->TIBOR: Právě, že ne. Moje práce s počítačem je taková, že používám Photoshop, Premiere, Illustrator, InDesign, Microstation a to nejsou zrovna "kapesní" aplikace, takže si vezmou docela dost místa. Proto těch 50 GB. Kromě toho swap Windows si taky vezme svoje (cca. 1,6GB). Data, která chci pouze číst z NTFS nejsou problém. To, co potřebuju sdílet mezi lin/win hodím na FAT32 - toho ale tolik není, protože to budou jen rozpracované věci.
Co se týká grafiky a filmů pro Adobe aplikace, tak ty budou na úplně jiném disku z důvodu výkonu a to ani neřeším.
Data výhradně pro linux budou mít naopak svou ext3 oddíl.
Zatím je představa následující:
sda1 - WinXP (50 GB), sda2 - Kubuntu/root (20 GB), sda3 - Kubuntu/swap (2 GB), sda4 - Kubuntu/home (100 GB), sda5 - sdílená data (20 GB FAT32), sda6 - Win data (cca. 300 GB NTFS).
sdb1 - grafika/film (232 GB NTFS)
sdc1 - záloha win dat (200 GB NTFS), sdc2 - záloha lin dat (33 GB ext3).
No a pak mi v počítači straší ještě 80 GB (hda), na které mám zálohovaný archiv fotografií z digitálního foťáku - zatím jen cca. 35 GB, ale rychle se to plní...

1 TB je sice nechutně velký prostor, ale stačí začít stříhat video pro všechny příbuzné + náruživě fotit a zas tak velké se to nezdá.

Podla mna zalezi ako chces pouzivat win. a kolko ubuntu(co v ktorom budes robit) ja by som to rozdelil 20-25 ubuntu(/), 100-200 /home a ostatok win.
Ta posledna veta "Na WXP mi bude stačit 50 - data budu mít na tom zbytku." znamena ze data z ubuntu chces davat na ntfs particiu spolu s datami z win.?