS, tak jsem ji zkusíl znovu a opět se objevila chybová hlášení - nelze nainstalovat procps, udev, initramfs-tools, plymouth, mountall, upstart, initscripts, ifupdown, plymouth-label. Pak že bylo povýšení přerušeno, ale doběhlo to vše až do konce.
Hláška že povýšení proběhlo, ale v průběhu se objevily chyby. Nyní bez restartu systém funguje, je tam 14.04 LTS, ale pravděpodobně bych po restartu skončil zase na chybě s "initramfs" nebo podobné.

Poradíte mi, jestli by nešlo, a jak, zkusit nyní před restartem ještě doinstalovat ty chybějící položky co zahlásily chybu ?

EDIT:
Zkusil jsem postupně projít všechny výše uvedené balíčky co zahlásily chybu, ale všechny se zdají být v pořádku a jsou poslední verze, vč. nainstalovaných závislostí, např.:

ls@ubuntu:~$ sudo apt-get install ifupdown
Čtu seznamy balíků… Hotovo
Vytváří se strom závislostí       
Čtu stavové informace… Hotovo
ifupdown je již nejnovější verze.
Následující balíky byly nainstalovány automaticky a již nejsou potřeba:
  alien debugedit indicator-sync libboost-date-time1.53.0
  libboost-system1.53.0 libcmis-0.3-3 libcolamd2.7.1 libdee-qt5-3 libdns99
  libebackend-1.2-6 libedata-book-1.2-17 libedata-cal-1.2-20 libfftw3-3
  libfftw3-long3 libgweather-3-3 libhud-client2 libllvm3.3 libpoppler43
  libppl12 libpython3.3 libpython3.3-minimal libpython3.3-stdlib libqpdf10
  libqt53d5 libqt5location5 libqt5v8-5 librhythmbox-core7 librpmbuild3
  librpmsign1 libsigsegv2 libtiff4 libx264-123 libxcb-sync0 lsb-core
  lsb-security m4 ncurses-term pax python-imaging-compat python3-dirspec
  python3.3 python3.3-minimal rpm wine1.5
Pro jejich odstranění použijte „apt-get autoremove“.
0 aktualizováno, 0 nově instalováno, 0 k odstranění a 0 neaktualizováno.

Pořád se mi ještě nechce restartovat, protože mám obavu, že pak systém nenaběhne (kdyžtak zase obnovím image), ale bylo by fajn mít tam funkční 14.04 LTS

Existuje ještě nějaká možnost jak zkontrolovat, že je systém komplet a ok, než dám restart ?
« Poslední změna: 12 Srpna 2014, 11:45:53 od rhr »

rhr

• Návštěvník
Re:update z verze 12.10 instalované přes WUBI - VYŘEŠENO
« Odpověď #6 kdy: 12 Srpna 2014, 16:36:15 »
další informace k chybové hlášce i řešení také zde - http://forum.ubuntu.cz/index.php?topic=72287.msg521075#msg521075

originál řešení viz - http://askubuntu.com/questions/452631/ubuntu-14-04-doesn-t-boot-after-upgrade-from-12-04-installed-inside-windows-8-1

To solve this problem you must do this things:

when Windows let you choose between Windows an Ubuntu choose Ubuntu
    when the computer exit from the OS choosing screen restart your computer, and try to boot Ubuntu hold Shift key on your keyboard
    then there will appear a screen from Grub (boot loader for Ubuntu) and it will bee almost empty and press 'e' key on your keyboard (to load boot commands for Ubuntu)
    after pressing 'e' key computer will display a set of commands that Grub use for booting Ubuntu
    on those boot commands try to find the line that contains 'ro quiet splash' and change the 'ro' word with 'rw'
    then down on the screen there is a key to press to boot (I don't remember which one was), press that key and Grub will boot Ubuntu with your modified boot commands.

However the 'rw' word won't be saved and at the next boot it will be 'ro' again so you need to edit the grub.cfg file were you will find same boot commands that Grub uses to boot Ubuntu (so you need to modify again only the first line that contains 'ro quiet splash' with 'rw quiet splash' ).

To be able to save this file (this file can't be saved if you try to edit it with a text editor only if the text editor is opened as sudo), open a terminal, type sudo gedit and after typing your password the Gedit text editor will open and after then from File menu of Gedit Open the grub.cfg file that is located in /boot/grub folder. Apply the change that I told you about and after that Ubuntu will boot normally every time. :)

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.