Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Kolik zabírá instalace Kubuntu na desktopu - jak rozdělit disk?  (Přečteno 3272 krát)

Dancer

• Aktivní člen
  • *
  • .
Mám nový, 500 GB disk, na který si chci nainstalovat Windows, Kubuntu a zbytek nechat na data (třetí partiion). Zajímám mne, kolik doporučujete vyhradit pro linux v deskotopovém použití.
Mám momentálně Kubuntu na notebooku a 20 GB mi na něj bohatě stačí, jenže to používám jen chvíli, takže netuším, jak moc může taková instalace po delší době "vykynout".
Na WXP mi bude stačit 50 - data budu mít na tom zbytku.

Děkuji za odpovědi. Stačí i jen velikost, kterou vaše instalace zabírá, v číselném vyjádření.
これはなんですか。 Ubuntu です。

Tomáš Pikálek

• Závislák
    • Tomáš Pikálek
Kolik zabírá instalace Kubuntu na desktopu - jak rozdělit disk?
« Odpověď #1 kdy: 10 Března 2007, 16:20:58 »
Pokud promazáváte stažené balíčky, tak by "vykynout" neměla. Mě zabírá čtyři měsíce stará instalace asi 5GB, ale mám nainstalováno hodně věcí, co ani nepoužívám a nejsou potřeba. Vyhrazeno na něj mám 10GB, na zbytku mám swap (2GB), /opt (20GB - na VMware) a /home (200GB).

dumi

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #2 kdy: 10 Března 2007, 16:25:07 »
ja ked som prehladaval toto forum som tiez dospel k zaveru, ze na samotny system (bez /home kde mam hudbu, videa...) mi staci 10-15GB, vyhradil som 10 a zabera mi aktualne 3GB a nemyslim, ze sa drasticky nebude rozsirovat nakolko stiahnute balicky mazem.
AMD Sempron 2500+, GF 5200FX, 1,5GB RAM, Ubuntu 8.04

TIBOR

• Závislák
  • Som uzivatel linuxovej distribucie, som linuxak?
« Odpověď #3 kdy: 10 Března 2007, 17:23:35 »
Podla mna zalezi ako chces pouzivat win. a kolko ubuntu(co v ktorom budes robit) ja by som to rozdelil 20-25 ubuntu(/), 100-200 /home a ostatok win.
Ta posledna veta "Na WXP mi bude stačit 50 - data budu mít na tom zbytku." znamena ze data z ubuntu chces davat na ntfs particiu spolu s datami z win.?
HP Laptop 17-ca1xxx Ubuntu Mate 24.04 FF 64bit.
Asus X751LB-TY014H Ubuntu Mate 20.04.1 FF 64bit.
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.(V dokumente Revolution OS)

Dancer

• Aktivní člen
  • *
  • .
« Odpověď #4 kdy: 10 Března 2007, 19:01:58 »
->TIBOR: Právě, že ne. Moje práce s počítačem je taková, že používám Photoshop, Premiere, Illustrator, InDesign, Microstation a to nejsou zrovna "kapesní" aplikace, takže si vezmou docela dost místa. Proto těch 50 GB. Kromě toho swap Windows si taky vezme svoje (cca. 1,6GB). Data, která chci pouze číst z NTFS nejsou problém. To, co potřebuju sdílet mezi lin/win hodím na FAT32 - toho ale tolik není, protože to budou jen rozpracované věci.

Co se týká grafiky a filmů pro Adobe aplikace, tak ty budou na úplně jiném disku z důvodu výkonu a to ani neřeším.

Data výhradně pro linux budou mít naopak svou ext3 oddíl.

Zatím je představa následující:
sda1 - WinXP (50 GB), sda2 - Kubuntu/root (20 GB), sda3 - Kubuntu/swap (2 GB), sda4 - Kubuntu/home (100 GB), sda5 - sdílená data (20 GB FAT32), sda6 - Win data (cca. 300 GB NTFS).
sdb1 - grafika/film (232 GB NTFS)
sdc1 - záloha win dat (200 GB NTFS), sdc2 - záloha lin dat (33 GB ext3).

No a pak mi v počítači straší ještě 80 GB (hda), na které mám zálohovaný archiv fotografií z digitálního foťáku - zatím jen cca. 35 GB, ale rychle se to plní... :(

1 TB je sice nechutně velký prostor, ale stačí začít stříhat video pro všechny příbuzné + náruživě fotit a zas tak velké se to nezdá. :)

Citace: TIBOR
Podla mna zalezi ako chces pouzivat win. a kolko ubuntu(co v ktorom budes robit) ja by som to rozdelil 20-25 ubuntu(/), 100-200 /home a ostatok win.
Ta posledna veta "Na WXP mi bude stačit 50 - data budu mít na tom zbytku." znamena ze data z ubuntu chces davat na ntfs particiu spolu s datami z win.?
これはなんですか。 Ubuntu です。

TIBOR

• Závislák
« Odpověď #5 kdy: 10 Března 2007, 19:18:22 »
Na ten fat32 pozor nezabudaj ze ma obmedzenu velkost suboru. Ja som kvoli ISO obrazom DVD musel zacat pouzivat vo win. Ext2IFS_1_10b.exe driver cez ktori som zviditelnil vo win.xp odkladaci oddiel v ubuntu (u mna data(10GB)). Zatial niesom zastancom zapisovania na ntfs z ubuntu.
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.(V dokumente Revolution OS)

Dancer

• Aktivní člen
  • *
  • .
« Odpověď #6 kdy: 10 Března 2007, 19:40:03 »
Omezení FAT32 znám a nedomnívám se, že by to pro mne měl být problém.

Co se týká zapisování na NTFS disk z linuxu, tak na to jsem příliš malý dobrodruh, takže to prozatím nehodlám ani testovat. :)
これはなんですか。 Ubuntu です。

Vojtin

• Host
« Odpověď #7 kdy: 10 Března 2007, 19:58:13 »
Mam už nějakej ten měsíc ubuntu disk takto
WinXp 5GB
/ 5GB
swap 1GB
/home 65GB
Druhej disk 120 GBje celej fat32

Myslim, že 5GB na systém pohodlně stačí, nikdy se mi nepodařilo jen systémem zaplnit ani 10GB.

TIBOR

• Závislák
« Odpověď #8 kdy: 10 Března 2007, 20:19:54 »
Staci nainstalovat nieco ako vmware a uz to moze ist do desiatok GB. Samozrejme ze sa da nastavit aby sa obrazy systemov zapisovali inde ale standartne je to nastavene na systemovej particii a urcite by sa nasli aj ine programi, preto treba hlavne pouvazovat co chce uzivatel pouzivat a dat aj rezervu.
Jednoducho je to velmi individualne.

Vojtin

• Host
« Odpověď #9 kdy: 10 Března 2007, 20:22:17 »
To jo, ale já nemam /home na stejný části disku jako /

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.