Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Jak zamezit zamrzání grafického prostředí?  (Přečteno 2452 krát)

tomik-pokoj

• Návštěvník
Jak zamezit zamrzání grafického prostředí?
« kdy: 19 Července 2015, 00:15:52 »
Zdravím,
dalo by se říct že mám problém. Takový docela nemilý problém. Jde o to, že na stolním počítači (i5 3570K 4 @ 3,6GHz, 8GB RAM) zadávám velké množství hodně náročných procesů, jeden příklad za vše: předělávání videí ve vysoké kvalitě na "nový" kodek h265. Jakmile takovýchto procesů pár spustím, s počítačem se velice špatně pracuje a příležitostně se zasekne grafické prostředí (teda snad jenom to), z čehož nejsem nijak zvlášť nadšený, mám-li na počítači cokoli dělat.
Chci se zeptat, jestli už někde existuje dejme tomu nějaký skript, který by v případě práce na počítači (pohyb kurzoru, psaní na klávesnici a třeba přehrávač videa) a nedostatku výpočetního výkonu a RAM snížil prioritu určitých procesů a naopak ji zvýšil u grafického prostředí a podobných.

Jenom se ptám jestli na něco podobného už někdo narazil, v krajním případě -  představu  co bych měl dělat mám, jaké by měly být kroky skriptu taky, ale problém je že nevím jak to zapsat tak, aby to bash pochopil - chyba je mezi klávesnicí a židlí. (Velký potlesk všem, kteří se dostali až sem k této větě). Věřím že se mezi vámi najde někdo dost laskavý, aby mi věnoval trochu svého času a zároveň dost znalý na to, aby poradil. Beru všechno s výjimkou rady "Nepouštěj tolik procesů naráz"  ;) :D

rumany

• Návštěvník
Re:Jak zamezit zamrzání grafického prostředí?
« Odpověď #1 kdy: 19 Července 2015, 15:49:38 »
Pro začátek, bych zkusil lehčí prostředí. Třeba XFCE.

TIBOR

• Závislák
  • Som uzivatel linuxovej distribucie, som linuxak?
« Odpověď #2 kdy: 19 Července 2015, 16:48:08 »
V prvom rade by to chcelo zistit preco to graficke prostredie zamrzne alebo ci vobec zamrzne. Ked to vsetko spustis mas dost ram? Ak zacnes swapovat tak ti znizenie priority procesov asi nepomoze. Tam by to chcelo pridat ram.
Ak  grafika naozaj zamrzne tak by to chcelo riesit graficke ovladace alebo by trochu mohlo pomoct vyuzivat graficke prostredie bez grafickej akceleracie ako pise rumany.
HP Laptop 17-ca1xxx Ubuntu Mate 24.04 FF 64bit.
Asus X751LB-TY014H Ubuntu Mate 20.04.1 FF 64bit.
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.(V dokumente Revolution OS)

jakubsima

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 13 Srpna 2015, 21:38:16 »
Jaké je využití ram při tom tvém popisovaném problému? Jinak Xfce(nebo Xubuntu) je parádní! :D

Jakub Šíma

Martin Šácha

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
« Odpověď #4 kdy: 14 Srpna 2015, 07:31:47 »
zadávám velké množství hodně náročných procesů, jeden příklad za vše: předělávání videí ve vysoké kvalitě na "nový" kodek h265. Jakmile takovýchto procesů pár spustím, s počítačem se velice špatně pracuje
...
"Nepouštěj tolik procesů naráz"  ;) :D

Vyborne, odpovedel sis sam :) Fakt nechapu snahu pretezovat system kdyz na to ten HW ocividne nema. ::)
Mint MATE 64bit / DuckDuckGo.com
Programátoři považují WYSIWYG za špatné u kódu i u žen. Programátor chce "dostat to, co žádá“ – kód tajemný, neodpouštějící, nebezpečný.

Savalas

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #5 kdy: 14 Srpna 2015, 11:23:51 »
Ja sem zaznamenal pomalejsi odezvy jen behem dvou okolnosti, vytizena grafika(3dmark na virtulalizovanych XP) a swapovani na HDD po naplneni pameti(vlastne taky jen test pri editovani satelitnich map 21600x21600px).
« Poslední změna: 14 Srpna 2015, 11:25:35 od Savalas »
Kubuntu 18.04/AMD RYZEN 5 3600, Asus PRIME X370-PRO, ASUS DUAL GeForce RTX2060S O8G EVO, RAM Kingston 2x16GB DDR4 2666MHz CL16, 2xWD Caviar Blue 1TB+Seagate BarraCuda 2TB/LVM mirror, Samsung 970 EVO PLUS 250GB, Seasonic M12II-620 Evo, Evolveo Sigma T2, DVD-R/+R Asus DRW-24D5MT, APC Back-UPS ES 700, Eizo EV2450

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.